Despre responsabilitate

11 apr. 2018
Vizualizari: 843

Sărbătorile Pascale au prilejuit tuturor o apropiere și o înțelegere mai aprofundată a procesului lui Iisus.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, face o paralelă cu răstignirea și moartea lui Iisus pe cruce, ca urmare a unui proces nedrept pentru a arăta importanța unui proces corect.

„Citind Evangheliile, m-a izbit o frază: «Și Caiafa era cel ce sfătuise pe iudei că este de folos să moară un om pentru popor» (Luca 22,14). Caiafa, în calitate de mare preot, era și conducătorul Sinedriului/Sanhedrinului, cel mai mare for de judecată la evrei, compus din 71 de judecători. Este tulburător, de aceea, să vezi mai marele judecătorilor (echivalentul președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție de azi), justificând un proces nedrept și condamnarea unui nevinovat în numele unui bine general. Acest gen de acțiune, de a justifica răul în numele binelui, este cel mai periculos mod de a perverti minți, inimi, conștiințe, iar acest lucru îl vedem și azi”, spune președintele UNJR, scrie News.ro.

Potrivit News.ro, președintele UNJR, Dana Gîrbovan „amintește și de Pilat, care a pasat mulțimii responsabilitatea și spune că genul de atitudine de «a te spăla pe mâini» și a întoarce capul este cea mai facilă și periculoasă formă de derobare, de declinare a responsabilității judecății către mulțimi: «Judecata făcută de mulțimi este mereu una emoțională, manipulată și manipulativă, prin urmare nedreaptă»”. 

În spațiul public au continuat, și în aceste zile de sărbătoare, discuțiile în legătură cu protocoalele dintre SRI și instanțe.

Apropo de responsabilități, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu găsește și Comisia Europeană responsabilă de starea de azi a justiției.

„«Comisia Europeană are o responsabilitate cu tot ce se întâmplă, nu îmi imaginez că își va asuma responsabilitatea. Nouă ne revine această responsabilitate. Ce să facă Comisia Europeană? Că au făcut o treabă superficială? Că au știut și nu au făcut nimic? Rămâne ca noi să ne facem treaba și cred că nu e mult spus, dar trebuie să existe niște răspunderi. Aceste încălcări la legislația penală, adăugări la lege, aceste protocoale adăugau și încălcau, nu pot să rămână la nivel de simple constatări, cred că trebuie să fie responsabilități asumate», a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la Antena 3”, notează Mediafax.

„Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, la finalul lunii ianuarie, că reacțiile din ultima perioadă ale liderilor Uniunii Europene, referitoare la România și la modificările aduse legilor justiției, au arătat că există o denaturare a informațiilor care ajung la forurile europene”, amintește Mediafax.

Ministrul Justiției a postat vineri seară un mesaj pe Facebook, intitulat „Despre protocoale și posibile consecințe!”, în care reamintește faptul că, în data de 16 martie 2018, anunța că va solicita Ministerului Public desecretizarea protocolului încheiat cu SRI.

„«În data de 19 martie 2018, în mod oficial, am solicitat Ministerului Public demararea procedurilor necesare pentru desecretizarea respectivului protocol. Pe data de 20 martie 2018, la Ministerul Justiției, am primit protocolul dintre Ministerul Public și SRI. Astăzi, apreciem continuarea procesului de desecretizare și a altor protocoale similare. Trebuie de văzut în ce măsură aplicarea protocolului a permis ingerințe în drepturi și libertăți fundamentale», a scris ministrul Toader, pe Facebook”, notează News.ro.

News.ro mai consemnează și o altă întrebare pe care o găsește ministrul Toader și la care ar trebui să aflăm un răspuns: „trebuie văzut dacă, și în ce măsură, prin încheierea protocolului, semnatarii acestuia au adăugat legi, substituindu-se legiuitorului!”. 

În celebrul dosar Microsoft, Tribunalul București a decis joi anularea ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale față de Dinu Pescariu și Claudiu Florică, trimiși în judecată pentru spălare de bani. Decizia tribunalului nu este însă definitivă, iar DNA poate face contestație.

„«Constată că în cauză lipsește autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Dispune anularea ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale din 18 ianuarie 2018 față de inculpați. Cu drept de contestație», se arată în decizia tribunalului”, consemnată de Agerpres.

„Pe 19 ianuarie, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu s-a prezentat la DNA, unde a fost informat că are calitate de inculpat, în dosarul Microsoft, pentru spălare de bani. Ulterior, în data de 1 februarie, el a fost trimis în judecată, alături de Claudiu Florică, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor”, mai arată Agerpres.

Inspecția Judiciară a demarat o acțiune disciplinară față de șeful DNA Ploiești, Lucian Onea, față de procurorul Alfred Savu și față de fostul procuror Mircea Negulescu.

„Inspectorii judiciari spun că Lucian Onea a solicitat arestarea preventivă a unui inculpat în baza unor probe falsificate, în timp ce Mircea Negulescu și Alfred Savu au divulgat măsurile de protecție a martorilor”, mai notează News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre un nou miting care se prefigurează în această primăvară.

„Un nou protest este anunțat pe Facebook, pentru 12 mai, în Piața Victoriei din Capitală, sub sloganul «Vrem Europa, nu dictatură!». Organizatorii manifestației acuză că «metodele și acțiunile PSD-ALDE au ca efect îndepărtarea României de standardele europene și democratice și aruncarea ei în liga regimurilor autocratice»”, scrie Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Despre responsabilitate was last modified: aprilie 11th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: