Detașare salariați în cadrul prestării de servicii transnaționale

24 mart. 2017
Vizualizari: 2324

Legea nr. 16/2017 abrogă Legea nr. 344.2006 privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale. Față de reglementarea anterioară, se aduc următoarele completări și modificări sub următoarele aspecte:

1. Obiectivul acestei legi este acela de a institui un cadru comun de măsuri, dispoziții, mecanisme de control, aplicabile pe teritoriul României, în ce privește detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale, urmărind asigurarea respectării clauzelor și condițiilor de încadrare în muncă, libertatea de a presta servicii, concurența loială, sprijin pentru funcționarea pieței interne.

2. Se definesc termeni noi: stat membru (include statele membre UE, Confederația Elvețiană și statele din SEE ce nu fac parte din UE), autoritate competentă, autoritate solicitantă, autoritate solicitată, stat membru gazdă, stat membru de stabilire, sistemul de informare al pieței interne, sancțiune financiară administrativă, lanț de subcontractare, întreprindere, grup de întreprinderi, întreprindere utilizatoare, fișa de țară, lucrări de montaj inițial și/sau de primă instalare a unui bun, cooperare administrativă, instrument uniform de recuperare, instrument uniform de comunicare.

3. Se stabilesc condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca o întreprindere să fie considerată afiliată direct sau indirect unei alte întreprinderi (capital subscris, administrare, voturi, numire membri consiliu de administrație).

4. Inspecția Muncii are obigația de a efectua o evaluare de ansamblu pentru identificarea situațiilor de detașare, prevenirea abuzurilor și eludarea prevederilor legii. Sunt clarificate situațiile în
care o întreprindere exercită activități semnificative (altele decât cele interne de gestionare și administrare), dacă o persoană are calitatea de salariat ori dacă un salariat este detașat temporar pe
teritoriul României. Se stabilesc, de asemenea, aspecte privind:
– autoritățile competente pentru punerea în aplicare a acestei legi și modalitățile de cooperare administrativă dintre acestea;
– măsurile de control și inspecțiile ce trebuie efectuate;
– apărarea drepturilor, răspunderea în materie de subcontractare și accesul la informații;
– recuperarea transfrontalieră a sumelor provenite din aplicarea sancțiunilor financiare administrative și/sau a amenzilor contravenționale;
– răspunderea contravențională.

Normele metodologice de aplicare a acestei legi vor fi elaborate în termen de 60 zile de la publicarea legii (până la 20 mai 2017) și vor fi aprobate prin hotărâre de guvern.

Detașare salariați în cadrul prestării de servicii transnaționale was last modified: martie 24th, 2017 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: