Direcționarea sumei de 3,5% din impozitul anual pentru susținerea entităților nonprofit

27 ian. 2020
Vizualizari: 854

Ordinul președintelui ANAF nr. 147/2020 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, comform legii, precum și a modelului și conținutului unor formulare (Monitorul Oficial nr. 44/ 22 ianuarie 2020)

Prin acest ordin se aprobă:

1. Procedura privind stabilirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.

2. Modelul și conținutul formularelor:

2.1.  (230) Cerere privind destinația reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat” și Anexa la cerere.

2.2.  (255) Decizie privind stabilirea cheltuielilor admise cu bursele private.

2.3.  (258) Decizie privind recuperarea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, virată în mod necuvenit entităților nonprofit/unităților de cult.

2.4.  Notificare privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult”.

2.5. Referat de stabilire a sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, virată în mod necuvenit entităților nonprofit/unităților de cult.

Ordinul se aplică pentru direcționarea de către contribuabili a unei sume de maxim 3,5% din impozitul anual datorat pe veniturile realizate în anul 2019 pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult sau pentru acordarea de burse private.

Formularul (230) se depune de către persoanele fizice care au obținut venituri din România: (i) din salarii și asimilate salariilor, (ii) din pensii, (iii) din activități independente sau activități agricole impuse pe bază de norme de venit, (iv) din activități independente în baza contractelor de activitate sportivă, (v) din drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real, (vi) din cedarea folosinței bunurilor pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.

Pentru stabilirea bazei de calcul a sumei de maxim 3,5% din impozitul anual datorat se au în vedere următoarele surse:

–  impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor din formularul (112) sau formularul (224).

–  impozitul anual pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sau din activități indepependente realizate în baza contractelor de activitate sportivă din formularul (112).

–  impozitul anual pe veniturile din pensii din formularul (205).

–  impozitul datorat pe venitul/câștigul net anual impozabil realizat din România din Declarația unică.

–  impozitul anual datorat în România pe venitul realizat din străinătate, după deducerea creditului fiscal.

Pentru contribuabilii care au realizat venituri din salarii și asimilate, din pensii sau din activități independente în baza contractelor de activitate sportivă în perioada 1 ianuarie-31 martie 2019 și care optează pentru direcționarea sumei din impozitul anual datorat, se vor aplica prevederile OPANAF nr. 50/2019.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Formularul (230) se depune până la data de 15 martie a anului următor celui de realizare a venitului, sub sancțiunea decăderii.

 

Direcționarea sumei de 3,5% din impozitul anual pentru susținerea entităților nonprofit was last modified: ianuarie 27th, 2020 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: