„Deși activitatea de avocat este reglementată de norme diferite, problemele care intervin în exercitarea profesiei sunt în mare măsură similare de o parte și de alta a Prutului”. Interviu cu av. Mihai-Dragoș Nicu, prodecan, Baroul Dolj

5 nov. 2021
Vizualizari: 571

Interviu cu av. Mihai-Dragoș Nicu, prodecan, Baroul Dolj, cu ocazia vizitei delegației Baroului Dolj la Chișinău, 23 octombrie 2021
Nicolae Cîrstea: Suntem împreună la Chișinău cu dl Dragoș Nicu, prodecan al Baroului Dolj. Dragoș, o delegație puternică de la Baroul Dolj, Consiliul Baroului Dolj a aprobat o donație de carte pentru Republica Moldova. De asemenea, colegii avocați din Baroul Dolj au participat aici la o masă rotundă foarte interesantă, cu o paralelă între legislația din Republică și legislația din România, în ceea ce privește profesia și legislația profesiei de avocat. Câteva concluzii la finalul acestei zile, la finalul acestei deplasări?

Mihai-Dragoș Nicu: A fost o experiență care cred că a îmbogățit atât partea română, cât și partea română de dincolo de Prut, partea moldovenească a dezbaterilor, fiindcă am ajuns la concluzia că, deși activitatea de avocat este reglementată, evident, de norme diferite, problemele care intervin în exercitarea profesiei sunt în mare măsură similare de o parte și de alta a Prutului. Dezbaterile au fost unele interactive, au fost foarte mulți participanți și online, au fost întrebări. De asta spun că fiecare dintre participanți s-a îmbogățit cu perspectiva pe care a oferit-o punctul de vedere al unui coleg din Moldova sau, respectiv, România.

Nicolae Cîrstea: Relații apropiate între România și Chișinău, între cele două barouri, Baroul Dolj și Baroul Chișinău. Care sunt lucrurile care s-au făcut până acum în această conlucrare, care sunt lucrurile la care vă gândiți la Baroul Dolj pentru perioada următoare?

Mihai-Dragoș Nicu: Relațiile noastre sunt solide și datează încă din anul 2017, când, la o conferință de la Craiova, a fost invitat dl președinte Emanoil Ploșniță, președintele Uniunii Avocaților din Moldova. Și în 2018 a fost semnat și un acord de înfrățire între Baroul Dolj, reprezentat de decanul Lucian Săuleanu, și Baroul Chișinău, reprezentat de dl avocat Dorin Popescu. De atunci, acordul acesta de înfrățire nu a rămas doar o simplă mâzgălitură pe o hârtie, ci s-a concretizat în mai multe activități comune, așa cum ați binevoit să amintiți. În repetate rânduri, încă din 2017, Baroul Dolj a donat către Uniunea Avocaților din Moldova, către Baroul Chișinău, chiar și către Facultatea de Drept din Chișinău sau către Biblioteca Municipală, Biblioteca Publică de Drept, o serie de cărți din materia juridică. În perspectivă, în condițiile în care sperăm că la un moment dat restricțiile vor lua sfârșit și ne vom întoarce la viața așa cum o știam noi până acum un an și jumătate, intenționăm să dezvoltăm această relație prin organizarea unor noi conferințe comune, cu participare fizică cât mai numeroasă, indiferent că se vor desfășura la Craiova sau la Chișinău.

Nicolae Cîrstea: Felicitări Consiliului Baroului Dolj, colegilor avocați din Baroul Dolj, pentru susținerea acestei strânse apropieri pe parcursul timpului. Nu știu dacă nu cumva mă înșel, dar cred că este unică în România, din partea unui barou, această manifestare a apropierii prin donație de carte constantă care se face către Republica Moldova. Este și aceasta o modalitate de susținere a culturii juridice românești în Republica Moldova?

Mihai-Dragoș Nicu: Da, cu siguranță. Acum mă faceți să mă fâstâcesc, vă mulțumesc pentru felicitări. Important ar fi ca exemplul nostru să fie urmat și de alte barouri, pentru că important este să nu fim singurii care întreținem această relație solidă și caldă cu confrații noștri din Chișinău și din Republica Moldova. Cine știe? Poate și alte barouri din România vor urma exemplul nostru și vor stabili sau vor consolida relațiile cu Baroul Chișinău.

Nicolae Cîrstea: Mulțumesc, Dragoș!

Mihai-Dragoș Nicu: Cu plăcere!

„Deși activitatea de avocat este reglementată de norme diferite, problemele care intervin în exercitarea profesiei sunt în mare măsură similare de o parte și de alta a Prutului”. Interviu cu av. Mihai-Dragoș Nicu, prodecan, Baroul Dolj was last modified: noiembrie 5th, 2021 by Mihai Dragoș Nicu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice