Despre mâine, cu luciditate și încredere. Interviu cu prof. dr. Teodora Bentz, inspector școlar general adjunct, Inspectoratul Școlar al Municipiului București

18 oct. 2021
Vizualizari: 998

Luni, 18 octombrie 2021, pe site-ul prouniversitaria.ro a fost publicată o amplă opinie a inspectorului școlar general adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, doamna prof. dr. Teodora Bentz, cu titlul „Despre mâine, cu luciditate și încredere”.

Redăm, în continuare, un extras din articolul Domniei Sale:

Învățământul preuniversitar din România încearcă, într-o perioadă marcată de schimbare și pandemie, să-și găsească, la rândul său, „matca”, cum ar spune dramaturgul Marin Sorescu. De un an și jumătate, elevii și profesorii caută un alt „modus vivendi”, căci procesul didactic s-a desfășurat, în majoritatea timpului, în mediul online, iar comunicarea prin intermediul platformelor a determinat schimbarea paradigmelor în ceea ce privește predarea, învățarea și evaluarea. (…)

La nivelul unităților de învățământ din Municipiul București sunt școlarizate specializări și calificări profesionale din cadrul filierei teoretice (profilurile umanist și real), filierei tehnologice (profilurile tehnic, servicii, resurse naturale și protecția mediului) și filierei vocaționale (profilurile sportiv, teologic, pedagogic, arte vizuale, muzică, teatru, coregrafie și patrimoniu cultural), fiind vizată adaptarea ofertei educaționale la nevoile de dezvoltare economico-socială durabilă de la nivel local și regional, precum și la interesele și nevoile de educație și formare ale elevilor.

În anul școlar 2020-2021, din cei 13.566 de elevi din clasele a XII-a, cei mai mulți au fost înscriși în cadrul filierei teoretice, la specializările matematică-informatică (3.695 de elevi), filologie (2.284 de elevi), științe ale naturii (1.753 de elevi), științe sociale (1.247 elevi), în cadrul filierei tehnologice, profilul servicii, calificarea profesională tehnician în activități economice (1.107 de elevi), tehnician în turism (378 de elevi), tehnician în gastronomie (173 de elevi), precum și în cadrul filierei vocaționale, profilul sportiv, calificarea profesională instructor sportiv (652 de elevi). (…)

Generația 2021 își recunoaște minusurile, dar investește speranță în ceea ce va fi. De aceea, oferta universitară ar trebui să fie previzibilă și să răspundă acestor nevoi pe care tinerii le afirmă cu îndrăzneală: vor să îmbrățișeze meserii pe care să le iubească, să aibă siguranța zilei de mâine și să trăiască bine, civilizat în țara lor.

În calitate de inspector școlar și dascăl, nu pot decât să cred în destinul educației românești, care a avut întotdeauna un parcurs labirintic, dar și resurse nebănuite de a reuși să se afirme și să se impună prin rezultatele sale. Într-un poem al lui Nichita Stănescu („Laudă omului”) se regăsește metafora ființei umane, care se dovedește a fi o pasăre cu „aripi crescute înlăuntru”. Parafrazând versurile din finalul poemului stănescian, aș spune că este momentul ca aripile absolvenților de clasa a XII-a, crescute timid de-a lungul anilor de liceu, într-un „aer mai curat, care e gândul”, să se deschidă spre viitor.

Interviul integral poate fi accesat pe site-ul Pro Universitaria.

Revista Pro Universitaria cuprinde și o broșură, care este gratuită, „Admiterea în anul universitar 2021-2022”, ca prefață la respectivul an de studii. Această premieră editorială are menirea de a-i informa, corect și într-o manieră destinsă, pe toți cei interesați de programele de licență și masterat, cu privire la aspectele utilitare care țin de alegerea și înscrierea într-o universitate de stat sau privată.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Pro Universitaria.

Despre mâine, cu luciditate și încredere. Interviu cu prof. dr. Teodora Bentz, inspector școlar general adjunct, Inspectoratul Școlar al Municipiului București was last modified: octombrie 18th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: