„Dezbaterea de astăzi a scos la iveală necesitatea ca și în Republica Moldova să fie stabilite și alte forme de organizare a profesiei sau de exercitare a profesiei de avocat”. Interviu cu av. dr. Dorin Popescu, decan, Baroul Chișinău

3 nov. 2021
Vizualizari: 379

 

Interviu cu av. dr. Dorin Popescu, decan, Baroul Chișinău, cu ocazia vizitei delegației Baroului Dolj la Chișinău, 23 octombrie 2021

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl Dorin Popescu la Chișinău, 23 octombrie 2021. Dle decan al Baroului Chișinău, o dezbatere interesantă, cu sprijinul nemijlocit al câtorva avocați din România, o delegație puternică a Baroului Dolj, cu care sunteți înfrățiți.

Dorin Popescu: Da, într-adevăr, astăzi a avut loc această masă rotundă. A fost o dezbatere foarte interesantă, după mine. Sunt foarte recunoscător colegilor din Baroul Dolj, în special dlui decan Săuleanu, dlui Dragoș Nicu, dlui prodecan, și celorlalți colegi din Consiliul Baroului Dolj pentru faptul că au dat curs acestei invitații și, împreună, în comun, am putut să organizăm această masă rotundă, tema acestei mese rotunde fiind foarte actuală în ultima perioadă.

Nicolae Cîrstea: Unde se aseamănă legislația profesiei de avocat din Republică și unde se îndepărtează de legislația din România? 

Dorin Popescu: Ce ține de formele de organizare, evident că avem niște tangențe, dar doar pe două forme de organizare pe care le avem noi în Republica Moldova, ce țin de forma de organizare a Cabinetului Avocatului și a birourilor asociate. Evident că România a mers mai departe cu formele de organizare, încât avocații se pot asocia în așa mod încât să-și exercite profesia de avocat. Tindem și noi să avem mai multe forme. Cred că dezbaterea de astăzi a scos la iveală necesitatea ca și în Republica Moldova să fie stabilite și alte forme de organizare a profesiei sau de exercitare a profesiei de avocat decât cele care există în momentul de față, pentru că este o necesitate la zi, la moment.

Nicolae Cîrstea: A fost o dezbatere interesantă și despre publicitatea profesiei de avocat. Cum vă raportați dvs., în Republică, la această chestiune?

Dorin Popescu: Evident că și publicitatea avocaților, mai cu seamă limitele publicității avocaților, la fel este o temă și o problemă actuală în ultima perioadă. Această temă trezește chiar și unele tensiuni în rândul avocaților. De aceea, am văzut o necesitate în a dezbate aceste probleme, și eu sper că mulți dintre colegii noștri au găsit răspuns la unele întrebări. Ce ține de cadrul normativ, avem stabilite niște limite de publicitate în statutul profesiei avocatului, dar este vorba anume de restricții la publicitate. Legislația noastră prevede restricțiile la publicitate. De aceea, împreună, noi, toți avocații, trebuie să cunoaștem până unde putem merge în a ne face publică prestația noastră și în așa mod încât să fie o echitate și o egalitate între toți avocații. Toți activăm în condiții egale. De aceea, sunt sigur că această dezbatere a fost una foarte utilă pentru colegii avocați, atât din România, cât și din Republica Moldova, mai ales în contextul faptului că, în România, recent au fost aprobate anumite reguli ce țin de publicitate. Sperăm și noi să înnoim cadrul legal în acest aspect, în această dimensiune, să spunem așa.

Nicolae Cîrstea: Care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă colegii din Baroul Chișinău?

Dorin Popescu: Problemele sunt diferite. Dacă este să ne distanțăm de la tema abordată, avem probleme ce țin de impozitarea avocaților, care, cât de cât în ultima perioadă, câte ceva s-a rezolvat. Avem probleme ce țin de achitarea indemnizațiilor pe fondul social, care este o problemă foarte sensibilă pentru avocați. Probleme există. Evident că există și problema exercitării profesiei pe timpul pandemiei, care, împreună cu Uniunea Avocaților, am încercat să rezolvăm anumite probleme. Dar, sigur, colegialitatea, comunicarea trebuie să existe dincolo de problemele care există, altfel nu putem să le rezolvăm.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult, dle decan!

Dorin Popescu: Vă mulțumesc și dvs. și succes în continuare!

„Dezbaterea de astăzi a scos la iveală necesitatea ca și în Republica Moldova să fie stabilite și alte forme de organizare a profesiei sau de exercitare a profesiei de avocat”. Interviu cu av. dr. Dorin Popescu, decan, Baroul Chișinău was last modified: noiembrie 3rd, 2021 by Dorin Popescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice