Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
120 views
Soluţionând conflictul negativ de competenţă, Înalta Curte va stabili că instanţa competentă teritorial să soluţioneze acţiunea de faţă este Judecătoria Focşani, pentru următoarele considerente:
Ambele instanţe au reţinut incidenţa dispoziţiilor art. 114 alin. (1) din C. proc. civ., însă au apreciat diferit cu privire la domiciliul minorei. Pe de o parte, Judecătoria Focşani a avut în vedere domiciliul stabil al minorului la adresa tatălui, adresă la care părinţii au convieţuit anterior despărţirii din luna martie 2024 considerând mutarea minorului şi a reclamantei ca fiind pro causa, în scopul atragerii competenţei Judecătoriei Focşani. Pe de altă parte, Judecătoria Strehaia a avut în vedere domiciliul minorului la adresa mamei la data înregistrării cererii de chemare în judecată, 28.03.2024.
Înalta Curte observă că, în cuprinsul cererii formulate, reclamanta a învederat că măsurile pe care le solicită vor fi dispuse până la soluţionarea definitivă a cererii principale, înregistrată pe rolul Judecătoriei Focşani sub nr. x/2024, iar, pârâtul, prin întâmpinarea formulată, a arătat că anterior formulării prezentei cereri de chemare în judecată, părţile au convieţuit la domiciliul acestuia din Strehaia.
Efectuând verificări în sistemul informatic ECRIS al Judecătoriei Focşani, Înalta Curte constată că pe rolul Judecătoriei Focşani se regăseşte înregistrat sub nr. x/2024, dosarul având ca obiect exercitarea autorităţii părinteşti, cu termen de judecată la 31 octombrie 2024.
Or, potrivit dispoziţiilor art. 998 din C. proc. civ. „cererea de ordonanţă preşedinţială se va introduce la instanţa competentă să se pronunţe în primă instanţă asupra fondului dreptului”.
Prin urmare, determinarea instanţei competente să soluţioneze cererea de ordonanţă preşedinţială se face prin identificarea instanţei competente să judece fondul dreptului raportat la obiectul cererii de ordonanţă preşedinţală.
Astfel, dând eficienţă acestor prevederi speciale, care se aplică cu prioritate în raport de norma generală consacrată prin art. 114 alin. (1) din C. proc. civ., în temeiul principiului specialia generalibus derogant, Înalta Curte reţine că instanţa competentă să judece cererea de ordonanţă preşedinţială este Judecătoria Focşani, învestită deja cu soluţionarea acţiunii de exercitare a autorităţii părinteşti ce poartă între aceleaşi părţi litigante (dosar nr. x/2024), această acţiune şi accesoriile sale (exercitarea în comun a autorităţii părinteşti de către ambii părinţi în ceea ce o priveşte pe minorului, stabilirea locuinţei minorului la domiciliul mamei şi a pensiei de întreţinere şi suplinirea consimţământului pârâtului în vederea eliberării paşaportului pe numele minorului şi pentru ca acesta să călătorească împreună cu reclamanta în Turcia, la bunicii materni şi in Marea Britanic, pentru tratament/terapii) reprezentând fondul dreptului dedus judecăţii.
De asemenea, Înalta Curte constată că la data învestirii Judecătoriei Sector 4 Focşani cu soluţionarea cererii de chemare în judecată – 28 martie 2024, locuinţa în fapt a minorului se afla în municipiul Focşani, situaţie de fapt necontestată de către pârât prin întâmpinare.
Faţă de cele mai sus expuse, în temeiul art. 135 din C. proc. civ., Înalta Curte stabileşte că instanţa competentă teritorial să soluţioneze ordonanţa preşedinţială pendinte este Judecătoria Focşani.
Sursa informației: www.scj.ro.