Despre Protocolul privind onorariile avocaților din oficiu

17 mai 2018
Vizualizari: 1178
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună, în continuarea Maratonului Legal Point, din a doua zi de Congres al Avocaților 2018, cu dl decan al Baroului Vrancea, Ioanovici Ioan. Dle decan, cum sunt dezbaterile Congresului – prima zi, cea de-a doua zi, astăzi?

Ioan Ioanovici: Dacă vreți să mă întrebați pe mine, prima zi a fost o zi care a avut, așa, două aspecte, total diferite. Unul a fost cel legat de primul punct al ordinii de zi – este vorba de secretul profesional, și care s-a dezbătut de foarte mulți colegi și, evident, au venit cu foarte multe propuneri. Și cred că, după această dezbatere, așa cum am avut și intervenția celor care au fost invitați – Procurorul General, de la CSM și alte persoane invitate, care, evident, au avut o anumită contribuție și foarte important este că de aici s-a desprins un aspect, care este foarte important, că legea avocaturii, care va trebui să reglementeze secretul profesional și pentru acest lucru normal că va trebui să se dea o lege, să se modifice legea avocaturii și să se facă și o lege specială. De altfel, se discută la nivelul instituțiilor care lucrează în acest domeniu – mă refer la judecători, procurori și consilieri juridici, notari ș.a.m.d. – care este foarte importantă, pentru că suntem una dintre țările din Comunitatea Europeană în care încă nu este reglementat în mod corect și cum trebuie această problemă, a secretului profesional.

Nicolae Cîrstea: Cât de importantă este această temă a secretului profesional, tema Congresului…?

Ioan Ioanovici: Este foarte importantă, pentru că interpretările sunt total diferite de persoanele care fac parte din Guvernul României și, evident, unii din ei, în funcție de ce profesii au, le interpretează așa cum, de altfel, s-a știut până acum… Că, ați văzut și dumneavoastră, în perioada aceasta au fost foarte multe dezbateri, foarte multe contradicții. Asta e și datorită faptului că noi nu avem o lege specială, care să vină să stabilească clar ce înseamnă secretul profesional și ce înseamnă secretul profesional pentru un avocat.

Pentru că de foarte multe ori, ați văzut și dumneavoastră, avocații fără ca să păstreze secretul profesional, au fost puși în situația să fie chemați de anumite instituții care sunt abilitate, să fie chemați în calitate de martor, chiar unii învinuiți și așa mai departe, ceea ce este total neadevărat. Și este regretabil că până acuma suntem una dintre puținele țări din Uniunea Europeană, care n-am reușit să discutăm și să dezbatem corect acest secret profesional. Dar, probabil că acum, așa cum de altfel vedeți, și Guvernul respectiv încearcă, în sfârșit să soluționeze această problemă. Noi am venit… – de altfel, în zilele astea am avut o discuție cu doi invitați, care sunt instituțiile care sunt organizate de profesia de avocat, care au venit, – am discutat această problemă și, sigur, așa cum este reglementată – atât în Germania, cât și în Franța, și în America, dar în special în aceste două țări, secretul profesional, cred că și pentru noi acest lucru se va soluționa cât se poate de repede. Și asta depinde de noi, pentru că la Congresul pe care l-am avut, noi am luat această hotărâre, pentru ca să o discutăm și, sigur, va trebui și noi să ne implicăm foarte mult pentru că acest lucru trebuie să fie soluționat cât se poate de repede.

Nicolae Cîrstea: Dle decan, sunteți un senior al acestei nobile profesii. Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, cele mai importante și presante probleme cu care se confruntă avocatura românească?

Ioan Ioanovici: În primul rând să vă spun așa dacă vreți. Din punctul meu de vedere, că am zeci de ani de avocatură, modificarea Codurilor penal, procedură penală, civil, procedură civilă și, în special, Codul penal și de procedură penală, care a fost modificat acum, în ultima perioadă de timp, are foarte mari implicații pentru profesia de avocat, pentru că multe din articolele care a fost – nu dau niciun fel de articol, nu este normal – au o anumită influență și asta pune în situația ca avocații care au anumite dosare în domeniul acesta sau chiar și în dosarele comerciale, sunt puși în situația să nu poată să vină cu probe ca această profesie să poată să fie exercitată de așa natură încât să poată să scoată la lumină adevărul când e vorba de o faptă – că-i penală, că-i civilă – tocmai acesta este lucrul. Cred că este extrem de important ca să se reanalizeze Codul penal, Codul de procedură penală, chiar și Codul civil și mă refer aici în special la Secția comercială. Că, știți și dumneavoastră, în ultima perioadă de timp sunt de multe dosare care sunt legate, Comercialul, de anumite infracțiuni – cu evaziunea fiscală și așa mai departe, nu le mai spun – dar care trebuie bineînțeles reglementat, pentru că au fost situații când anumite societăți, chiar SRL-urile astea mici, multe au fost închise, iar după o perioadă de timp și-au dat seama că, pentru faptele pentru care au fost trimise în judecată, s-a găsit că nu sunt vinovați, dar a fost o perioadă de timp în care n-au mai putut să lucreze. Or, noi trebuie să reținem foarte bine că situația, din punctul acesta de vedere, la noi nu este atât de bună, pentru că soluțiile care înainte făceau producție și prestări servicii, multe dintre ele s-au desființat tocmai ca urmare a faptului că anumite reglementări nu le dădeau această posibilitate și, mai ales, mă refer la aceste SRL-uri, care, foarte multe dintre ele, veneau cu anumite beneficii pentru economia românească, dar care în momentul de față, tocmai ca urmare a impactului financiar, al unor taxe, impozite ș.a.m.d., le-au pus pe multe dintre ele în situația să se desființeze sau să intre în insolvență, în faliment, și ăsta este un lucru care a făcut ca multe dintre aceste societăți – care aveau 10-20 de salariați – să se desființeze și ei să rămână fără muncă. Acesta e motivul pentru care în România sunt zone în care pur și simplu oamenii stau și așteaptă un loc de muncă.

Nicolae Cîrstea: Dle decan, multe idei, multe proiecte, multe probleme în dezbaterea Congresului. Care ar fi așteptările dumneavoastră după închiderea lucrărilor?

Ioan Ioanovici: Din punctul meu de vedere, sincer să fiu, oamenii au venit pregătiți să facă anumite lucruri, dar eu m-aș fi așteptat, de la invitații care au venit la noi, să vină cu anumite idei, care să fie preluate, pe care să le ascultăm în Congres și să dăm o hotărâre, care să fie de comun acord cu invitații care au fost – și mă refer la toate instituțiile publice –, pentru că este un lucru care ar fi trebuit bine gândit, numai că, din păcate, nu s-a discutat… Inclusiv, chiar dl Ministru al Justiției, care a venit și a vorbit foarte puțin. Și eu spun din nou un lucru: Din 2014, din octombrie și până acum, eu fac parte din comisia care răspunde de protocolul cu oficii, și vreau să vă spun că este, pentru mine, rușinos. Dacă în 2015, în iunie, la Congres, a venit fostul ministru al Justiției, dl Cazanciuc, pe care eu l-am apreciat foarte mult, având multe discuții cu dumnealui, a semnat acel protocol, chiar în timpul Congresului și acel protocol a fost semnat după 8 ani de zile… Acum a fost semnat în iunie 2015, suntem aproape în iunie 2018, sunt aproape 3 ani și acest protocol nu a putut fi discutat cu Ministerul Justiției, că văd că nu au timp. Or, vreți să știți un singur lucru? Ceea ce mă deranjează foarte mult, că fac parte din comisie, fac parte și din cei trei care ne ocupăm de oficii, vreau să spun ca dl Ministru al Justiției să-și facă timp necesar ca, până la 30 mai anul acesta, să semneze acest protocol pentru oficii, pentru că sunt peste 9000 de avocați care intră în oficii și din ăștia, cel puțin 60-70% au acest venit, din aceste oficii. Or, nu este normal să stai ani de zile, când noi am făcut un proiect de protocol extrem de bine analizat, foarte bine gândit, cu exemple luate din țările avansate cum sunt Germania, Franța ș.a., și l-am adus la zi, tocmai pentru a da posibilitatea ca avocații care intră în oficii să fie plătiți pentru munca efectiv făcută, dar să nu fie niște onorarii care pleacă de la 130 de lei pe lună, care este o bătaie de joc. Ăsta este punctul meu de vedere. Și îi spun dlui Ministru al Justiției, că știe, că trebuie să se gândească, să-și facă timp – el și restul – ca acest protocol să fie semnat exact până la 30 mai.

Nicolae Cîrstea: Dle decan, un mesaj în închiderea întâlnirii noastre de astăzi?

Ioan Ioanovici: Eu țin să vă mulțumesc, mă bucur că ați venit aici, că ați luat interviu și altor colegi de-ai mei. Ceea ce trebuie să știți dumneavoastră, că, în ceea ce mă privește, atât timp cât mai sunt și decan al Baroului Vrancea, sunt și membru în Comisia Permanentă și răspund de oficii, voi face tot ce este posibil și ține de mine ca să-mi fac datoria de așa natură, încât, atunci când nu voi mai fi, să-mi spună: Mulțumesc că ai făcut treabă. Nu să se spună: Bine că ai plecat.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc.

Ioan Ioanovici: Cu plăcere.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Despre Protocolul privind onorariile avocaților din oficiu was last modified: iunie 8th, 2018 by Ioan Ioanovici

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice