DGAF verifică achiziţiile intracomunitare de autoturisme second hand

26 sept. 2018
Vizualizari: 812

Premierul Viorica Dăncilă se află în aceste zile la Bruxelles, unde are o serie de întâlniri cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European. Potrivit unui comunicat al Guvernului, transmis Agerpres, „la întrevedere au participat și ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și europarlamentarul Dan Nica”.

„Executivul precizează că în cadrul convorbirilor au fost abordate dosarele de actualitate de pe agenda europeană, în perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene la începutul anului viitor. […] De asemenea, premierul Dăncilă a avut «un schimb deschis de opinii cu interlocutorul său cu privire la situația din România, în perspectiva dezbaterii care va avea loc în Parlamentul European la începutul lunii octombrie, subliniind disponibilitatea sa și a Guvernului pentru un dialog deschis cu reprezentanții instituțiilor europene pe toate subiectele de interes», precizează Guvernul”, scrie Agerpres.

Marți, premierul Dăncilă a mai avut o întrevedere și cu președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Udo Bullmann.

Presa scrie azi și despre ultima ședință a Curții Constituționale. CCR a luat în discuție o serie de sesizări de neconstituționalitate formulate de șeful statului.

„Legea prin care ar fi scăpat de închisoare cei care obțineau foloase necuvenite pentru terți a fost declarată neconstituțională, miercuri, în unanimitate de Curtea Constituțională, care a admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, inițiate de mai mulți parlamentari PSD, printre care deputații Cătălin Rădulescu și Andreea Cosma”, scrie News.ro.

Curtea Constituțională a respins marți, cu 7 voturi „pentru” și 2 voturi „împotrivă”, sesizarea președintelui Klaus Iohannis vizând modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul magistraților șeful statului , urmând ca să promulge actul normativ.

„În sesizarea de neconstituționalitate trimisă CCR, președintele arată că această lege a fost adoptată în cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaților neconstituțional întrunite, iar, pe de altă parte, într-o sesiune extraordinară pe a cărei ordine de zi inițiativa legislativă nu putea fi înscrisă la momentul convocării Camerei Deputaților. Șeful statului mai spunea că, prin decizia nr. 45/2018, Curtea Constituțională a constatat neconstituționalitatea unui număr de 12 puncte din legea de modificare a Legii nr. 303/2004 și a unui număr important de dispoziții și sintagme aflate în strânsă legătură cu acestea. «Cu toate acestea, o serie de dispoziții din legea transmisă la promulgare ridică în continuare probleme, unele dintre modificări fiind, prin ele însele, neclare și contradictorii, aspect cu consecințe grave asupra exigențelor calității legii, impuse de Legea fundamentală, de natură să genereze un puternic impact negativ asupra bunei funcționări a sistemului judiciar», mai arată președintele în sesizarea trimisă Curții Constituționale”, notează News.ro.

Președintele Comisiei speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, anunță noi discuții cu parlamentarii, reprezentanții instituțiilor și asociațiile de magistrați pentru modificarea legilor justiției, în corelare cu observațiile Comisiei de la Veneția.

„«Am decis ca săptămâna viitoare să invit colegii din Comisia specială, asociațiile profesionale, Ministerul Justiției, Parchetul General, CSM, dacă sunt anumite observații pornind de la observațiile Comisiei de la Veneția, […] să putem pune, printr-o ordonanță de urgență, la dispoziția Ministerului Justiției, text de lege pentru corelare. Mă refer la câteva observații pe care Comisia de la Veneția le-a făcut», a declarat Florin Iordache marți, în Parlament”, scrie News.ro.

PMP anunță că va face toate demersurile necesare pentru declanșarea unui referendum privind introducerea votului electronic la alegeri

„«PMP va face o inițiativă publică de susținere pentru declanșarea unui referendum privind introducerea votului electronic. Considerăm că statul este suficient de matur și pregătit pentru a implementa votul electronic la toate tipurile de alegeri. Cred că semnalul pe care îl dă PSD în momentul de față poate fi combătut doar printr-un referendum, prin care cerem ca votul electronic să fie introdus în mod obligatoriu și toți cetățenii români, indiferent unde locuiesc, să poată vota», a declarat parlamentarul Eugen Tomac, la Palatul Parlamentului”, arată Agerpres.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF a anunțat că va continua verificarea tuturor achizițiilor intracomunitare de autovehicule second hand și că le va reține pentru verificări pe cele cumpărate de intermediari, pe persoană fizică, dacă se constată că aceștia au achiziționat mai mult de două autoturisme pe an.

„De la începutul anului au fost identificate 38 de firme românești care au realizat achiziții intracomunitare de autoturisme second hand, în valoare de aproximativ 180 milioane lei, și care s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale, cauzând bugetului de stat prejudicii totale calculate la peste 20 de milioane lei. Firmele utilizau facturi fără TVA sau care conțineau ilegal TVA pe marja de profit. Pentru a nu fi implicate într-o înșelăciune sau într-o schemă de fraudare a TVA, DGAF recomandă persoanelor interesate să cumpere autoturisme rulate, să evite plata în numerar. De asemenea, cumpărătorii ar trebui să solicite toate documentele fiscale ale autoturismului, să se asigure că firma revânzătoare are cod românesc de identificare fiscală valid, iar prețul de pe factura emisă de această firmă include TVA (19%), cu excepția precizării direct pe factură a aplicării regimului de TVA la marja de profit”, precizează Adevărul.

Seară frumoasă!

DGAF verifică achizițiile intracomunitare de autoturisme second hand was last modified: septembrie 26th, 2018 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: