Transmisie Live [CUM A FOST] Dezbaterile RRDPA, ediția a II-a: Inteligența artificială în materie penală

2914       0

[CUM A FOST] Dezbaterile RRDPA, ediția a II-a: Inteligența artificială în materie penală 📅 25 septembrie 2020 [CUM A FOST] Dezbaterile RRDPA, ediția a II-a: Inteligența artificială în materie penală

Data 25 septembrie 2020
Locația Online

Revista Română de Drept Penal al Afacerilor și Grupul editorial Universul Juridic au organizat vineri, 25 septembrie, a doua ediție a Dezbaterilor Revistei de Drept Penal al Afacerilor, cu titlul „Inteligența artificială în materie penală”.

Dezbaterea s-a desfășurat cu sprijinul unor parteneri cu bine-cunoscute cărți de vizită: Hotca & Asociații, Zăbrăuțanu, Popescu & Asociații, Crâznic și Asociații, Stănilă & Asociații, Moloman, Lazăr & Asociații, Wolters Kluwer România și The Department.  

Evenimentul a fost acreditat INPPA, dezbaterea fiind inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională s-au acordat după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare INPPA.

Moderatorii serii au fost lect. univ. dr., av. Laura Stănilă, din cadrul Facultății de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara, și prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca, Managing Partner, Hotca & Asociații.

Dezbaterea a debutat cu o foarte interesantă prezentare făcută de directorul general al companiei Wolters Kluwer România, Adrian Măntoiu. Excursul său a plecat de la realitățile generate de pandemia de COVID-19, care a schimbat fundamental paradigma. Domnia sa a subliniat că numărul de litigii generate după momentul declanșării crizei financiare din 2008 a crescut cu 66% în doar trei ani.

 

„Ca urmare a faptului că acum ne confruntăm cu o răspândire globală a crizei sanitare, în 2023 ne vom trezi cu peste 2,7 milioane de dosare de litigii de care va trebui să se ocupe cineva. Va fi un adevărat privilegiu ca cineva să se ocupe în viitor de propriul tău dosar! Volumul mare de litigii va trebui gestionat cu mai puțini oameni pentru că vor fi mai puțini bani disponibili. Va fi nevoie de unelte și de tehnologii. Inteligența Artificială (AI) nu va înlocui avocatura, ci va fi instrumentul care va ajuta avocatul să caute în cele 14 milioane de hotărâri judecătorești din România exact ceea ce îl interesează”, a arătat Adrian Măntoiu, exemplificând concret beneficiile aplicațiilor AI oferite de Wolters Kluwer România.

 

În calitatea sa de comoderator, prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca, Managing Partner, Hotca & Asociații, a prezentat succint lucrarea dnei lect. univ. dr., av. Laura Stănilă, „Inteligența artificială, dreptul penal și sistemul de justiție penală. Amintiri despre viitor”, unica lucrare din literatura de specialitate autohtonă care abordează această temă nouă, de actualitate, la un nivel profesional foarte ridicat.

Autoarea respectivei lucrări, lect. univ. dr., av. Laura Stănilă, a preluat ștafeta, făcând o introducere necesară, relativă la acest concept – Inteligența Artificială. „Suntem într-o perioadă de pionierat, de așa-zisă alfabetizare a IT-iștilor și inginerilor în domeniul juridic, dar și a alfabetizării juriștilor în limbajul digital. Suntem cu toții la începuturi și realitatea nu așteaptă modificări legislative, fiind mereu cu un pas înainte.”

„Discuțiile pe marginea AI au debutat pe plan European în februarie 2017, când Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu privire la regulile de drept civil în materie de robotică. Rezoluția a propus Comisiei Europene acordarea de statut de persoană electronică unor roboți care utilizează sisteme de inteligență artificială avansate, de tip expert systems, deep learning și machine learning. Reacția lumii? 156 de specialiști IT din 14 state diferite au denunțat și s-au delimitat de această propunere. Mai mult, în 2018, Comisia Europeană, abordând strategia pentru implementarea AI, deși a răspuns la multe întrebări, a realizat că există implicații majore, inclusiv de ordin juridic, ale acordării acelui statut bazat pe AI. Rolul acestei tehnologii va fi important și dezvoltarea sa este inevitabilă.”

Jud. dr. Mihail Udroiu, din cadrul Curții de Apel Oradea, a avut o abordare alternativă extrem de interesantă pe tema „Inteligența Artificială, ca subiect de Drept Penal din perspectiva instituțiilor de Drept Penal”, din care am reținut următoarele:

„Inteligența Artificială are o componentă ce ține de dreptul substanțial și o componentă procedurală. Cea mai acută discuție se face pe tema componentei procedurale. În ceea ce privește dreptul substanțial, problema României nu este aceea că nu avem o reglementare a AI, ci că am fost refractari multă vreme la introducerea unui concept care se dezbătea de o sută de ani în doctrina relevantă a răspunderii penale a persoanei juridice, în acest moment această răspundere fiind fie a persoanei fizice, fie a celei juridice. Din această situație nu se poate ieși decât prin crearea unui tertium sau prin asocierea AI la una dintre aceste componente, variantă mai puțin probabilă.”

