Statisticile D.G.A. cu privire la activitatea instituției în anul 2016

20 feb. 2017
Vizualizari: 694

Potrivit comunicatului de presă al D.G.A. din data de 17 februarie 2017, la sediul central al Direcției Generale Anticorupție, a avut loc la accesași dată ședința de analiză a principalelor activități de prevenire și combatere a corupției desfășurate în anul 2016.

D.G.A. a prezentat în cadrul acestei ședințe principalele acțiuni ale instituției întreprinse în anul 2016. Vom reda în continuare cele mai importante astfel de acțiuni.

Astfel, în anul 2016, activitățile Direcției Generale Anticorupție au urmărit, în mod prioritar amplificarea eforturile întreprinse pentru prevenirea și combaterea corupției la nivelul ministerului, îndeosebi pe ariile profesionale identificate ca având vulnerabilități. De asemenea, dată fiind experiența pozitivă acumulată în implementarea documentelor strategice anterioare, D.G.A. a contribuit semnificativ la elaborarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020.

În ceea ce privește organizarea instituțională, s-a reușit alinierea procedurilor de lucru și a reglementărilor interne la dinamica situației operative, respectiv la evoluțiile legislative consemnate în perioada analizată.

Din perspectiva incidentelor de integritate, în anul 2016 s-a consemnat o diminuare cu 25% a acestora, aspect care demonstrează utilitatea demersurilor preventive întreprinse de D.G.A.

În acest sens D.G.A. menționează „Metodologia de evaluare a riscurilor de corupție”, testată de către D.G.A. în cadrul strategiilor anterioare, care a fost implementată la nivelul a 4 instituții (Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Administrația Națională a Penitenciarelor din Ministerul Justiției).

În ceea ce privește sesiunile cu caracter preventiv, în anul 2016 au fost organizate în cadrul structurilor ministerului 3.673 activități de informare și instruire (cu 4% mai multe comparativ cu anul 2015), la care au participat peste 55.018 de angajați ai M.A.I. Inițiativele din sfera instruirii preventive s-au concentrat pe trei domenii prioritare, respectiv ordine publică; imigrări și regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

În baza delegărilor dispuse de procurorii de caz, poliția judiciară din cadrul D.G.A. a efectuat acte procedurale și a participat la instrumentarea unor dosare complexe sub directa coordonare a procurorilor de caz din Direcția Națională Anticorupție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism sau structurile teritoriale ale acestora.

Astfel conform datelor publicate de D.G.A.:
– În anul 2016, s-au efectuat cercetări și au fost înaintate la parchet peste 3.000 dosare penale (+4% comparativ cu anul 2015);
– Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, procurorii au emis cu 13,3% mai multe ordonanțe de delegare, comparativ cu anul 2015;
– Ca urmare a activităților procedurale derulate de polițiștii D.G.A., s-au emis rechizitorii în 387 dosare penale și au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției în 48 dosare (ceea ce înseamnă un plus de 17%);
– Au fost efectuate cercetări cu privire la 1.935 persoane suspecte, dintre care 348 lucrători M.A.I. (+15%);
– În intervalul analizat, au fost inculpate 1.455 persoane, dintre care 245 lucrători M.A.I.;
– În ceea de privește măsurile preventive dispuse, au fost puse în aplicare mandate de arestare față de 272 persoane, dintre care 76 la domiciliu. Totodată, față de 345 inculpați s-a dispus măsura controlului judiciar;
– La nivelul structurilor unității au fost realizate 140 acțiuni de prindere în flagrant, care au vizat 157 persoane cercetate pentru fapte de corupție sau asimilate;
– Investigatorii sub acoperire ai D.G.A. au efectuat activități pentru obținerea de probe în 78 dosare penale;
– Pentru fapte de corupție, din totalul angajaților M.A.I., au fost inculpați 0,18%.

În opinia D.G.A., aceste rezultate au fost posibile datorită asigurării suportului tehnic-operativ, fiind cunoscut faptul că anul 2016 a adus evoluții legislative care au avut un impact semnificativ în activitatea proprie. Astfel, în contextul Deciziei Curții Constituționale nr. 51/2016, s-a evidențiat o creștere semnificativă a volumului de activitate, fiind puse în aplicare cu 136% mai multe mandate de supraveghere tehnică decât în anul anterior.

De asemnea, rezultatele pozitive înregistrate pe linia combaterii corupției se datorează, în mare parte, unei bunei colaborări existente între procurori și poliția judiciară a D.G.A.

În scopul eficientizării activității de cercetare penală, în perioada analizată s-a desfășurat a șaptea etapă a convocărilor profesionale P.Î.C.C.J. – D.G.A. în patru sesiuni regionale, activitățile fiind derulate în continuarea convocărilor realizate în anii 2010-2015, ceea ce a condus la o reală îmbunătățire a relațiilor de colaborare profesională dintre structurile implicate, consemnează D.G.A.. Astfel, pentru punerea în valoare a cazuisticii prezentate pe parcursul convocărilor profesionale, s-a realizat, și în anul 2016, „Ghidul de bune practici în instrumentarea cauzelor de corupție”.

Statisticile D.G.A. cu privire la activitatea instituției în anul 2016 was last modified: februarie 24th, 2017 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: