Analiza principalelor activități de prevenire şi combatere a corupției desfășurate în anul 2015 ale Direcţiei Generale Anticorupţie

15 feb. 2016
Vizualizari: 1023

Despre

  • 3.003 dosare penale (+24% faţă de anul 2014)
  • 3.532 activităţi de informare şi instruire

Prevenirea actelor de corupție la nivelul lucrătorilor M.A.I. a fost și rămâne o preocupare principală a Direcției Generale Anticorupție (DGA), potrivit comunicatului de presă publicat de DGA.

Activitățile cu caracter preventiv derulate la nivelul structurilor ministerului au făcut obiectul raportărilor periodice la Ministerul Justiției, în conformitate cu prevederile Planului sectorial de acțiune pentru implementarea la nivelul M.A.I. a Strategiei Naționale Anticorupție pentru 2012-2015.

În baza delegărilor dispuse de procurorii de caz, poliția judiciară din cadrul D.G.A. a efectuat acte procedurale și a participat la instrumentarea unor dosare complexe sub directa coordonare a Direcției Naționale Anticorupție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism sau a structurilor teritoriale ale acestora.

În cuprinsul Raportului Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV din luna ianuarie 2016, se menționează:

„Progresele constatate în raportul din 2015 în ceea ce privește instrumentarea și urmărirea penală a cazurilor de corupție la nivel inferior au continuat, în special în ceea ce privește activitatea procurorului general și a Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.”

Menționăm că, în perioada analizată, s-au efectuat cercetări și au fost înaintate la Parchet 3.003 dosare penale (+24% față de anul 2014). Dintre acestea, 1.467 au fost inițiate din sesizare proprie (49% din total), iar 1.536 au fost primite de la structurile de Parchet.

În baza probatoriilor administrate s-a dispus începerea urmăririi penale în 2.471 dosare penale (+142%), dintre care 477 la Direcția Națională Anticorupție, 68 la D.I.I.C.O.T. și 1.926 la structuri teritoriale ale P.Î.C.C.J.

Procurorii de caz au emis rechizitorii în 403 dosare (+22% față de anul 2014) și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției în 41 dosare (-31%). 

În anul 2015, au fost inculpate 1.526 persoane (-5%), dintre care 249 lucrători ai M.A.I. (+6%), 32 cu funcții de conducere și 217 de execuție.

Această stare de fapt denotă o creștere a nivelului de calitate a actelor de cercetare penală și, pe cale de consecință, a finalității dosarelor penale instrumentate.

De asemenea, „În 2015, Direcția Generală Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a fost activă în ceea ce privește promovarea măsurilor de prevenire, prin activități anticorupție, sesiuni de informare și pregătire, ghiduri pentru cetățeni și studii de cercetare”.

În perioada analizată, au fost organizate în cadrul structurilor ministerului 3.532 activități de informare și instruire la care au participat 62.753 angajați ai M.A.I.

Din totalul participanților la aceste activități, 8.281 dețineau cu funcții de conducere, iar 54.472 aveau funcții de execuție.

Aferent acestei sfere de acțiune, au fost continuate activitățile de instruire anticorupție cu lucrătorii ministerului care nu au mai participat anterior la astfel de activități de prevenire, precum și cu personalul încadrat din sursă externă începând cu anul 2005.

În perioada de referință, s-a întocmit tematica pentru activitățile de instruire anticorupție pe domenii prioritare, respectiv:
• Poliție rutieră;
• Poliție de frontieră;
• Centre Medicale Județene;
• Instituția Prefectului;
• Cazier judiciar, statistică și evidență operativă.

În același registru, ca urmare a solicitării Direcției Rutiere din I.G.P.R., au fost desfășurate activități de instruire cu polițiștii încadrați în structurile poliției autostrăzi.

Totodată, au continuat activitățile de informare în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, la care au participat studenții anilor II-IV.

De asemenea, în executarea dispozițiilor conducerii M.A.I., s-au desfășurat activități comune de informare anticorupție împreună cu Departamentul de Informații și Protecție Internă, organizate la nivelul unităților aparatului central al M.A.I., inspectoratelor generale sau similare.

Având în vedere experiența acumulată de D.G.A., alte instituții din afara M.A.I. au solicitat sprijin și expertiză domeniul prevenirii corupției, în cadrul eforturilor proprii în acest domeniu. Astfel, au fost organizate și desfășurate, de comun acord, sesiuni de instruire la nivelul acestor entități publice, de exemplu: primăriile sectoarelor 3 și 6 ale Capitalei.

Pentru a răspunde necesității obiective de adoptare a unor noi mijloace de acțiune împotriva corupției, cu sprijinul Centrului de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale (CENTRAS), a fost realizat un „Ghid de informare pentru cetățeni în relația cu structurile M.A.I.” (tipărit în 6.000 de exemplare și diseminat inclusiv structurilor teritoriale ale unității), precum și un poster de promovare tipărit în 500 de exemplare în limba română și 500 în limba engleză.

În cadrul aceluiași demers, în vederea realizării unei campanii de informare și conștientizare anticorupție, a fost inițiat un dialog instituțional cu reprezentanții Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România.

Astfel, în Buletinul informativ al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România nr. 3(132) din martie 2015 a fost publicat un articol de prezentare a D.G.A. și o machetă tip afiș „Stop corupției la frontieră!”, această publicație fiind tipărită și distribuită într-un tiraj de 10.000 de exemplare.

Ca urmare a eforturilor susținute pentru derularea acțiunilor de informare și instruire anticorupție, au fost consemnate 231 situații în care funcționarii ministerului au sesizat D.G.A. atunci când li s-au oferit sume de bani sau alte foloase în schimbul unor servicii, ori au denunțat cazuri în care colegii lor au fost implicați în comiterea unor fapte de corupție (+10% față de anul 2014).

Analiza poate fi consultată în întregime pe site-ul DGA (www.mai-dga.ro).

Analiza principalelor activități de prevenire și combatere a corupției desfășurate în anul 2015 ale Direcției Generale Anticorupție was last modified: februarie 12th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: