Dezbateri aprinse în plenul Parlamentului European

8 feb. 2018
Vizualizari: 703

Ieri, Parlamentul European a luat în discuție, la Strasbourg, modificările legilor justiției din România.

Reprezentanții Parlamentului European au susținut că i-au trimis premierului Dăncilă o invitație, la care nu au primit răspuns. În consecință, nu i s-a permis să ia cuvântul, în numele României, ministrului Justiției, Tudorel Toader, prezent în sala dezbaterilor, pentru a lămuri chestiunile aduse în discuție.

Despre ceea ce s-a întâmplat ieri, în cadrul dezbaterilor Parlamentului European, scriu astăzi majoritatea publicațiilor și agențiilor de știri.

News.ro redă declarația comisarului european pentru Justiție, Vera Jourova, din plenul Parlamentului European.

Comisarul Vera Jourova „a declarat, la dezbaterea din plenul PE, că, în numele Comisiei Europene, repetă apelul către legislativul român pentru deschiderea dezbaterii privind legile justiției, să asigure independența sistemului judiciar și să realizeze un consens pentru modificările legislative în domeniu”, notează News.ro.

„Jourova a precizat însă că, în decembrie, Comisia a exprimat îngrijorarea în legătură cu modul de adoptare și cu conținutul modificărilor la legile justiției, iar aceste îngrijorări trebuie să fie luate în serios și în procesul legislativ”, mai notează News.ro.

Pentru câteva ore, discuțiile aprinse – pe tema modificărilor legilor justiției de la București – s-au mutat la Strasbourg. În timp ce reprezentanții PNL și PMP au subliniat că PSD vrea să dea legi care să afecteze independența justiției, eurodeputații PSD și ALDE au precizat că, în România, se face „poliție politică” și că instituțiile europene sunt prost informate.

„Roberta Metsola (PPE) a spus că românii își doresc eradicarea corupției, motiv pentru care au și ieșit în stradă, iar partidele care câștigă alegerile nu au dreptul să divizeze o țară. Josef Weidenholzer (S&D) a precizat că «statul de drept, democrația și drepturile omului stau la baza democrației» și că socialiștii vor să știe dacă modificările legislative respectă Constituția. Kosma Zlotowski (conservatori și reformiști) i-a spus comisarului european, Vera Jourova, că nu trebuie să vină în PE și să se comporte ca o profesoară care dă lecții unui guvern ales democratic”, notează News.ro.

HotNews publică intervenția fostului ministru al justiției, europarlamentarul Monica Macovei (conservatori și reformiști): 

„Românii au strigat în stradă «Vrem justiție, nu corupție!». (…) La noi, prezumția de nevinovație este mult mai protejată decât prevede directiva. Să uităm această minciună. Ce vor să facă prin modificările codurilor penale? Este foarte important, pentru că va fi afectată cooperarea judiciară. Spre exemplu, vor ca o persoană să fie investigată numai după ce persoana a fost înștiințată că este anchetată”.

„Cristian Preda a acuzat faptul că România are «un guvern de mâna a șaptea», în care au fost puși «analfabeți» și oameni cu probleme penale. Traian Ungureanu (PPE) a afirmat: «Poți lăsa un hoț să stabilească prețurile în magazinul din care fură? Normele europene nu spun că un guvern poate schimba legile, pentru a fi scutit de ele. Prima decizie a Guvernului a modificat legi pentru infracțiunile liderilor»”, mai arată HotNews.

Adevărul publică un fragment din intervenția eurodeputatului PMP, Siegfried Mureșan: „Există o discrepanță între ceea ce vor oamenii și ceea ce vor guvernanții. Oamenii vor dreptate, justiție. Politicienii vor slăbirea justiției. Credeți că un infractor, doctoricind legile justiției, o întărește? Eu cred că o slăbește”. 

De cealaltă parte a baricadei, europarlamentarul Norica Nicolai (ALDE) s-a adresat comisarului european, Jourova: „La București avem intenția de a legifera, nici nu am avut o discuție despre modificarea Codurilor penale. Prezumția de nevinovăție, drepturile și libertățile nu sunt chestiunile pe care dumneavoastră le garantați? Ce ați făcut, doamna comisar, când zeci de oameni au fost arestați în mod abuziv? Ce ați făcut atunci când oamenii au fost interceptați ilegal?”, mai notează News.ro.

Adevărul redă și un fragment din intervenția eurodeputatului Mircea Diaconu: „Sunt îngrijorat de statul de drept din România. România a devenit statul cu cele mai multe procese pentru condamnări la CEDO. Au fost ascultați mii de cetățeni în perioada alegerilor. Pe mandate de securitate națională au fost ascultați. Vreau independența justiției, dar mai ales a României”. 

Chiar dacă nu a putut lua cuvântul în plenul Parlamentului European, ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanți ai Grupului politic S&D (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților) din cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European. La întâlnire au participat Claude Moraes – președintele Comisiei LIBE, Joseph Weidenholzer – vicepreședintele S&D, responsabil pentru libertăți civile, democratice și statul de drept, Birgit Sippel – coordonatoare S&D din cadrul Comisiei LIBE.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, citat de Agerpres, „în cadrul reuniunii, ministrul Justiției a manifestat toată deschiderea către dialog, a realizat distincția între modificarea legilor justiției și modificarea Codului penal și Codului de procedură penală, a dezvoltat parcursul legilor de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, prezentând stadiul actual al acestora, precum și mecanismele constituționale de control. De asemenea, s-a discutat despre respectarea principiilor statului de drept și parcursul european al României”.

La București, se anunță o revenire, în actualitatea presei, a fraudelor din sistemul de sănătate.

„Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, afirmă că este în pregătire un studiu privind achizițiile publice din domeniul sănătății, întrucât cazurile din ultimii ani arată că există scheme de fraudare a bugetului de stat cu sume foarte mari”, notează News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Dezbateri aprinse în plenul Parlamentului European was last modified: februarie 8th, 2018 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: