Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar

4 mai 2020
Vizualizari: 688

Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar

Având în vedere provocările la care este chemat să răspundă sistemul judiciar din România în contextul actual, luând în considerare necesitatea soluționării cu celeritate și în timp util a spețelor de pe rolul instanțelor de judecată, având în vedere dezideratul asigurării unui act de justiție de calitate și centrat pe justițiabil, Editura Universul Juridic și Baroul Timiș au decis organizarea unei serii de evenimente care propun să dezbată public posibilitățile prin care justiția se poate folosi de noile platforme și soluții software digitale pentru a răspunde nevoilor celor implicați în realizarea actului de justiție și ale justițiabililor, generând beneficii tangențiale pentru sistem, incluzând mai multe corecții, rezolvări mai rapide, timpi de răspuns mai reduși, dar și o experiență generală îmbunătățită.

Seria evenimentelor va debuta cu tema „Este posibilă implementarea și utilizarea sistemului de videoconferință în sistemul judiciar?” și va continua cu alte două teme de interes general: „Implementarea, utilizarea, accesarea dosarului electronic” și „Utilizarea semnăturii electronice în sistemul judiciar”.

În tot acest efort de descoperire și stabilire a celor mai bune căi și soluții de adoptare, familiarizare și utilizare a noilor proceduri de lucru la distanță, beneficiem de aportul unora dintre cei care au cutezat deja să experimenteze cu succes astfel de practici – Tribunalul București, Tribunalul Timiș și Baroul Timiș. Mizăm pe mai departe pe concursul altor „pionieri” ai domeniului (Curtea de Apel București, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Timișoara), pentru a împărtăși și a dezbate algoritmul cel mai potrivit de implementare și utilizare a acestui sistem digital de funcționare a instanțelor.

Digitalizarea justiției a făcut pași semnificativi pe linia modernizării, existând instanțe care folosesc deja de o perioadă de timp dosarele electronice și/sau semnături electronice cu certificat calificat.

Ne vom bucura să îi avem alături de noi pe Excelența Sa, Domnul Cătălin Predoiu, Ministru al Justiției, pe Domnul Robert Cazanciuc, membru al Senatului României și fost Ministru al Justiției, jud. Denisa Băldean, Președintele Curții de Apel Cluj, jud. Ramona Loredana Ioțcovici, Președintele Curții de Apel Timișoara, jud. Luminița Criștiu-Ninu, Președintele Curții de Apel București, jud. Laura Radu, Președintele Tribunalului București, jud. Mihai Bălan, Membru CSM, prof. univ. dr., av. Traian Briciu, Președinte Uniunea Națională a Barourilor din România, Av. Antonio Iordan, dezvoltator Easy Law, Av. Radu Zaharia, Noletter Project, Adrian Măntoiu, director general Wolters Kluwer România, General de brigadă ing. Mădălin Mihai, Adjunct tehnic al Directorului STS.

Moderatorii evenimentelor vor fi: Av. dr. Sergiu Stănilă, decanul Baroului Timiș; Nicolae Cîrstea, președinte Grup Editorial Universul Juridic; Av. Antonio Iordan, dezvoltator Easy Law; Av. Radu Zaharia, Noletter Project; Adrian Măntoiu, director general Wolters Kluwer România.

De asemenea, vom primi cu entuziasm alături de noi în acest proiect invitați de seamă care au experimentat astfel de soluții, dar și factori de decizie din comunitatea juridică, dornici să-și exprime puncte de vedere pertinente și constructive pe această temă, urmărind în ce măsură ar fi posibilă uniformizarea acestor facilități la nivel național.

Nu în ultimul rând, vom împărtăși în această serie de evenimente și din experiența celor mai reprezentativi dezvoltatori de aplicații software specializate, care sunt pregătiți să susțină efectiv procesul de tranziție spre funcționarea remote a sistemului judiciar (Indaco, Wolters Kluwer România, EasyLaw, Advocatus, SoftVenture etc). Vom evidenția și vom trece în revistă, cu sprijinul acestora, soluțiile care sunt deja funcționale și probate, care asigură un suport efectiv al acestui proces de repoziționare.

Mediul juridic este recunoscut ca fiind unul tradiționalist, iar funcționarea sistemului judiciar respectă încă niște cutume conservatoare. Dar actuala criză sanitară a impus și mediului juridic folosirea tehnologiilor emergente pentru a susține cu succes procesele judiciare în cadrul unor instanțe. Toți cei implicați în derularea proceselor penale, dar și non-penale sunt direct interesați în a găsi cele mai potrivite căi de a studia, adopta și utiliza soluțiile adecvate de digitalizare, care să conducă la o funcționare eficientă a procesului de justiție, aliniat noilor rigori.

Suntem convinși că această inițiativă de real interes pentru întreaga comunitate juridică va contribui la lămurirea multor aspecte aflate în dezbatere publică și va susține implicit eforturile de analiză și evaluare a noilor soluții digitale, necesare unei justiții care se repoziționează adecvat în această etapă de dezvoltare a umanității.

Transmisia LIVE este disponibilă pentru toate persoanele interesate. Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării se fac doar pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale.

Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar was last modified: mai 6th, 2020 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: