Transmisie Live [CUM A FOST] DigitALLizare – „Piața globală și locală de aplicații dedicate domeniului juridic – prezent și perspective”

1047       0

[CUM A FOST] DigitALLizare – „Piața globală și locală de aplicații dedicate domeniului juridic – prezent și perspective” 📅 16 iulie 2020 [CUM A FOST] DigitALLizare – „Piața globală și locală de aplicații dedicate domeniului juridic – prezent și perspective”

Data 16 iulie 2020
Locația

Baroul Timiș, Universul Juridic și Wolters Kluwer România au organizat joi, 16 iulie 2020, prima ediție a seriei DigitALLizare – „Piața globală și locală de aplicații dedicate domeniului juridic – prezent și perspective”.

Parteneri principali ai evenimentului au fost companiile SoftVenture/KeyVision, Legal 2M și EasyLaw, iar parteneri au fost prietenii de la Advocatus Arad/Monitor Dosare și The Department.

Transmisiunea live a fost accesibilă fără restricții, fiind asigurată, în condiții tehnice profesionale, de portalul www.universuljuridic.ro și de pagina Facebook dedicată acestuia.

Emisiunea a avut impact asupra unui număr de peste 23.000 de persoane, cu peste 6.000 de vizualizări, 1.500 de interacțiuni și aproape 130 de distribuiri.

Cuvântul de deschidere a aparținut președintelui Grupului editorial Universul Juridic, Nicolae Cîrstea. Moderatorii acestui prim eveniment al noii serii au fost Adrian Măntoiu (CEO Wolters Kluwer România) și Cristian Pavel (Director de Dezvoltare, Universul Juridic).

Oaspetele special al reuniunii a fost președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș, invitat să ofere câteva repere ale programului național de digitalizare angajat de Guvernul României.

Speakerii din emisiune și temele alese au fost:

• Despre programul de digitalizare a României – Sabin Sărmaș, Președinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României

• Raport pe anul 2019 cu privire la piața globală și start-up-uri în domeniul soluțiilor software pentru domeniul juridic – Cristian Pavel, Director de Dezvoltare, Universul Juridic

• Investiții la nivel mondial în software pentru domeniul juridic. Rolul inteligenței artificiale (AI) în noul context – Adrian Măntoiu, Director General, Wolters Kluwer România

• Top legal tech trends to follow in 2020 – George Barcun, Director General, SoftVenture/KeyVision

• Legal Tech automation – Iulian Băbeanu, Sales Manager, Wolters Kluwer România

• Alianța UiPath-Deloitte Legal – în sprijinul dezvoltării unor soluții noi pentru domeniul juridic – Vasile Țiple, Head of Legal Automation, UiPath

• Despre Legal Tech Hub Vienna (LTHV), o inițiativă lansată de către șapte firme de avocatură din Austria, printre care și două care activează inclusiv în România; invitat: Claudia Chiper, Partener și Coordonator Banking & Finance, Wolf Theiss București

• Domeniile în care soluțiile legal tech sprijină activitatea avocaților – George Barcun, Director General, SoftVenture/KeyVision

S-a făcut o trecere documentată în revistă a situației la zi, pe plan global și european, cu privire la piața de soluții legal tech: dinamică, evoluții calitative și cantitative, tendințe, investiții, parteneriate de impact, beneficii, obstacole etc.
S-a discutat despre soluțiile digitale la problemele legate de managementul dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată, organizarea activității curente a avocaților (pontaje, facturare, HR, marketing), gestionarea relațiilor cu clienții, noutățile introduse de inteligența artificială, tehnologia blockchain etc.
S-a discutat și despre inițiative regionale și parteneriate locale de interes direct, precum și despre reacțiile beneficiarilor soluțiilor existente pe piața românească.
Companiile, industria și produsele legal tech pot revoluționa efectiv serviciile din domeniul juridic, pot schimba acest sector mult în bine.
Flexibilitatea privind locul de muncă poate fi o pastilă greu de înghițit pentru domeniile conservatoare, în special pentru comunitatea juridică, în general mai reticentă și mai rezistentă la schimbare. Munca la distanță a devenit o necesitate, iar eficiența activității și optimizarea costurilor au ajuns prioritare.
Investițiile fără precedent înregistrate în 2019 în zona tehnologiilor dedicate sectorului juridic creaseră perspective interesante acestei industrii, însă este greu de anticipat ce se va întâmpla mai departe, în contextul pandemiei globale din 2020. O bună parte din aripi au fost tăiate, lăsând loc altor priorități. Ce se poate spune despre evoluția pieței din ultimii ani? La sfârșitul anului trecut, finanțarea sectorului trecuse de 1,2 miliarde de dolari, depășind totalul anului anterior cu o anumită marjă și înregistrând o serie de povești de succes pe parcurs.
A existat un vârf al investițiilor globale făcute în zona legal tech în 2015 (789 de milioane de dolari), iar apoi interesul s-a diminuat și stabilizat în anii următori la 244 de milioane de dolari (2017) și 238 de milioane de dolari (2018). Numărul start-up-urilor a fost proporțional, cu un maximum de 367 de entități în 2015, 266 în 2016 și doar 65 în 2017. A urmat o perioadă de consolidări, tatonări, expectativă, de segmentare a pieței legal tech. Potrivit raportului Trends in Legal Tech, din 2019, elaborat de Experticon, la finalul anului 2018 existau la nivel mondial circa 900 de start-up-uri.
Cele mai multe soluții în sistemul Software as a Service (SaaS) vizează managementul contractelor juridice, gestionarea documentelor în format electronic, managementul proprietății intelectuale, organizarea activității etc.
În firme, investițiile făcute în departamentele in-house de legal pentru informatizare au avut în 2018 o rată de creștere cu 32% mai mare decât rata de creștere a investițiilor în întregul business al companiilor. Potrivit Legal Tech Buyer’s Guide din 2019, elaborat de firma israeliană specializată pe soluții AI în domeniul juridic, LawGeex, investițiile în legal tech erau destul de promițătoare: doar în ianuarie 2018 a fost investită suma de 49 de milioane de dolari!
Numărul companiilor legal tech cu soluții bazate pe inteligență artificială (AI) a crescut în 2018 de la 40 la 66, iar piața soluțiilor legal tech de tip analytics este de așteptat să crească de 4 ori, până la 1,8 miliarde de dolari în 2022.
În 2019, potrivit Experticon, 45% dintre echipele de juriști ale companiilor chestionate au declarat că a crescut folosirea de aplicații legal tech, cu salturi semnificative în departamentele mici de legal (52%) și cu creșteri și mai mari în departamentele mari (63%).

Riscurile și provocările la care trebuie să răspundă pe viitor liderii din business se referă la:

– Accelerarea ritmului de schimbare și adaptarea la situațiile de criză
– Ritmul schimbărilor induse de digitalizare și tehnologii emergente
– Volatilitatea legislativă și schimbările de ordin geopolitic
– Așteptările publice ale clienților și normele de transparență impuse

 

Cele 10 tendințe din piața globală de legal tech din 2019 au fost:

1. Maturizarea soluțiilor bazate pe AI
2. Introducerea asistenței digitale vocale
3. Creșterea automatizării în domeniul juridic
4. Atingerea unui nivel critic de interes față de tehnologia blockchain
5. Apariția contractelor inteligente
6. Managementul proceselor regulatorii în cadrul industriei
7. Focus pe etică, guvernanță, GDPR
8. E-learning și gamification
9. Serviciile juridice asistate
10. Design și experiență a utilizatorului

 

În privința soluțiilor bazate pe Inteligență Artificială (AI), se doresc reacții mult mai prompte la solicitări și predicții mult mai corecte la diverse scenarii. La nivel global, 48% dintre firmele cu profil juridic folosesc deja soluții bazate pe AI și 41% se pregătesc pentru asta.
Un procent de 61% dintre companii folosesc soluții bazate pe AI pentru a genera sau compila documente, 47% pentru procedure due diligence și 42% pentru cercetare.
Tehnologia vocală are un mare potențial în creșterea calității vieții, dar expune utilizatorii la riscuri generate de ascultări repetate ale informațiilor, delay în actualizări, înregistrări nedorite sau posibila interceptare de către terți. Mai mult, tehnologiile vocale pot duce la profilare, studiu al îndeletnicirilor, obiceiurilor, interacțiunilor, cu risc de încălcare a normelor GDPR.
Cu toate acestea, sunt folosite deja astfel de soluții (Dragon Legal este aplicația Nuance care dispune de 400 de milioane de cuvinte și care redactează contractele prin comenzi vocale, fără tastatură, cu o acuratețe de 99%!). O altă aplicație a lui Thomson Reuters – Workspace Assistant – facturează digital pe bază de voce.
Automatizarea pune în pericol domeniul asistenței juridice, avocații putând fi înlocuiți de boți, niște asistenți digitali virtuali. Potrivit McKinsey, în 2020, un procent de 22% dintre avocați și-ar putea pierde slujbele. De exemplu, JP Morgan a anunțat că folosește deja softul Contract Intelligence (COiN), care îndeplinește în secunde sarcini privind contractele care le-ar fi luat 360.000 de ore consilierilor.
În privința blockchain, există trei tehnologii principale care se combină pentru a descrie acest nou concept. Acestea includ criptografia cu cheie privată, o rețea de distribuție cu un registru partajat și un stimulent pentru menținerea tranzacțiilor, păstrarea și securitatea înregistrărilor. Acestea se combină pentru a face din tehnologia blockchain un sistem descentralizat, transparent și imuabil. Tehnologia respectivă va sta la baza unor soluții legal tech pentru a-i ajuta pe cei din profesiile juridice cu funcționalități mai sofisticate în procedurile due diligence, în urmărirea criptomonedelor în cazurile de divorț, în monitorizarea acțiunilor sau activelor bancare, digitalizarea comerțului transfrontalier, verificarea semnăturilor din contracte etc.

Vă invităm să urmăriți free intervențiile înregistrate, extrem de interesante, ale fiecărui lector, la adresa:

[CUM A FOST] DigitALLizare – „Piața globală și locală de aplicații dedicate domeniului juridic – prezent și perspective”


Baroul Timiș, Universul Juridic și Wolters Kluwer România organizează joi, 16 iulie 2020, începând cu ora 17.00, prima ediție a seriei  DigitALLizare – „Piața globală și locală de aplicații dedicate domeniului juridic – prezent și perspective”.

Parteneri principali: KeyVision, Legal 2M, EasyLaw

Partener: Monitor Dosare, The Department

Cuvântul de deschidere va aparține d-lor Sergiu Stănilă (decanul Baroului Timiș) și Nicolae Cîrstea (președinte Universul Juridic). Moderatorii acestui prim eveniment al noii serii vor fi Adrian Măntoiu (CEO Wolters Kluwer România) și Cristian Pavel (Director de Dezvoltare, Universul Juridic).

Invitat special este dl Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, invitat să expună succint care este abordarea oficială a României pe tema digitalizării, pe termen scurt și mediu.

Ne propunem o trecere documentată în revistă a situației la zi, pe plan global și intern, cu privire la piața de soluții legal tech: dinamică, evoluții calitative și cantitative, tendințe, investiții, parteneriate de impact, beneficii, obstacole etc.

Va fi interesant și, mai ales, util să punem în discuție soluțiile digitale la problemele legate de managementul dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată, urmărire în procedura insolvenței, organizarea activității curente a avocaților (pontaje, facturare, HR, marketing), gestionarea relațiilor cu clienții, noutățile introduse de inteligența artificială etc. Similar, vor fi bine-venite precizările în legătură cu protecția bazelor de date, a aplicațiilor software și a datelor cu caracter personal.

Vom discuta și despre inițiative regionale și parteneriate locale de interes direct, precum și despre reacțiile beneficiarilor soluțiilor existente pe piața românească.

Transmisiunea live va fi accesibilă fără restricții, fiind asigurată, în condiții tehnice profesionale, de portalul www.universuljuridic.ro și de pagina Facebook dedicată acestuia.

Speakeri invitați și teme (draft agendă și teme):

  • Despre programul de digitalizare a României – Sabin Sărmaș, președinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României;
  • Raport pe anul 2019 cu privire la piața globală și start-up-uri în domeniul soluțiilor software pentru domeniul juridic– Cristian Pavel, director de dezvoltare, Universul Juridic;
  • Investiții la nivel mondial în software pentru domeniul juridic. Rolul inteligenței artificiale (AI) în noul context– Adrian Măntoiu, director general, Wolters Kluwer România;
  • Top legal tech trends to follow in 2020– George Barcun, director general, SoftVenture/KeyVision;
  • Legal Tech automation, Iulian Băbeanu,Sales Manager, Wolters Kluwer România;
  • Alianța UiPath – Deloitte Legal – în sprijinul dezvoltării unor soluții noi pentru domeniul juridicVasile Țiple, Head of Legal Automation, UiPath
  • Despre Legal Tech Hub Vienna (LTHV), o inițiativă lansată de către șapte firme de avocatură din Austria, printre care și două care activează inclusiv în România; invitat: Claudia Chiper, Partner si Coordonator Banking & Finance, Wolf Theiss București;
  • Domeniile în care soluțiile legal-tech sprijină activitatea avocaților– George Barcun, director general, SoftVenture/KeyVision;
  • Tehnologia blockchain în slujba aplicațiilor destinate comunității juridice Radu Zaharia, cofondator, Noletter;
  • Digitalizare – mindset mai mult decât tehnologie– Cristian Iuga, director general, Monitor Dosare.

 

 

[CUM A FOST] DigitALLizare – „Piața globală și locală de aplicații dedicate domeniului juridic – prezent și perspective” was last modified: iulie 21st, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: