Despre profesiile liberale în vremea coronavirusului

19 mart. 2020
Vizualizari: 1339

Nicolae Cîrstea: Bună ziua! Suntem împreună cu dl Președinte al Uniunii Profesiilor Liberale din România, Adrian Vascu! Bine v-am regăsit, dle Președinte!

Adrian Vascu: Bine ați venit!

Nicolae Cîrstea: Un moment nu tocmai oportun pentru o discuție lansată, dar sperăm că un mesaj pe care dvs. îl puteți adresa colegilor din profesiile liberale, colegilor cu care, de altfel, vă înțelegeți foarte bine în restul timpului, cred că este necesar.

Adrian Vascu: Într-adevăr, o relaxare prea relaxată cred că nu dă bine, pe de-o parte. Dar pe de altă parte, trebuie să înțelegem că suntem într-o resetare a modului în care până acum au funcționat lucrurile. Și cred că este nevoie de a fi maturi și calmi în a vedea în ce direcție mergem. Suntem într-un moment important de cumpănă. Se reașază ce s-a întâmplat până în prezent. De aceea cred că fiecare, mai ales profesiile, atât corpurile profesionale, cât și fiecare dintre noi, trebuie să-și gândească și să-și orienteze ceea ce face, adaptându-se la realitățile noi care apar.

Nicolae Cîrstea: Era cineva pregătit pentru această criză, care iată bate la ușa fiecărui profesionist?

Adrian Vascu: Nu cred. Nu cred, pentru că a fost, cred, de neimaginat să rămâi în casă, să fie nevoie ca atitudine civică să stai în casă, acolo unde se poate, evident. Era greu de imaginat acest lucru. Să nu poți zbura, să nu poți merge în concedii, să nu depășești, să nu treci anumite granițe care vezi că se restrâng în fiecare zi. Deci, această formă, cred că nu și-a imaginat-o absolut nimeni. La fel cum greu este de imaginat acum ce se va întâmpla cu activitățile, pentru că, hai să ne gândim pe profesii. Înainte de asta, avem cele două planuri importante ale zilei de astăzi. Este cel al sănătății și al grijii de sănătatea noastră, pe care o avem în primul rând noi, de la reguli de igienă până la a evita contactele, și pe care statul, prin reprezentanții lui, prin medicii lui, minunații medici care fac ceea ce știu ei că pot să facă în condițiile date, în care să limiteze, să vindece pe toată lumea, sau pe cei care sunt acolo, să-i trateze, să limităm pe cât se poate consecințele negative. Noi, ca cetățeni, putem să sprijinim medicii prin a nu le da atât de mult de lucru. Dar asta ține de atitudinea civică a fiecăruia dintre noi. Părerea mea este că nu este suficient. Trebuie să facem asta, dar în același timp trebuie să trăim. Viața trebuie să meargă înainte. Se va termina această pandemie. Vom reveni la viața pe care am avut-o. Va trebui să muncim în continuare, vom vedea ce. Va trebui să câștigăm în continuare. Vor fi câștigători și vor fi pierzători în urma acestei crize. Profesiile liberale, desigur, primul lucru pe care va trebui să și-l facă fiecare dintre ei, și au fost pe rețelele de socializare și am văzut în spațiul public, destule luări de poziție, și îi felicit pe colegii mei, inclusiv din zona colegilor contabili din diverse grupuri în care vin cu sfaturi și către antreprenorii pe care-i au ca și clienți, și pentru ei, ca profesii. Am văzut că avocații au intervenit cu un punct de vedere. Am văzut că notarii au intervenit cu un punct de vedere.

Nicolae Cîrstea: Și executorii judecătorești.

Adrian Vascu: Și executorii judecătorești au intervenit. Chiar noi, astăzi, ca Uniunea Profesiilor Liberale, pentru că este ședință de Guvern, am trimis un Comunicat preluând opinii ale, evident, celor mai avizați dintre noi, colegii de la Camera Consultanților Fiscali, au adăugat celelalte profesii membre, astfel încât am trimis un document și către Secretariatul General al Guvernului, către Ministerul de Finanțe și nu în ultimul rând către Presă, cu măsurile pe care noi le solicităm Ministerului de Finanțe pentru a sprijini profesiile liberale în această perioadă.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi cele mai importante puncte la care țineți foarte mult?

Adrian Vascu: Au fost multe. Ținem foarte mult la a sprijini pe curba evoluției viitoare, deci primul lucru pe care l-aș cere ar fi ca autoritățile să fie atente la modul în care evoluează lucrurile și să aibă capacitate de reacție rapidă. Faptul că se amână cu o lună, văd în Proiectul de act normativ, termenul de depunere a declarațiilor.

Nicolae Cîrstea: Ne ajută asta foarte mult?

Adrian Vascu: S-ar putea pe unii să-i ajute. Eu mai fac un apel. Cei care se descurcă, cei care au activitate în continuare în domeniile lor să-și plătească taxele, să sprijine bugetul de stat cu ceea ce ei pot să facă. Iar cei care sunt loviți de criză, profesiile liberale este posibil să nu fie primele în frontul acestor lovituri. Cum este, de exemplu, partea de turism. S-au închis hoteluri. Contabilii încă mai țin contabilități. Practicienii în insolvență este posibil să aibă de lucru. Să vedem în ce măsură va fi un efect asupra lor. Avocații, am văzut unele dintre tribunale, Curți ș.a.m.d. își restrâng activitatea. Dar, probabil, sfaturi urmează a fi făcute. Acte notariale, am văzut că au rămas cabinete deschise, se mai fac. Audit financiar, acționarii au nevoie de aceste opinii. Chiar dacă se vor amâna niște termene, deși nu am văzut o măsură concretă, amânarea de depunere a situațiilor financiare. Asta ar fi, de exemplu, pentru noi ca profesii liberale, ca organizații, ar fi o măsură utilă, într-un fel, pentru că noi pentru a aproba, ca organizații, situațiile financiare, trebuie să facem Adunare Generală sau Conferință Națională, cum s-o numi la fiecare. Asta înseamnă să adun un număr de oameni, peste 100. Nu mai este voie. Și atunci rămâi cu situațiile financiare neaprobate. Prin urmare, niște măsuri aici, pentru că au fost organizații pe care le cunosc, au spus „Dle, ne asumăm! Luăm și amendă dacă este cazul!” dar nu ne expunem acestui risc. Atunci, ce este nevoie, categoric, Europa funcționează la acest moment solidar. Eu aș vrea să schimbăm consoana, că nu ajută. Solidaritatea asta europeană, la noi trebuie să fie o solidaritate în măsura în care se poate. Între profesii, între profesii și antreprenori. Avem creanțe, vrem să ne recuperăm banii de la clienții noștri. Este ok, dar dacă avem de plătit, poate, către furnizorii noștri, către contabili, trebuie plătiți. Să nu oprim circuitul ăsta, cât este el sănătos, și va fi în continuare. Doar că această diminuare va trebui și cred, ăsta este apelul să ne scoată pe toți din orice fel de amorțeală.

Nicolae Cîrstea: Foarte important sprijinul statului. Va fi important și sprijinul bancar? În această perioadă am văzut Banca Transilvania a transmis un mesaj foarte puternic de amânare a ratelor pe o perioadă de 6 luni…

Adrian Vascu: Da. Pentru cei care au nevoie. Deci, să se înțeleagă foarte corect treaba asta. Cei care nu au nevoie, să meargă să-și facă activitatea. Și dacă, Doamne ferește, ajung în situația aia, să apeleze la acele măsuri. Da, salut ce a făcut Banca Transilvania. Văd că și alte bănci au făcut același lucru. Știu că această preocupare o are Asociația Română a Băncilor. Fiecare dintre profesiile, de exemplu, ca să dau din casă, în zona profesiei mele de evaluator este o discuție vizavi de inspecția proprietăților, dacă se mai face în această perioadă, având în vedere riscurile la care se expun și oamenii care o fac și probabil cei la care le intri în casă. Se discută, pentru că un lucru este esențial. Nu va trebui afectată calitatea a ceea ce facem. Adică, nu putem face compromisuri la calitate, să avem după aceea rapoarte de evaluare nesatisfăcătoare calitativ, credite care au niște puncte slabe din cauza faptului că pe lanțul de documentare au apărut diverse sincope. Că vom lucra la munca de acasă, profesiile liberale în mare parte dintre ele pot să facă acest lucru, folosind tehnica actuală. Important de înțeles este că munca la domiciliu nu este concediu.

Nicolae Cîrstea: Adică nu stăm acasă, ci lucrăm acasă.

Adrian Vascu: Da. Știi că statul acasă sau acasă statul… Politicienii, de exemplu, eu i-aș trimite să lucreze de la domiciliu, că pot. Vorbesc între ei, că asta fac și în restul timpului. Își trimit acte normative, dacă vor și dacă le sugerezi să își trimită în Parlament câte un singur reprezentant pe grup să voteze, dacă va fi cazul. Că oricum, mai diminuăm spațiile de pe acolo. Că pot în anumite zone. Gândește-te că vor fi mutații semnificative dacă este de succes în anumite domenii, munca la domiciliu. Sau în niște spații apropiate de casă, sau o casă într-o zonă pregătită pentru acest lucru. Post criză, să ne gândim, oare mai merită să închiriezi atâtea spații de birouri? Sau putem schimba ceva în această paradigmă? Mă aștept, poate, să te trezești că ceea ce s-a investit până acum în spații de birouri să fie aranjate frumos, să se mută acum în a sprijini oamenii să-și facă un spațiu de birou acasă. Știi că, te trezești dimineața, nu te poti duce la masa din bucătărie să te apuci să muncești. Ai nevoie de un loc al tău totuși în care trebuie să intri. Nu este ușor. Și statul în casă doar, pe unii îi îngrozește această perspectivă. Va trebui să gândim pozitiv, că nu avem ce face, pentru că așa putem ajuta societatea. Ceea ce noi profesiile liberale putem face de acasă, trebuie să facem de acasă, cât de bine putem.

Nicolae Cîrstea: Care sunt mesajele care au venit zilele acestea din partea colegilor din profesiile liberale? Unde sunt problemele cele mai mari, unde sunt situații care necesită sprijin și solidaritatea de care vorbeați?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Adrian Vascu: Profesiile liberale, mi-a plăcut foarte mult, nu s-a plâns niciuna dintre ele, și au încercat să ia măsuri, venind și în sprijinul membrilor lor, și în sprijinul clienților, și în sprijinul comunității. Dar sigur vor fi influențate fiecare dintre ele, în funcție de contactul cu publicul. Pentru că notarii publici se întâlnesc cu oamenii, până acum se discuta la biroul notarului public. Am văzut că au luat, de asemenea, măsuri, au rămas deschise, continuă activitatea luându-și evident măsurile de igienă, măsurile de rigoare, vizavi de transmiterea posibilă a acestui virus. Avocații au venit și ei cu un punct de vedere. Camera consultanților fiscali a venit cu un punct de vedere. Camera auditorilor la fel. Asociația Națională a Evaluatorilor la fel. Medicii veterinari. În mare parte, toate profesiile au acționat într-un fel transmițând un mesaj membrilor lor. Dar transmit și eu mai departe. Profesiile fac cât pot ele, esența este în schimb să o facem fiecare dintre noi acolo unde ne aflăm. Așa putem să sprijinim. Nu cred că statul este singurul care să poată rezolva problema asta, fără noi. Ce ar trebui să facă statul acum? Ar trebui să depolitizeze toate deciziile pe care le ia și să fie luate măsuri care să ajute România în momentul în care se află acum. Pentru că este o mare oportunitate pentru România, ce se întâmplă acum. Dacă vom ști s-o fructificăm…

Nicolae Cîrstea: Este posibil să ieșim mai întăriți decât multe țări europene?

Adrian Vascu: Este posibil. Eu am spus, și profit de ocazie să spun din nou, acum că ce ne diferențiază pe noi de țările occidentale este faptul că noi nu avem infrastructură rutieră. Ei au autostrăzi peste tot, noi nu avem. Ce-ar fi să facem? Acum. Avem forță de muncă, au venit oameni de peste hotare. Se lucrează în aer liber, avem utilaje, avem materie primă. Mai dai de lucru pe orizontală. Cred că poți să obții și prețul bun. Și poți face niște pași pe care nu i-ai făcut în ultimii 30 de ani, pe care greu i-ai fi făcut în structura rigidă a Uniunii Europene din poziționarea în care noi eram, de țară de nivelul cum se spunea, față de ce se întâmplă în prezent. Este o oportunitate. Da, este nevoie, planuri există, traseele au fost create. Dacă este o gândire în acea direcție și asigurată o anumită sursă de finanțare… Dacă ne uităm în jurul nostru, se construiește aici o clădire de birouri, sunt mai mulți oameni pe clădire care muncesc acolo decât totalul de pe stradă, în întreaga Piață a Victoriei, ceea ce este foarte bine. Stau la distanță unii de alții, își iau acele norme la intrarea pe șantier, dar rămâne ceva în urma lor. Prin urmare, această oportunitate, după aceea poți ajuta turismul, anumite zone, să ajungi mult mai repede acolo. Să fructificăm și să investim în economia românească, în producătorii români. Nu mai avem voie să importăm? Nicio problemă. Hai să ne orientăm puțin. Avem oare în România oameni care să facă măști? Să facă dezinfectant? Să facă combinezoane? Cred că avem.

Nicolae Cîrstea: Au început…

Adrian Vascu: Ai văzut? Dar să vezi agricultura. Dar ce m-aș bucura la țară să vedem că în fiecare gospodărie încep din nou să apară legumele și fructele clasice. Măcar pentru familia respectivă. Ar trebui să fie asemenea mutații. Mă gândesc însă ce se întâmplă cu infrastructura de internet. Ce zici dacă va raționaliza cineva internetul pe Facebook? Pentru că munca la domiciliu a însemnat încărcarea rețelei cu niște acțiuni pe care nu le făceai până acum de acasă. Până acum de acasă intrai și pierdeai timp pe rețele de socializare. Acum ar trebui să comunici cu server-ul companiei, motiv pentru care s-ar putea ca traficul companiei să fie atât de încărcat pentru citirea diverselor lucruri cine, știe ce mutații pot să apară. Pentru că munca la domiciliu, chiar m-am gândit zilele trecute, ce crezi că s-ar întâmpla dacă mâine dimineață nu ar mai funcționa Internetul, 24 de ore?!

Nicolae Cîrstea: Am intra într-o nouă epocă, probabil.

Adrian Vascu: Epocă prin care am trăit mulți ani. Când eram noi copii era așa ceva? Nu era. Să nu funcționeze Internetul. Ce ar face oamenii care iau telefonul și se uită îngroziți, cred, în fiecare luni dimineață, când se uită că raportul lor de utilizare a aparatului ăla, pe săptămâna trecută a fost de cinci ore, șase ore, șapte ore a acelui device, pe diversele aplicații pe care le are. Se poate întâmpla și asta, Doamne ferește! Și atunci trebuie să te gândești cum funcționezi. Desigur, telemunca cu această conexiune Internet este infrastructura de bază, este adevărat.

Nicolae Cîrstea: Mai ales în profesiile liberale.

Adrian Vascu: Mai ales în profesiile liberale, evident. Prin urmare, cred că există preocupări în cazul fiecareia dintre profesii. Ea a izvorât pentru că oamenii care conduc profesiile, în majoritatea situațiilor sunt și profesioniști în profesia respectivă. Ei sunt acolo puși pe mandate limitate, să sprijine profesia, nu să facă ei management și ceilalți… Prin urmare, există o solidaritate în interiorul breslelor cu siguranță, și între bresle la acest moment, poate mai mare ca înainte. Fiind o clasă de mijloc, o clasă educată cred că este cea care poate să dea un exemplu de la atitudine civică, atât ca indivizi, cât și ca business.

Nicolae Cîrstea: Din punct de vedere al legăturii cu autoritățile publice cu instituțiile publice ați sesizat ceva probleme în activitatea colegilor?

Adrian Vascu: Cel puțin la acest moment comunicarea a fost destul de directă cu autoritățile publice. Din zona profesiilor liberale financiare, să zicem, comunicarea a fost deschisă și în regulă și cu Ministerul de Finanțe, și cu Ministerul Economiei, și cu ANAF, și cu Guvernul, nu am văzut… Mi s-a părut firesc, poate că și oamenii care sunt acolo să ia decizii au nevoie de input de la cei care cunosc domeniile lor, că nu-i acolo niciun atotștiutor care să spună „De astăzi noi știm absolut tot ce se întâmplă.” Mi se pare absolut firesc ca profesiile liberale și celelalte domenii, că sunt Patronatele din diverse industrii, cred că toți ar trebui să fie acum niște interlocutori, să-și dea seama Guvernul României că are oameni potriviți și competenți tehnici în toate domeniile din această țară. Și acum este momentul să-i scoată la lumină. M-aș aștepta, de exemplu, înțeleg că nu sunt teste. Nu știu, nu putem produce? Cred că ar fi foarte util să pot cumpăra la farmacie, cum se cumpără testele de sarcină, de exemplu. Să te duci să cumperi un asemenea test, am văzut în Statele Unite, mă uitam mai devreme, că a apărut o asemenea variantă. Te duci acasă, testezi, vezi, te poți izola. Este un risc de panică în momentul în care când unii află, poate știu ce măsuri să ia, depinde de vârstă. Educarea noastră este extrem de importantă în acest moment. Știi ce-i greu? Este greu că este o avalanșă de informații, o avalanșă de opinii. Foarte multă lume își exprimă opinia. Multe site-uri, multe știri. Este greu de decelat între ele, să îți limitezi, poate dacă am reuși, dacă ne-ar învăța cineva să ne creăm o disciplină a utilizării acestor informații. Că deja este prea mult și te înnebunesc, nu mai știi. Ți se pare că ești extrem de informat, este posibil să fii doar într-o bulă a ta cu anumite zone. Aici cred că va trebui să învățăm cum să drămuim acest timp.

Nicolae Cîrstea: Aș vrea să revin asupra propunerilor, cele din comunicatul de care vorbeați la început, și aș vrea să facem o trecere în revistă a câtorva care vi se par esențiale pentru a depăși această perioadă?

Adrian Vascu: Multe dintre ele au fost legate, în primul rând pentru profesii era această chestiune formală a situațiilor financiare. După aceea, sunt cele legate de depunerea lor de către companii, astfel încât, de exemplu, auditorii, contabilii să știe ce au de făcut. Să fie evitată birocrația și deplasările pe care profesiile liberale trebuiau le facă în acest moment, să depună o declarație pe nu știu unde. Să fie posibil, acolo unde companiile și profesiile liberale au fost afectate de criză, să ceară scutirile pe care statul le va da sau sprijinul pe care statul îl va da în celelalte domenii. De exemplu, o măsură care știu că va fi aplicată, sper în sprijinul cetățenilor, a fost promulgarea termenului de depunere a deciziilor sau a declarațiilor de impunere pentru clădiri, care era 31 martie, și propunerea este să fie promulgat până la 30 iunie. Asta înseamnă că și evaluările care se depuneau se vor putea depune până atunci. Dar și impozitele pe care le vor plăti colegii noștri sau cetățenii din România sau chiar companiile pot fi cumva folosite în optimizarea cash flow-ului pe această perioadă. Măsurile au fost în mare parte în această direcție. Ce aș vrea să se mai debirocratizeze este povestea asta cu telemunca. Muncești de acasă, legea veche ar trebui adaptată la realitățile de aici. Deocamdată s-a făcut trimitere doar în condițiile vechii legi. Din nou birocrație. Să faci acte adiționale, să vii să explici o mulțime de lucruri. Cred că asta ar trebui din nou luată în calcul și urmărită.

Nicolae Cîrstea: O privire de ansamblu a profesionistului Adrian Vascu asupra acestui moment important la nivel nu numai național, dar și internațional?

Adrian Vascu: Fiecare zi este o altă zi nouă. Este surprinzător, este miercuri astăzi, nu? Este miercuri astăzi, cu trafic în oraș de duminică, sau cineva îmi spunea că așa era traficul înainte de 1989, când era restricționat traficul rutier. Viața este categoric într-o schimbare. Perspectiva de a pleca și de a sta acasă este una care este importantă și pe unii îi îngrozește și va trebui să ne adaptăm la ea. Iar, din punctul meu de vedere, este o mare provocare. Pentru că nu ne ia nimeni capacitatea de a gândi și de a căuta soluții. Asta putem să facem oriunde suntem. Avem mijloacele să comunicăm între noi, avem mijloacele să comunicăm între noi, ca grup, și decidenți. Și cred că fiecare la acest moment trebuie să-și gândească propriul business. De la o persoană fizică până la companiile mari, nu vreau să sune pompos, nu este neapărat să facem nu știu ce plan, dar trebuie să te uiți la acest business. Uită-te la clienții pe care îi ai, cei care sunt în derulare acum. La facturile pe care le-ai emis, dacă le poți încasa sau nu. Eu mă gândeam astăzi cu colegii mei, am lucrat pentru o companie aeriană, nu am apucat să încasăm factura, este posibil să nu o încasăm în perioada viitoare, înțelegând că ei nu mai au niciun zbor. Ce poți să faci în această perioadă este să-ți duci viața înainte sperând ca, la momentul în care își revin, să-ți încasezi… Înțelegerea nu înseamnă să iei măsuri legale, să ceri, sau cred că este ultima dintre soluții. Doar să cunoști acest lucru. Uită-te la furnizorii tăi, vezi ce înseamnă cash flow-ul pe care îl ai, pe ce bani te poți baza, cum îi drămuiești, ce economii poți să faci. Gândește-te la mișcarea următoare, probabil trei-patru luni va trebui asigurat, calculat, văzut cum funcționează. Uită-te la relația cu salariații. Munca de acasă nu înseamnă concediu. Este mai ușor de verificat, într-un fel, pentru că, nevăzându-te în fiecare zi, rezultă cumva livrabilul pe care poți să-l faci, iar în profesiile liberale, multe se materializează în scris. Într-un raport, într-o declarație făcută, în studiere de conturi ș.a.m.d. Este nevoie de o mare implicare diferită aici. Și prin exemplul pe care îl dăm noi familiilor, copiilor, celor din jur, nesfidând și neavând prosteala asta spunând „Mie nu mi se întâmplă. De ce s-ar lega de mine acest virus. Mie nu mi se întâmplă”. Se poate întâmpla oricui și indiferent din ce poziție. Netrecând sub nicio formă într-o zonă de superficialitate importanța momentului din punct de vedere medical, aș rămâne totuși în a căuta căile optimiste de a ieși din acest impas în care ne aflăm. Pentru că, cu siguranță, sunt companii, mediul economic va exista și după, care se vor reorienta acum și vor ieși întărite. Ce e diferit față de criza economică anterioară este pericolul îmbolnăvirii oamenilor, care nu pot să vină la muncă. Iar la firmele de producție este vital acest lucru. Și la profesiile liberale sunt mulți oameni care sunt PFA-uri… Riscul principal al unui PFA este să se îmbolnăvească, că nu lucrează nimeni în locul tău. Și atunci primul element ar fi să-ți îngrijești sănătatea. Al doilea, poate pe viitor, va fi să-ți găsești un back-up la a lucra în asociere cu cineva. Că dacă nu mai ești tu cel care să împingi, că nu poți, fizic, să mai fie cineva… Dacă până acum vorbeam de aceste lucruri, acum le vedem aici, deci pericolul este aici aproape și poți să-l înțelegi. În clipa în care tu nu muncești și nu emiți facturi nu ai de unde să încasezi și să-ți plătești facturile care vin, telefonie, Internet, energie, utilitățile, cele strict necesare, plus celelalte lucruri. A apărut acum noțiunea de produse neesențiale. S-au închis magazine în străinătate cu produse neesențiale. Sunt curios dacă cineva se va uita câți bani s-au plătit pe neesențiale în anii din urmă și cât pe esențiale.

Nicolae Cîrstea: Domnule Președinte, vă mulțumesc foarte mult pentru această discuție. Cred că este important ca liderii profesiilor liberale să se exprime, să aibă un contact nemijlocit aproape, este adevărat prin intermediul rețelelor de socializare, în primul rând cu membrii profesiilor liberale…

Adrian Vascu: Și să fie informați de la membrii lor cu ce se întâmplă. Niciunul dintre liderii de aici nu este atotștiutor, în schimb poate să fie extrem de bine informat, pentru că oamenii, colegii noștri, se întâlnesc cu realitățile acolo unde sunt și din ele se pot extrage lucruri care pot să conducă la niște decizii, să preîntâmpine în alte părți probleme care pot să apară. Ăsta este marele rol, să existe comunicare între liderul fiecărei profesii și între profesii între ele. Eu am văzut această deschidere la liderii Uniunii Profesiilor Liberale, le mulțumesc pentru chestiunea asta. Rămânem în continuare în contact unii cu ceilalți. Har Domnului, sunt toate mijloacele de comunicare necesare, de la electronice până la ne auzim, ne vedem, încât să putem lua toate măsurile de care este nevoie. Și în rest, fiecare să dovedească, acolo unde este că este într-adevăr un profesionist liberal.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult!

Adrian Vascu: Cu mare drag!

Nicolae Cîrstea: Doamnelor și domnilor, am fost în direct, de la biroul dlui Președinte Adrian Vascu, Președinte Uniunii Naționale a Profesiilor Liberale din România. Vă așteptăm în continuare pe ujmag.ro cu reduceri substanțiale în această perioadă pentru cărțile juridice, încă putem funcționa și încă puteți să vă achiziționați cărțile pentru activitatea dvs. profesională. De asemenea, pe universuljuridic.ro avem în această perioadă un mesaj de solidaritate pentru studenții din România, puteți să vă faceți un cont valabil timp de două luni gratuit pentru acces la zona Premium a portalului universuljuridic.ro și, de asemenea, la conferințele video de pe universuljuridic.ro. Profesiile liberale, profesioniștii din domeniul juridic pot, de asemenea, avea acces gratuit la conferințe timp de trei luni pe universuljuridic.ro. Suntem împreună în această situație și o depășim împreună. Vă mulțumesc!

 

Despre profesiile liberale în vremea coronavirusului was last modified: martie 19th, 2020 by Adrian Vascu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice