Dialogul interinstituțional din sistemul judiciar

4 oct. 2017
Vizualizari: 1900

Nicolae Cîrstea: Zilele Baroului București – 186 de ani. O temă interesantă propusă de gazdele noastre de astăzi: „Relația avocatului cu statul”. Ce părere aveți despre această temă, d-le Bogdan Licu, prim-procuror general adjunct?

Bogdan Licu: Vă mulțumesc. Este o temă generoasă, o temă de actualitate și, așa cum am spus în cuvântul pe care l-am luat, noi, conducerea Ministerului Public, milităm pentru o apropiere cât mai mare între profesiile noastre, milităm pentru o deschidere, pentru comunicare, pentru că doar prin comunicare putem să identificăm problemele care sunt – pentru că sunt – și să găsim împreună rezolvarea.

Nicolae Cîrstea: Ce ar trebui să facă partenerii dumneavoastră de discuție – avocații, corpul profesional al avocaților? Ce ar trebui să faceți dumneavoastră, ca reprezentanți ai statului, pentru această relație mult mai bună decât acum?

Bogdan Licu: Noi, cu toții, trebuie să facem câte ceva. În urmă cu doi ani de zile, s-a semnat o cartă a dialogului inter-instituțional, interprofesional, între judecători, procurori, avocați – au fost mai multe întâlniri pe această temă, mai multe seminarii, unele sub patronajul INM. Prin aceste întâlniri, ne cunoaștem mai bine; prin aceste întâlniri, ne expunem problemele; și tot în aceste întâlniri, încercăm să găsim împreună o cale de rezolvare. Mai mult, așa cum spuneam mai devreme, aceste întâlniri erau mult mai dese și uneori și într-un cadru informal. Acel cadru informal ne permitea să ne cunoaștem mai bine, ne permitea să socializăm, să interacționăm, astfel încât, atunci când se iveau probleme, în spatele unei hârtii trimise dintr-o parte în cealaltă nu era numai un nume, ci identificam și persoana. Și cunoscându-ne, cooperam și colaboram mai bine. Eu sper ca această tradiție să reînvie – și sunt eforturi din partea tuturor pentru ca această tradiție să reînvie.

Nicolae Cîrstea: Având în vedere că avocații sunt corpul profesional cel mai numeros, sunt principalii parteneri de discuție, de dialog, din punctul dumneavoastră de vedere?

Bogdan Licu: Sunt o parte componentă foarte importantă în dialogul inter-instituțional din sistemul judiciar. N-aș vrea să ocolesc un subiect, care s-a abordat aici, și anume onorariile avocaților. În 2015 a fost încheiat un protocol între Ministerul Justiției și UNBR, prin care onorariile cuvenite avocaților în urma prestațiilor la Ministerul Public sunt plătite de către Ministerul Public. Deci, s-au separat puțin apele. Vreau să vă spun că de atunci, noi, la Ministerul Public, am asigurat toate resursele necesare și în acest moment nu au fost probleme cu plata acestor onorarii. În momentul de față este un dialog amplu, tripartit, avocați, judecători – prin Ministerul Justiției, procurori – prin Ministerul Public, prin care se încearcă upgradarea acestui protocol, în sensul creșterii onorariilor avocațiale, care au rămas în urmă. Deci eforturi se desfășoară în acest sens și eu sunt convins că vom avea și bune rezultate într-un final.

Nicolae Cîrstea: Un mesaj pentru colegii avocați din Baroul București la această aniversare?

Bogdan Licu: Le-am spus „La mulți ani!” și să nu uite că suntem, cu toții, colegi.

Dialogul interinstituțional din sistemul judiciar was last modified: octombrie 17th, 2017 by Bogdan Licu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice