Despre stres, lipsă de predictibilitate, muncă și satisfacții în avocatură cu Luiza Budușan
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Articol preluat de pe site-ul Clujust.ro.
Avocata Luiza Budușan, manager de societate de avocatură și consilier în Baroul Cluj, le-a vorbit studenților de la Drept, în cadrul evenimentului Jobfest, organizat de ELSA Cluj-Napoca, despre realitatea vieții de avocat, cu stres, cu lipsa de predictibilitate a veniturilor, cu muncă multă, dar și cu satisfacții.
Încă de la început, avocata Luiza Budușan a remarcat numărul mic de studenți prezenți la eveniment, în comparație cu numărul total care studiază la Facultatea de Drept UBB, și a precizat că tot mai muți își doresc magistratură, în detrimentul avocaturii.
„Mi-e foarte clar de ce nu sunt așa de multe persoane dornice. Am văzut de curând în interviurile pe care le organizăm în fiecare an și unde îi chemăm pe toți cei care ne trimit CV-uri să-i cunoaștem că majoritatea, 60-70%, au dat examen și la magistratură. Sunt câțiva care dau examen la INM de pregătire, să-și testeze cunoștințele, dar ceilalți își doresc posturi de judecător sau procuror. Îi întreb de ce, căci sunt curioasă ce anume îi îndreaptă spre magistratură. Și răspunsul nu este dorința de a face dreptate, de a ajuta, ci este siguranța, siguranța, cel puțin materială, a zilei de mâine. E păcat că e așa, pentru că de multe ori poate că ar fi înclinat să meargă spre profesia de avocat sau de notar”, a spus fondatoarea societății Budușan și Asociații.
Aceasta a vorbit mai întâi despre părțile rele ale profesiei de avocat: „De-a lungul timpului am discutat cu cercetători în domeniul stresului care spun că meseria de avocat este cea mai stresantă meserie. Și profesia de medic? Cum să nu fie stresant să lucrezi cu viața omului? Răspunsul care a venit de la specialistul în psihologie: Da, dar medicii au proceduri, reguli și corpul uman, care de bine, de rău este cunoscut de la „a” la „z”, cunosc cu ce lucrează. Pe procedurile pe care merg și standardizarea în practica lor, inclusiv la operații, că dacă folosesc ustensila asta, se întâmplă asta. Dar când ești în instanță – și aici mă refer în special la avocații pledanți – aici intervine stresul. Pentru că ești în instanță cu dosarul cât poți tu de bine pregătit, ai discutat cu colegii, se poate invoca asta, se poate invoca cealaltă, poate să zică așa martorul și te trezești cu ce știu eu ce surpriză de care nu ai știut sau clientul nu a considerat important să-ți zică sau a preferat să ascundă și trebuie să te descurci pe loc. Trebuie să găsești răspunsuri, contra-argumente, fără niciun fel procedură, ci din ceea ce știi tu, din experiența și din pregătirea ta. Și pe lângă partea adversă care vine cu o surpriză, instanța poate să ridice probleme la care nu te aștepți. Lăsând la o parte că mai este și lume în sală, între care sunt colegi care discută, analizează, sunt justițiabilii. Ești cu public în sală și asta este un nivel în plus de stres. La nivel global, cercetările arată că după frica de moarte este frica de vorbit în public”, a precizat Budușan.
Avocata le-a povestit studenților cum a „înghețat” ea la prima cauză în instanță din carieră: „Ca avocat vorbești în public și orice avocat are trac, are teamă și tremură la început. Dar trece peste asta prin exercițiu. Asta o să vedeți cu toții. Am simțit-o și eu. N-am îndrăznit la prima cauză să mă ridic de pe bancă decât când nu mai era nimeni în sală, ca să descopăr că de stres nici nu am observat că se amânase cauza din zbor. A fost prima cauză, un oficiu penal. Nu o să uit, cu toate că eu asta am vrut să fac: avocatură. Mama este notar, la fel și sora mea. Mama era notar și când am intrat în avocatură și a tras de mine să lucrez cu ea, căci era mult mai simplu, dar trebuie să recunosc că mi-am putut permite să fac ceea ce-mi place, să-mi dau seama după câteva luni că nu-mi place notariatul”.
Inconsecvența veniturilor în avocatură a fost un alt subiect atins de Luiza Budușan. „Altă principală cauză de stres și de respingere a acestei profesii de către mulți dintre cei tineri este legată de lipsa de predictibilitate. Adică noi nu prea știm cum începem luna și cum o s-o terminăm. După o anumită experiență de ani și ani – eu anul viitor fac 20 de ani de avocatură – ai o idee. Pentru că deja ai o masă de clienți, ai clienți permanenți cu care lucrezi, iar în fiecare lună cam știi ce sumă de ore de lucru îți dau sau ce procese li se pregătesc sau duci mai departe. Dar la început, în primii ani, nu știi dacă luna asta câștigi ceva sau poate intră un client de pe urma căruia îmi iau mașină peste trei luni. Sau nu mai câștig tot anul și după aceea îmi vine un client cu care lucrez apoi zece ani pe consultanță permanentă și îmi plătesc rate la casă. Cam așa se întâmplă, dar trebuie să poți să manageriezi lipsa asta de predictibilitate și să poți să ai voința să mergi înainte cu toate că două sau trei luni poate nu ai de lucru.
Sunt perioade și perioade. Lăsând de-o parte vara, când nu sunt cauze, dar sunt perioade în care toate sunt adunate, în principal, toamna și înainte de vacanța de vară și sunt perioade mai relaxante, în jurul sărbătorilor, vacanțelor. Lumea e mai relaxată și zice că problema asta se poate amâna câteva luni, până devine stringentă”, a spus avocata.
Aceasta a punctat avantajele unei societăți de avocați: „A apărut de-a lungul timpului, mai întâi la București și acum și la noi mult mai intens, nevoie de a se asocia în societăți a mai multor avocați, după modelul care există de zeci de ani în străinătate. Și atunci, oarecum, nu mai trăiești momente în care ești singur și ce faci… Te mai ajută colegii, nefiind vorba doar de lucru, ci de feedback și de informații pe care poți să le schimbi. Sunt cauze unde poți tu să fi avut numai contencios doi ani și tot nu ai toate ideile de care ai nevoie.
Asta este o soluție. Nu vreau eu să zic că soluția este în societăți. Este pentru mine, pentru colegii mei și pentru stagiarii care sunt cu noi, căci au un venit tot timpul, au un venit minim asigurat, au posibilitatea să câștige mai mult, dacă au clienții lor, așa funcționăm noi. Dar poate pentru alții e mai ușor sau se simt mai apropiați într-un cabinet mai mic”.
În ceea ce privește beneficiile muncii de avocat, Luiza Budușan a precizat că nu cele materiale ar trebui să fie cele care să-i motiveze pe avocați: „Poate n-ai de lucru trei luni și apoi prinzi o cauză de daune, de unde poți să iei onorariu de succes, din care îți iei mașină. Dar asta nu se întâmplă tot timpul și nu asta trebuie să fie motivarea. Din experiența mea, cine este motivat de câștiguri financiare nu o să fie niciodată mulțumit și nu o să simtă satisfacția profesiei pentru că, bani, cu cât ai mai mulți, cu atât o să vrei mai mulți.
Cu cât îți cresc onorariile, îți cresc și nevoile. Totdeauna este ceva mai scump, o mașină mai scumpă, o casă mai scumpă… Asta nu aduce mulțumirea în profesie. După părerea mea, mulțumirea în profesie o aduce satisfacția profesională, să știi că ai muncit, ți-ai bătut capul, că ai transpirat, că ai muncit nopțile, nu că ai plecat la ora cinci, ca la stat, ci că ai făcut tot ce se poate. Când câștigi împotriva a tot ce credeai la început. Pentru că nu există, după părerea mea, cauze de necâștigat. Dacă mergi pe premisa că aici nu am cum să câștig; mergi pe premisa că adversarul este la fel de bun ca mine, că știe exact ce știi tu, dar poate nu se întâmplă așa. Intervin surprize de care vă spuneam, poate că nici nu se apără partea adversă sau poate vine cu un avocat căruia îi scapă ceva.
Nici cauze sigure de câștigat nu există. Poate că ai șanse mari, dar nu poți fi sigur și nu poți garanta niciodată clientului. Chiar vă sfătuiesc să aveți grijă cum puneți problema cu clienții, astfel încât să știe și minusurile. Este o mare greșeală să spui clientului asta o câștig la sigur, pentru că se poate pierde dintr-o grămadă de motive și pierzi și clientul”.
Despre societatea pe care o conduce, Budușan și Asociații, fondatoarea a precizat că în proporție de 80% se ocupă de domeniul comercial. De asemenea, trei avocate sunt specializate pe dreptul familiei. Toți cei 20 din firmă vorbesc cel puțin o limbă străină.
Budușan le-a spus studenților că preferă sistemul cu grile la examenul pentru Barou, în detrimentul subiectelor deschise. „Dacă înveți, ai certitudinea că intri. Nu mai există nicio formă de subiectivitate. Partea de grilă, oricât pare de sadică, e corectă. Ai bifat, ai pus la calculator, au intrat. Nu ai ce să mai contești, nu mai merge nici pe pile, că să vorbești cu nu știu cine. Nu mai poți să înflorești, să scrii povești”, a spus avocata.
Aceasta i-a îndemnat pe studenți să facă practică cât de mult. „Să mergeți la cât mai multe cabinete de avocatură. Să vedeți dosare, să vedeți motivări”.
La sfârșit, Luiza Budușan a răspuns întrebărilor venite din partea studenților.