„Dincolo de efortul legislativ, trebuie pregătit terenul sub aspectul doctrinei pe această zonă nișată. Primul pas ar fi dezvoltarea unor concepte structurale, care în alte sisteme doctrinare sunt cel puțin dezbătute, dacă nu tranșate. Vom căuta o soluție prin care să asociem AI personalitate juridică sau este necesară construirea unui concept sui generis cu o particularitate anume? Orice AI trebuie să răspundă penal sau doar cel suficient de dezvoltat, apropiat de caracteristici umane? Cred că nu este atât de importantă abordarea unei strategii privind AI, ci analiza doctrinară și analizarea de tactici de abordare a AI. Trebuie văzut dacă vorbim despre răspundere obiectivă sau răspundere subiectivă în sarcina AI. Trebuie să ne concentrăm atenția la ceea ce face factorul uman în spatele AI și câte mâini răspund juridic în materie de AI.”

Conf. univ. dr., av. Cristian Miheș, Decan al Facultății de Drept din cadrul Universității din Oradea, s-a referit la implicațiile AI în domeniul fiscalității.

„Aș vrea să subliniez concluziile unei reuniuni importante de la Helsinki, din 2019, la care am participat, conferință organizată de Consiliul European, dedicată AI ca gamechanger în domeniile justiție și drepturile omului. În primul rând, formele de AI trebuie centrate pe om și pe nevoile lui, și ar trebui să le controlăm noi pe ele, și nu ele pe noi, să știm ceea ce conțin și principiile în baza cărora funcționează, să explicăm ce înseamnă din perspectivă juridică AI. Nu poți conduce nici măcar o mașină clasică fără o instruire adecvată!”

„În ceea ce privește evaziunea fiscală și AI, există o preocupare atât a instituțiilor, cât și a doctrinei. Trebuie văzut care este influența tehnologiei asupra zonei de fiscalitate – taxare și evaziune. Tranzacțiile se desfășoară preponderent electronic și înregistrările contabile se păstrează într-un sistem informatic. Conex, se poate pune și problema unei inspecții fiscale. Nu ar fi exclus ca într-un viitor nu foarte îndepărtat inspecția să se facă online, în serverele companiilor, direct din sediul ANAF! Evaziunea fiscală este direct legată de subraportarea veniturilor, critică în zona cu activități direct orientate spre consumator – baruri, restaurante, taximetrie, mici magazine de cartier etc. Ce se propune? Se dorește o evidențiere online a veniturilor printr-o conectare la serverele autorității fiscale, în mare prin case de marcat, dar nu numai. Se pune problema securității și stocării datelor într-un loc accesibil și a condițiilor de păstrare.”

„Din perspectivă fiscală, AI ajută pe partea de evidență și poate contribui la săvârșirea de infracțiuni. Recurgem la tehnologii fiindcă operațiunile efectuate de om presupun uzură fizică și psihică, fiindcă nu au totdeauna acuratețe, au o doză de lentoare și nu pot prelucra volume mari de date. În viitor nu vom avea, probabil, doar avocați-robot, ci și contabili sau inspectori-robot!”

Av. dr. George Zlati, membru al Baroului Cluj, s-a referit la problemele legitimei apărări în domeniul criminalității informatice prin raportarea la inteligența artificială și la riposta automată, intervenție din care am reținut câteva pasaje:

„Chiar dacă inteligența artificială va produce consecințe din punctul de vedere al dreptului penal abia peste ceva timp, este important că discutăm de pe acum acest subiect. Dacă vorbim despre legitimă apărare în domeniul criminalității informatice, trebuie să luăm în seamă materialitatea atacului și a ripostei. În ce măsură un atac informatic este unul material? Este, de asemenea, foarte dificilă identificarea agresorului, care de regulă folosește servere proxy. Se mai pune și o problemă de proporționalitate a ripostei. Dacă un atac se face cu ajutorul serverelor unui spital public, o ripostă dură ar putea afecta pe nedrept o infrastructură critică și vitală a unui serviciu. Am putea discuta și despre necesitatea legitimei apărări în domeniul criminalității informatice.”

„Există aici și o problemă de constituționalitate. Tradițional, un proprietar este îndreptățit să reintre în posesia unui bun material sustras, dar un transfer neautorizat de criptomonede dintr-un cont ridică mari probleme de restituire. Nu este o discriminare aici? La nivel mutual, se recunoaște dreptul statelor de a riposta în cazul unor atacuri informatice și statul are dreptul de a reacționa în legitimă apărare, inclusiv informatic. În cazul persoanelor fizice, lucrurile nu mai stau așa. În cazul AI, o ripostă poate fi una automată, o cale mai eficientă de altfel. Dar va ști mereu un sistem AI că este vorba despre un atac veritabil? Dacă uiți parola și o reintroduci greșit într-o aplicație de câteva ori, sistemul va detecta sau nu un atac?”

În sfârșit, av. Augustin Zăbrăuțanu, Managing Partner, SCA Zăbrăuțanu, Popescu & Asociații, a arătat pe scurt cum poate fi folosită AI la investigarea infracțiunilor de spălare a banilor sau a altor infracțiuni din domeniul afacerilor. Ce am reținut?

„Cum am putea noi, în condițiile unei avalanșe supraomenești de reglementări și de modificări ale reglementărilor, folosi inteligența artificială pentru a obține așa-numitele preemptive strikes (războaiele, loviturile preventive – n.n.)? Statisticile ne spun următoarele lucruri: după schimbările apărute în 2008, s-a ajuns într-un deceniu la o suprareglementare materializată într-o creștere de 500% a modificărilor reglementărilor! La acest moment, o nouă actualizare de reglementare este implementată la fiecare 7 minute. Dacă acest volum este supraomenesc, este evident că și soluția aflată pentru a rezolva acest volum trebuie să fie supraomenească. De aici reiese nevoia unor instrumente de tipul AI și blockchain. Culmea este că și cuantumul amenzilor și al sancțiunilor a crescut înspăimântător, ceea ce reclamă și mai abitir tehnologii moderne de prevenire. Pe scurt, am ajuns în situația în care s-au născut industrii, regulatory technologies, care ne ajută să facem față acestor probleme. Sper că aici reușesc să captez interesul celor ce se străduiesc să investigheze infracțiunile de spălare a banilor sau alte infracțiuni din domeniul afacerilor folosind inteligența artificială!”


Revista Română de Drept Penal al Afacerilor și Editura Universul Juridic organizează vineri, 25 septembrie, începând cu ora 18:00, a doua ediție a Dezbaterilor Revistei de Drept Penal al Afacerilor, cu titlul: „Inteligența artificială în materie penală”.

Dezbaterea este organizată cu sprijinul:

Parteneri:

► Hotca & Asociații
► Zăbrăuțanu, Popescu & Asociații
► Crâznic și Asociații
► Stănilă & Asociații
► Wolters Kluwer România
► SCPA „Moloman, Lazăr și Asociații”

Partener:

►The Department

 

 Acreditare INPPA

„Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare I.N.P.P.A.”.

Moderatorii dezbaterii vor fi:

• Lect. univ. dr., av. Laura Stănilă, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara
• Prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca, Managing Partner, Hotca & Asociații

Speakerii invitați sunt:

• Jud. dr. Mihail Udroiu, Curtea de Apel Oradea
• Av. Augustin Zăbrăuțanu, Managing Partner, SCA Zăbrăuțanu, Popescu & Asociații
• Conf. univ. dr., av. Cristian Miheș, Decan, Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea
• Av. dr. George Zlati, Baroul Cluj
Adrian Măntoiu, Director General Wolters Kluwer România

 


Taxa de participare este de 300 lei + TVA/ persoană și include următoarele beneficii:

 

– Acces la vizionarea conferinței video live la calitate 4k

– Acces la înregistrarea video la 3 zile după data evenimentului (o puteți accesa din link-ul primit pe mail)

– Speakeri de calitate, profesori universitari, experți în domeniu

– 20% reducere la următoarele conferințe

– 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium, care include printre altele:

Peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogată bază de date organizată în funcție de anumite cuvinte-cheie.

Accesul la conferință se face online, pe bază de utilizator și parolă.

Detaliile privind modalitatea de acces la conferința video vă sunt transmise în mod automat, prin e-mail, după înscrierea dvs. prin completarea formularului de mai jos.

Conferința video va fi transmisă LIVE la data și ora afișate. De asemenea, înregistrarea VIDEO a conferinței vă va fi pusă la dispoziție în cel mai scurt timp după finalizarea transmisiei LIVE.

Atât transmisia LIVE, cât și înregistrarea VIDEO sunt disponibile doar pe bază de utilizator și parolă pentru persoanele care s-au înscris cu succes prin formularul evenimentului și care au achitat contravaloarea accesului.

Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării se fac doar pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale în afară de autentificarea cu utilizator și parolă pe www.universuljuridic.ro


 







Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0733.674.555conferintele@universuljuridic.ro

 


* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.
Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

 

[CUM A FOST] Dezbaterile RRDPA, ediția a II-a: Inteligența artificială în materie penală was last modified: iunie 29th, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: