Despre cercetare, oportunități și proiecte juridice la malul mării

20 mart. 2020
Vizualizari: 1396

Nicolae Cîrstea: Bună ziua. Suntem împreună cu dl decan Adrian Stoica, Facultatea de Drept, Universitatea Ovidius din Constanța. Bine vă regăsim, dle decan.

Adrian Stoica: Bună ziua, bine ați revenit la malul mării. Pentru noi, de fiecare dată, este o plăcere și o onoare să vă simțim prezența și să încercăm să punem la punct viitoarele proiecte comune pe care urmează să le materializăm.

Nicolae Cîrstea: Suntem la început de semestru II 2020 – cum se pregătește Facultatea de Drept a Universității Ovidius pentru noul semestru și, poate, cum se pregătește pentru perioada următoare, în perspectiva a doi-trei ani?

Adrian Stoica: Sincer să fiu – și chiar vă mulțumesc pentru că mi-ați atras atenția că suntem la începutul semestrului II, deoarece aveam senzația că suntem la finalul anului universitar, deoarece am avut așa de multe activități, încât timpul mi s-a părut că a trecut prea repede. Vedeți dumneavoastră, avem multe proiecte inițiate în cadrul facultății noastre. Facultatea își dorește să crească; facultatea își dorește să își manifeste rolul zonal pe care trebuia să-l aibă de foarte multă vreme aici, la malul mării. O Facultate de Drept la malul mării trebuie să aibă în vedere, ca obiect de cercetare, acele raporturi juridice specifice. Acest aspect l-am insuflat – și încercăm să-l insuflăm – studenților noștri ori de câte ori avem ocazia. Deoarece raporturile juridice încheiate aici, în zona malului mării, sunt raporturi distincte față de raporturile juridice încheiate de către cetățenii țării noastre din alte zone. De aceea, avem multe proiecte pe care le-am finalizat, am finalizat în primul semestru o acțiune în care am dorit să implicăm studenții în tot ceea ce înseamnă fenomenul de cercetare științifică, motiv pentru care am organizat o sesiune de comunicări științifice. Am fost foarte plăcut impresionat, în luna noiembrie, de numărul mare de studenți care au fost implicați. Bineînțeles, cei mai buni au fost recompensați pentru activitatea respectivă. De asemenea, suntem solicitați de foarte multe instituții, aproape toate profesiile juridice, să putem realiza activități, acțiuni comune. Ultima acțiune a fost realizată în colaborare cu DNA, mai precis anul trecut în luna decembrie, unde și noi am profitat de acest eveniment și am organizat o altă sesiune de evenimente științifice pe tema anticorupției.

Nicolae Cîrstea: Cum se poziționează Facultatea de Drept la nivel regional? Este un bazin important de unde se face selecția studenților? Se manifestă ca o facultate – în cadrul Universității Ovidius – regională?

Adrian Stoica: Dle director, vă spun cu maximă sinceritate: Noi, în comparație cu foarte multe alte facultăți – nu numai din cadrul universității noastre, dar mă refer la facultățile de profil –, am avut o creștere numerică, considerabilă, de studenți, de aproape 200 de studenți într-un singur an. Motiv pentru care facultatea noastră, în acest moment, are un număr de studenți, la toate specializările – și mă refer la toate formele de învățământ, zi și fără frecvență, respectiv programul de masterat –, de aproape de 1.800. Este o cifră destul de importantă, ținând cont de faptul că avem Bucureștiul aproape, dar am constatat, cu foarte multă plăcere, cel puțin în ultimii doi ani de zile, că au venit absolvenți de licee cu note la bacalaureat foarte mari. Deci pe noi, practic, ne face să credem că acei absolvenți de la licee foarte bune au încercat să se apropie de facultatea noastră, tocmai datorită activităților didactice de calitate pe care le putem oferi.

Nicolae Cîrstea: Cum vă poziționați în interiorul Universității Ovidius? Sunteți, bănuiesc, în primele locuri într-o ierarhie, din punct de vedere numeric.

Adrian Stoica: Da, suntem considerată a treia facultate, din cele șaisprezece, ale Universității Ovidius din Constanța; suntem considerați, scriptic, a treia facultate, datorită numărului de studenți, dar în același timp și datorită calității pe care, așa cum am spus mai devreme, o oferim acestora. Vă dau un simplu exemplu: Anul trecut la noi, în cadrul universității, anual se premiază cel mai bun student, cel mai bun cadru didactic, pe aspectul cercetării se pune un mare preț. Motiv pentru care am avut onoarea ca anul trecut să avem premiat cel mai bun student la nivelul universității – dra Gheorghe Cerasela –, care în acest an la fel de plăcut am fost surprins când am aflat că deja a depășit toate formele corespunzătoare admiterii în cadrul INM, deci va fi un proaspăt auditor de justiție. Dra Gheorghe Cerasela anul trecut a fost declarată cea mai bună studentă a Universității Ovidius din Constanța. Aceste rezultate pe noi fac să ne mândrim; aceste rezultate ne fac, în același timp, să fim mai responsabili, ne face să ne mobilizăm și să încercăm să dăm în continuare tot ce avem mai bun. Avem un corp profesoral – și nu o spun în mod subiectiv, că sunt colegii mei – deosebit de bine pregătit, atât în departamentul de Drept, cât și în departamentul de Științe administrative. Și acest aspect se vede din ceea ce înseamnă numărul de studenți înmatriculați, deoarece avem studenți înmatriculați din Tulcea, Brăila, Galați, Călărași, Vrancea… Sunt, pentru noi, niște confirmări în ceea ce privește interesul – cum ați spus dumneavoastră – regional al acestei facultăți în momentul de față.

Nicolae Cîrstea: Sunteți la finalul unui mandat acum, după patru ani – dacă nu greșesc, ați avut un mandat incomplet anterior –, cum s-a consolidat facultatea, cum s-a consolidat corpul profesoral în această perioadă? Care ar fi cele mai importante obiective pe care le-ați implementat în mandatul dumneavoastră?

Adrian Stoica: Nu, am avut un mandat complet. Anterior acestui mandat am fost, un an, decan interimar al acestei facultăți, deci iată că au trecut, dle director, aproape cinci ani, timpul, vedeți, trece destul de repede. În acești ultimi patru ani, corespunzători acestui prim mandat, avem foarte multe realizări, nu numai în ceea ce privește rezultatele studenților noștri, deoarece noi, în latura activității didactice nu ținem așa mult la aspectele sau la feedback-ul care ar veni din partea studentului cu privire la chestiuni laudative la adresa cadrului didactic. Însă cadrul didactic se bucură și … în momentul în care absolventul nostru este declarat admis în rândul celor mai importante profesii juridice. Și pot spune, cu maximă sinceritate, că numărul absolvenților noștri care au fost declarați admiși în cadrul celor mai importante profesii juridice a început să crească. Pentru noi acesta ar fi un prim rezultat major; ar fi o dovadă a evoluției pozitive a facultății de aici, de la malul mării. Iar alte aspecte – sunt foarte multe –, dar aș putea să menționez unul, deosebit de important: Noi punem, așa cum am spus, accent foarte mult pe latura cercetării. Latura cercetării, în orice facultate, trebuie exprimată. Până la momentul 2014 facultatea noastră avea o revistă de specialitate, pe care, împreună cu trustul pe care-l conduceți – și trebuie să vă mulțumesc, pe această cale –, am reușit să o actualizăm – ultimul număr fusese editat prin anul 2009 –, am adus-o, practic, la zi în anul 2019, iar numărul din 2020 va fi tipărit… la timp, dar, în plus față de acest aspect deosebit de important, va fi indexat aprox. opt baze de date internaționale. Vă dați seama că acest lucru ne obligă; ne obligă ca tot ceea ce presupune calitatea de cercetare pe care o vom menționa în conținutul acestei reviste să fie una de maximă valoare, poate performantă. Acest aspect, v-am spus, ar fi definitoriu pentru noi, cei care am încercat să mișcăm lucrurile în cadrul acestei facultăți, deoarece, așa cum am precizat, cercetarea reprezintă obiectul principal al fiecărei facultăți.

De asemenea, în ceea ce privește manifestările științifice – am organizat foarte multe manifestări științifice, cu diferite profesii juridice, aceste profesii juridice s-au implicat, au fost foarte receptive și chiar, în momentul de față, suntem în contact pentru a organiza alte viitoare asemenea manifestări. Tot ceea ce presupune rolul facultății noastre aici, la malul mării, noi credem că l-am acoperit în acești ultimi patru-cinci ani de zile, una dintre conferințele de referință pe care noi le-am organizat aici, la malul mării, este cea destinată necesității adoptării unui cod maritim. Vedeți dumneavoastră, din anul 2011, de când a intrat în vigoare Noul cod civil, inclusiv în legea de punere în aplicare a Noului cod civil legiuitorul s-a obligat să elaboreze, să adopte un nou cod maritim. Iată că mai avem puțin și se vor împlini zece ani de la acest moment și România, din păcate, nu beneficiază de un cod maritim. Cred că … este esențial să încercăm să tragem semnale de alarmă în această materie. De asemenea, în cei cinci ani de zile, pot spune că ne-am consolidat în calitate de corp profesoral. Avem colaborări în momentul de față, sunt cadre didactice titulare care au o bogată experiență juridică în spate – și mă refer la judecători noi care au fost recrutați, la procurori, la avocați – și pentru noi, ca facultate, aceste persoane constituie un plus în ceea ce privește bagajul de informații juridice pe care urmează să le transmită studenților. Și, bineînțeles, destinatarii acestor informații sunt studenții și dumnealor simt acest aspect prin evoluția pe care se vede în mod constant că o au, în ceea ce privește calitatea lucrărilor și modul de abordare a evaluărilor pe care noi le organizăm cu ocazia fiecărui examen.

Nicolae Cîrstea: Cum colaborați cu autoritățile locale? Sprijină Primăria, Consiliul Județean, activitatea dumneavoastră?

Adrian Stoica: Da. Vă spun sincer, atât Primăria, cât și Consiliul Județean au fost autorități foarte receptive și în momentul în care am solicitat sprijin, acesta a venit necondiționat. Dumnealor sunt sigur că cunosc rolul unei universități într-o zonă; dumnealor au – sau ar trebui să aibă –capacitatea necesară să susțină orice activitate, orice demers științific, orice acțiune pe care nu numai facultatea noastră o organizează; ci chiar și celelalte facultăți, universitatea în sine. Deoarece o universitate, în momentul de față, credeți-mă că este foarte greu să își poată desfășura activitatea numai cu suportul material și financiar din partea Ministerului Educației și Cercetării.

Nicolae Cîrstea: Cum vă poziționați la nivel național? Cum se vede, din punctul dumneavoastră de vedere, Facultatea de Drept a Universității Ovidius, cum vă raportați la celelalte facultăți de Drept care există în România, cum vă raportați la Hexagon?

Adrian Stoica: Pentru noi, vă spun cu mâna pe inimă, și mă bucur că ați deschis această cutie a Pandorei… Este, de fapt, un secret al nostru, al corpului profesional. Scopul nostru este, neîndoielnic, acela de a avea onoarea să participăm, ca facultate, în cadrul acestui Hexagon. Știu că încă mai avem multe lucruri de pus la punct, chiar dacă, așa cum am spus mai devreme, se simte o evoluție. Evoluția respectivă – sau semnalul acestei evoluții – pot să spun că a venit sau vine din partea unor persoane cu notorietate în ceea ce privește fenomenul juridic. Și mă bucură; dar, în același timp, ne obligă să creăm performanță sau, mai bine spus, performanța aceasta să fie dusă la un nivel mult mai înalt, pentru ca la final să putem avea onoarea să participăm și noi și, de ce nu, o facultate de la malul Mării să fie membră a Hexagonului respectiv.

Nicolae Cîrstea: Din punctul dumneavoastră de vedere, care ar fi lucrurile care definesc Facultatea de Drept a Universității Ovidius?

Adrian Stoica: Sunt multe. Aș începe cu unul, esențial. Vedeți dumneavoastră, în momentul de față foarte puțini specialiști cunosc un element deosebit de specific zonei noastre. Și mă refer la, așa cum am amintit, acele raporturi juridice speciale. De o scurtă perioadă de timp – mai precis, de câteva luni – pun la punct, împreună cu dl prof. univ. dr. Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări Juridice „ Acad. Andrei Rădulescu din cadrul Academiei Române, un proiect științific ce va fi concretizat prin studierea acestor raporturi specifice. Aceste raporturi specifice intră în sfera unei ramuri de drept neexplorate în România – și mă refer la Dreptul litoralului. Dreptul litoralului este o ramură de Drept care s-ar bucura de reglementare numai în zonele costiere. Dreptul litoralului nu reprezintă o noutate pentru juriști. În Franța, spre exemplu, această materie este una uzuală, se predă, chiar, la nivel de licență, sunt masterate cu această denumire, sunt chiar și universități – există Universitatea Litoralului – și noi, poate, pe viitor am putea prelua această idee chiar și la nivel de universitate, dar rămânând aici, în sfera facultății noastre, spuneam despre acest proiect. El va fi concretizat prin elaborarea unei noi reviste – Revista română de Drept a litoralului. Această revistă este, vă dați seama, o revistă care ar avea o nișă destul de mică, de specializată. Pentru că noi, aici, la malul mării, în zona costieră, imaginați-vă că tot ceea ce înseamnă parte de urbanism, spre exemplu, acele construcții care ar urma să fie edificate la malul Mării trebuie să îndeplinească anumite condiții oarecum diferite de construcțiile care se ridică în București sau în alte localități. Apoi, pe lângă aceste chestiuni, Dreptul litoralului ar mai putea cuprinde, față de aceste raporturi care ar avea un caracter ce intră în sfera Dreptului privat, alte chestiuni ce țin de exploatarea mediului maritim; de tot ceea ce înseamnă parte de ecologizare. Dacă aveți curiozitatea să faceți o scurtă introspecție, veți vedea că legislația maritimă este foarte deficitară în momentul de față. Chiar acum câteva săptămâni am văzut la televizor o afirmație făcută de către un comerciant care are un restaurant la malul Mării. Imaginați-vă că noi nu avem legislație specifică crescătoriilor de scoici. Majoritatea aduc scoici din Bulgaria. De ce, oare, acolo se poate și la noi nu se poate? De aceea spun, sunt foarte multe chestiuni care pot fi ilustrate, pot fi cercetate și scoase în evidență. Apoi, sunt foarte multe fapte care – ați văzut și dumneavoastră – intră în sfera infracțiunilor de la frontiera maritimă a litoralului românesc. De aceea, această revistă va fi una pe care noi dorim să o publicăm cât mai repede, să fie o revistă care să concretizeze parte din cercetarea științifică a viitoarei școli doctorale pe care noi sperăm să o constituim cât mai curând posibil aici, în cadrul facultății noastre.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Nicolae Cîrstea: Fiecare facultate are o serie de evenimente importante pe parcursul unui an. Cu siguranță, în acești cinci ani și la dumneavoastră s-au statuat deja anumite evenimente anuale sau le aveți în plan pentru viitor, ori poate chiar să le consolidați și să le creșteți. Dați-ne câteva exemple și spuneți-ne câte ceva despre fiecare dintre evenimentele mai importante care au loc.

Adrian Stoica: Anual, mai precis în luna mai, cu ocazia Zilei Europei, de câțiva ani de zile am organizat o conferință. Această conferință a fost intitulată diferit de la an la an. Spre exemplu, în luna mai a acestui an, această conferință se va intitula „Preeminența Dreptului într-o societate democratică”. Noi am încercat să venim cu un format de conferință total diferit față de ceea ce se găsește, să zic așa, pe piața juridică. De ce? Deoarece această conferință este structurată pe mai multe secțiuni. Prima secțiune este cea dedicată profesorilor doctori honoris causa ai acestei facultăți. Cu această ocazie, avem onoarea, în fiecare an, ca toți membrii corpului academic ce au dobândit calitatea de doctor honoris causa să vină și să împărtășească din experiența dumnealor, atât nouă, cât și studenților sau participanților la acest eveniment, în cadrul acestei secțiuni. Apoi, pe lângă această secțiune, avem secțiunea destinată cadrelor didactice – bineînțeles, secțiune pe Drept public; o altă secțiune, separată, pe Drept privat –, dar cu titlu novator, anul acesta dorim să organizăm și o altă secțiune – de fapt două secțiuni diferite, pe care să le punem la dispoziția studenților. Fiecare secțiune va păstra denumirea secțiunilor puse la dispoziția cadrelor didactice, adică o secțiune destinată Dreptului public și cealaltă Dreptului privat, și deja avem semnale că la secțiunile destinate studenților vor fi mulți studenți interesați, dar nu numai din Constanța, ci și din țară. Anul trecut, vă dau un exemplu, am încheiat două acorduri de cooperare. Un acord de cooperare cu Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din Republica Moldova și un alt acord, cu Academia de Drept din Odessa. Academia de Drept din Odessa pentru noi mi s-a părut un câștig deosebit. De ce? Deoarece Odessa, știm bine cu toții, se află la malul Mării Negre, un port important, iar ca scop comun în conținutul acestui acord am specificat asumarea unor obligații comune în ceea ce privește studierea, exact cum am spus mai devreme, a acestor raporturi juridice specifice existente la malul Mării.

Nicolae Cîrstea: Dle decan, suntem aproape de finalul interviului dumneavoastră. Vă mulțumesc foarte mult pentru această discuție, mereu sunt lucruri noi pe care le aflăm interacționând cu dumneavoastră. Sperăm ca și data viitoare să aveți noutăți și lucruri importante pe care le faceți sau le pregătiți aici, la Constanța.

Adrian Stoica: Și eu vă mulțumesc frumos și vă așteptăm ori de câte ori aveți timp și plăcere. Noi suntem aici, prezenți, și suntem deschiși la orice tip de colaborare.

Nicolae Cîrstea: Doamnelor și domnilor, vă invităm să continuăm interacțiunea noastră pe ujmag.ro, cel mai important magazin de carte juridică din România și, de asemenea, pe universuljuridic.ro, unde aveți acces la știri și articole de specialitate. Nu putem încheia fără să spunem că măreția Dreptului e dată de interpretări, de momentul în care se fac, dar, mai ales, de oamenii care le fac. La revedere.

Despre cercetare, oportunități și proiecte juridice la malul mării was last modified: martie 20th, 2020 by Adrian Stoica

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Adrian Stoica

Adrian Stoica

Este doctor în drept, prof. univ. și decan al Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității „Ovidius” din Constanța, executor judecătoresc și consultant permanent al Biroului Executiv al Uniunii Internaționale a Executorilor Judecătorești.
A mai scris: