Dezbinarea nu serveşte României

6 feb. 2017
Vizualizari: 1952

România are nevoie, mai mult decât oricând, de înțelepciune și de înțelegere în aceste clipe.

Guvernul deja a făcut un pas înapoi abrogând proiectul ordonanței de urgență care a scos oamenii în stradă.

News.ro scrie: „Membrii Executivului au aprobat proiectul ordonanței de urgență prin care este abrogată O.U.G. nr. 13/2017 prin care au fost modificate Codul Penal și Codul de Procedură Penală. A fost aprobat și memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele ședințelor de Guvern prin care au fost modificate codurile în anul 2016 și 2017”.

Anterior acestei decizii, fostul judecător CCR, Tudorel Toader, oferise pe pagina sa de facebook soluția abrogării ordonanței.

„Fostul judecător CCR, Tudorel Toader, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, postează, pe pagina sa de Facebook, mai multe texte de lege ca argument în favoarea abrogării O.U.G. privind codurile penale, existând și un precedent care a vizat tot legislația penală, în 2009. El postează inclusiv prevederea conform căreia „actele normative pot fi abrogate de către autoritatea emitentă și în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I și data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare”, scrie News.ro.

Ieri, înainte de abrogarea ordonanței, HotNews anunța: „Duminică, ziua în care este anunțat cel mai mare protest împotriva Ordonanței 13”.

„Protestele față de ordonanța 13 privind codurile penale continuă și duminică, când sunt preconizate a avea loc în Bucuresti și în țară cele mai mari proteste din seria începută marți după adoptarea O.U.G. Manifestanții vor veni în Piața Victoriei în condițiile în care premierul a anunțat o sedință de guvern pentru „abrogarea, prorogarea” actului normativ”, arăta HotNews

TVR notează că și românii din străinătate se pregăteau încă de duminică dimineața pentru miting.

„Zi de proteste și în străinătate. Românii de prin toate colțurile lumii ies în stradă pentru a condamna modificarea Codului Penal și de procedura penală, prin ordonanță de urgență”, scrie TVR.

Agerpres notează declarația deputatului Remus Borza, care a cerut duminică, în timpul dezbaterilor din cadrul Comisiilor reunite de buget-finanțe din Parlament, suspendarea discuțiilor pe buget, până la rezolvarea „convulsiilor sociale” din stradă, care „îmbracă germenii unei veritabile lovituri de stat și care pot să degenereze într-un război civil”.

„În mod normal, raportat la ceea ce se întâmplă în stradă, noi ar trebui să suspendăm dezbaterile pe bugete, pentru că, până când nu vom avea o soluție finală la aceste convulsii sociale, care îmbracă germenii unei veritabile lovituri de stat și care pot să degenereze într-un război civil, orice discuție a noastră este de prisos, câtă vreme am plecat de la construcția bugetară pe niște premise care s-ar putea să nu se mai îndeplinească.(…) De 10 zile, România pierde în fiecare zi câteva miliarde” – a spus deputatul Borza, potrivit Agerpres.

HotNews scrie despre alte îngrijorări din spațiul public.

„Adrian Țuțuianu, șeful PSD Dâmbovița și președinte al Comisiei parlamentare de control al SRI, a declarat sâmbată seara la Antena 3 că va cere SRI să furnizeze informații despre presupuse situații, în care companii multinaționale au dat liber sau au plătit ore suplimentare salariaților ca să meargă la proteste, spunând că e vorba despre „o chestiune care ține de securitatea natională”. Țuțuianu a mai facut o comparație între protestele din România și Maidanul din Kiev din 2014 și pierderea Crimeei, a vorbit despre război hibrid al Rusiei în România, sugerând că protestele ar avea Rusia în spate”, notează HotNews.

Cotidianul scrie despre o altă ipoteză, la fel de îngrijorătoare, a campaniei impresionante de mobilizare la proteste de pe rețelele de socializare.

„Angajații companiilor de IT, în mare parte afectați de eliminarea plafonului de 5 salarii medii la plata contribuțiilor asigurărilor sociale și a contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate, creează și răspândesc mesaje de chemare la mitingurile antiguvernamentale din principalele orașe ale țării, a declarat pentru Cotidianul un antreprenor din industria IT din Cluj-Napoca”, scrie Cotidianul

Cotidianul notează că: „eliminarea plafonului mai sus menționat va determina o creștere cu 5 până la 10% a costurilor salariale pentru companiile de IT care au angajați și care au un nivel al veni­tu­rilor ridicat”.

În media și pe rețele de socializare s-au vehiculat, duminică, mai multe știri legate de posibila demitere a ministrului justiției sau chiar de căderea guvernului.

Mediafax scrie că: „Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține că șeful statului, Klaus Iohannis, are un plan prin care să ducă la schimbarea Guvernului, el afirmând că PSD și ALDE au decis să renunțe la O.U.G. nr. 13 pentru că „înțeleptul cedează întotdeauna’”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Politicienii continuă lupta. În Parlament există deja o moțiune de cenzură la adresa guvernului Grindeanu, depusă de PNL și USR, moțiune despre care vom discuta în această săptămână, dacă mai este oportună sau nu.

Ar mai fi de adaugat că de vineri Ministerul Justiției are buget.

„Comisiile juridice au avizat favorabil, vineri, bugetul Minsiterului Justiției, în rândul priorităților numărându-se contrucția a două noi penitenciare și a unui cartier pentru că judecătorii de la Înalta Curte își desfășoară activitatea în condiții improprii, potrivit ministrului Florin Iordache”, scrie Mediafax.

Trăim vremuri tulburi. Dezbinarea nu servește României.

Bună dimineața!

Dezbinarea nu servește României was last modified: februarie 5th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: