Discursul dlui Adrian Stoica cu ocazia Conferinței „Starea justiției în România după aderarea la Uniunea Europeană” (Laudatio prof. univ. dr. Valeriu Stoica)

13 mai 2019
Vizualizari: 2941

Distinse domnule Ministru, Profesor universitar dr. Valeriu Stoica,
Doamnelor și domnilor oaspeți,
Stimați colegi și dragi studenți,

Astăzi, 9 mai 2019, este o zi cu dublă semnificație pentru constănțeni, pe de-o parte, în privința spațiului nostru european, fiind Ziua Europei, iar pe de alta, pentru comunitatea academică a Universității Ovidius din Constanța, deoarece, avem privilegiul să-l primim în rândul societății noastre, elitiste, compusă din toți membri săi Doctor Honoris Causa, pe domnul Ministru, profesor universitar dr. Valeriu Stoica. Din punct de vedere instituțional, am oportunitatea să reprezint cadrele didactice ale Facultății de Drept și Științe Administrative la acest eveniment, motiv pentru care, vă rog stimate domnule Ministru, să primiți cele mai bune gânduri din partea acestora, dar și mulțumiri pentru decizia personală de a face parte din societatea noastră academică.

De asemenea, dețin și calitatea de executor judecătoresc de 20 de ani, iar în ultimii 18 ani mi-am desfășurat această activitate în temeiul Legii nr. 188/2000, privind executorii judecătorești, act normativ care a făcut parte din reformele instituționale promovate de către domnia voastră, în perioada în care ați deținut calitatea de ministru al justiției. După cum cei inițiați știu, acest act normativ și-a arătat eficiența în materia organizării și funcționării profesiei de executor judecătoresc, contribuind în mod decisiv la consolidarea statutului acestor parteneri deosebit de importanți ai sistemului judiciar din România. Personalitate complexă a contemporaneității, domnul Ministru Valeriu Stoica reprezintă un model moral, profesional și științific pentru viața juridică românească, în particular, dar și pentru societatea noastră, în ansamblul său.

Promotor și apărător al libertăților sociale, juridice, intelectuale și de conștiință, l-am perceput întotdeauna pe domnul Ministru Valeriu Stoica, nu numai ca pe un principal adversar al tiraniei politice instituționale. ci și ca pe un promotor cu argumente epistemologice a naturii cunoașterii, a limitelor adevărului accesibil, dar și a failibilității cognitive. Este de notorietate că, prin această abordare, a încercat întotdeauna să cristalizeze un modus vivendi modern, axat pe ocrotirea drepturilor și libertăților fundamentale ale membrilor societății noastre. De aceea, astăzi se va vorbi despre remarcabilul ministru Valeriu Stoica, despre marele dascăl, Valeriu Stoica, despre cercetătorul Valeriu Stoica, dar cel mai important este ca se va discuta despre personalitatea binecuvântată a omului Valeriu Stoica, personalitate care sunt sigur că reprezintă un izvor nesecat de inspirație pentru foarte multe generații prezente, dar în special pentru cele viitoare.


*Articolul a fost prezentat în cadrul Conferinței „Starea justiției în România după aderarea la UE”, eveniment organizat la data de 9 mai 2019, la Constanța.
Discursul dlui Adrian Stoica cu ocazia Conferinței „Starea justiției în România după aderarea la Uniunea Europeană” (Laudatio prof. univ. dr. Valeriu Stoica) was last modified: mai 14th, 2019 by Adrian Stoica

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Adrian Stoica

Adrian Stoica

Este doctor în drept, prof. univ. și decan al Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității „Ovidius” din Constanța, executor judecătoresc și consultant permanent al Biroului Executiv al Uniunii Internaționale a Executorilor Judecătorești.
A mai scris: