Baroul București, INPPA și UNBR – Ziua Avocatului. „Apărarea apărării: Riscul răspunderii juridice a avocatului pentru activitatea de consultanță și reprezentare”

6027       0

Cu prilejul Zilei Avocatului Baroul București și INPPA, în parteneriat cu UNBR, au organizat, miercuri, 24 iunie 2015, o dezbatere pe tema riscului răspunderii juridice a avocatului pentru activitatea de consultanță și reprezentare. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Avocaților, Sala de lectură „Av. Victor Anagnoste” din cadrul Curții de Apel București.

Printre participanți s-au numărat și Gheorghe Florea, Ion Dragne, Traian Briciu, Bogdan Micu, Dan Oancea, Ion Ilie Iordăchescu, Eugen Ostrovschi, Horațiu Radu și Ștefan Naubauer.

Vă prezentăm, în continuare, rezumatul unora dintre ideile ce au fost dezbătute în cadrul acestui eveniment.

 

 

Gheorghe Florea, președintele UNBR, a deschis dezbaterea:

Confidențialitatea, dreptul la libera exprimare, independența profesională și, nu în ultimul rând, responsabilitatea profesiei sunt principii esențiale pentru profesia de avocat.

În oricare stat de drept orice cetățean, inclusiv cel care luptă împotriva statului, are dreptul la apărare, care implică dreptul la consultanță și dreptul la reprezentare.

Avocatul are dreptul la o opinie obiectivă cu privire la cazul pe care îl preia.

 

 

Ion Dragne:

Are cum să fie membru al profesiei de avocat cel care își divulgă clientul fie și pentru a scăpa de răspunderea penală?

Discuțiile sunt nu pentru a proteja avocații care încalcă legea, ci pentru a proteja profesia de avocat împotriva abuzurilor și pentru a proteja și clienții.

 

 

Traian Briciu:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Va veni și momentul în care instanța va spune: lucrurile sunt discutabile în mod rezonabil sau nu sunt în mod rezonabil discutabile.

În cazul în care avocatul tulbură ședința și este îndepărtat din sală, progresul este că se va amâna cauza, pe când în vechiul Cod soluția era de continuare a cauzei. Dreptul la apărare câștigă, clientul nu suferă, în sensul că pricina se va amâna.

 

 

Bogdan Micu a punctat:

Suntem într-o epocă a unor abuzuri importante pe care organele judiciare penale le fac.

Ceea ce este benefic pentru reglementarea procesuală penală este opozabilitatea secretului profesional față de procuror, spre deosebire de celelalte secrete, care nu mai sunt opozabile.

Cu privire la percheziția sediului profesional al avocatului, acesta consideră că este necesară includerea în textul legii a unei dispoziții care să garanteze într-un fel efectuarea în bune condiții a percheziției, prin participarea decanului Baroului sau a unui reprezentant al acestuia.

 

Ștefan Naubauer:

În Franța, în cazul percheziției la sediul profesional, prezența decanului Baroului sau a reprezentantului său este o garanție de procedură.

 

 

 

Eugen Ostrovschi:

Trebuie să conștientizăm că suntem într-o stare de urgență și trebuie să găsim acele modalități prin care să ne dezvoltăm mecanisme de autoapărare. Noi nu avem niciun „CSM”, nu ne apără nimeni reputația.

 

Apararea_apararii_Lovinescu_Florea_universuljuridic

 

Evenimentul a luat sfârșit cu prezentarea doamnei Monica Livescu, a volumului „Avocatura în România. 150 de ani în linia întâi a luptei pentru drept”. Volumul reunește o colecție de studii juridice scrise de lectorii care au participat la Conferințele Baroului Vâlcea.

 

Apararea_apararii_Lovinescu_Dragne_universuljuridic

 

Doamna Monica Livescu, membru al Comisiei Permanente a UNBR, fost decan al Baroului Vâlcea, a înmânat Baroului București și UNBR facsimilul Monitorului Oficial în care în 1865 s-au dat publicității actele de înființare ale Barourilor emise în baza Legii din 6 decembrie 1964 privind organizarea avocaturii moderne.

 
Apararea_apararii_Dragne_Briciu_Florea_universuljuridic

Baroul București, INPPA și UNBR – Ziua Avocatului. „Apărarea apărării: Riscul răspunderii juridice a avocatului pentru activitatea de consultanță și reprezentare” was last modified: iunie 29th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: