Deschiderea unui poligon privat – care sunt pașii?

23 mart. 2022
Vizualizari: 1452

Tirul sportiv și de agrement începe să prindă tracțiune și în țara noastră. Cu această ocazie, încep să apară din ce în ce mai multe inițiative de autorizare a poligoanelor de tragere. Ca un exemplu, Finlanda, cu o populație de 5,5 milioane, avea în 2009 mai mult de 2.000 (două mii) de poligoane. În România încă nu avem un poligon în fiecare județ.

În prezentul articol o să aflăm în concret care sunt pașii și ce legislație trebuie să avem în vedere. Vom prezenta aspectele principale și interpretările concrete în cazul zonelor de legislație greoaie. În articole viitoare vor fi publicate și alte aspecte neclare și rezolvări ale acestora.

Există trei surse principale de legislație în ceea ce privește poligoanele private:

− Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor (în continuare, „Legea nr. 295/2004”). Relevante pentru deschiderea unui poligon privat sunt art. 86 și următoarele;

− Normele din 2018 la această lege adoptate prin H.G. nr. 11/2018 (în continuare, „Normele din 2018”. Relevante pentru deschiderea unui poligon privat sunt art. 111 și următoarele;

− Normele FRTS pentru realizarea poligoanelor de tir sportiv (în continuare, „Normele FRTS”);

Atenție! În viitorul apropiat vor trebui avute în vedere Normele tehnice de siguranță privind construcția și amenajarea poligoanelor de tragere (în continuare, „Ordinul MAI”), Norme care nu au fost încă adoptate de Ministerul Afacerilor Interne, dar care se află în dezbatere publică.

Forma din dezbaterea publică poate fi identificată la următorul link – click. Totuși, până la adoptarea acestor norme vor fi avute în vedere normele FRTS pentru realizarea poligoanelor de tir sportiv, conform art. V din Legea nr. 319/2015. La momentul adoptării Ordinului MAI, normele FRTS vor fi înlocuite de acesta.

I. Obținerea avizelor

Conform punctului 1 din Normele FRTS primii pași sunt obținerea avizelor de la: DSU, DSP, Agenția pentru Protecția Mediului, ITM, Direcția de Arhitectură și Urbanism din cadrul Primăriei, avizul distribuitorului de energie electrică din zona unde poligonul va fi construit (fostul RENEL) și avizul distribuitorului de gaze din zona unde poligonul va fi construit (fostul Distrigaz).

Cu ajutorul avizelor arătate mai sus, se va obține, conform Normelor FRTS, „acordul organelor de poliție locale”. Aceasta sintagmă trebuie citită în sensul de solicitare a acordului structurii specializate din cadrul IGPR din județul în care va fi localizat poligonul.

Amintim că structura specializată din cadrul IGPR, la nivel central, este Direcția Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase  (în continuare „DAESP”), iar la nivel local Serviciul Arme Explozibili și Substanțe Periculoase (în continuare „SAESP”), coordonat de DAESP. Așadar, atenție, textul din Normele FRTS este înșelător. Nu Poliția Locală este organul de la care se obține acordul, ci SAESP-ul din județul în care poligonul va fi construit.

Până acum a fost finalizată prima parte a obținerii documentelor. Ulterior, se poate începe construcția poligonului în conformitate cu Normele FRTS. Acestea stabilesc anumite standarde cu privire la orientarea standurilor de tragere, distanța față de localități, lucrări de protecție ce trebuie realizat și altele.

După ce este finalizată construcția poligonului în conformitate cu Normele FRTS, se va depune cererea către FRTS pentru obținerea avizului de principiu. Dacă FRTS va identifica avizele, acordul SAESP și, la fața locului, poligonul construit conform Normelor FRTS va elibera avizul de principiu.

II. Obținerea certificatului de conformitate privind îndeplinirea normelor tehnice de siguranță

Odată obținut avizul de principiu de la FRTS, pasul următor este obținerea certificatului de conformitate privind îndeplinirea normelor tehnice de siguranță pentru construcția și amenajarea poligoanelor de tragere din partea structurii specializate din cadrul IGPR, conform art. 115 din Normele din 2018. În vederea eliberării certificatului trebuie depuse următoarele:

a) dovada deținerii legale a imobilului unde este situat poligonul de tragere, precum și documentele care atestă faptul că acesta a fost construit în condițiile legii, în original și în copie (n.n. avizul FRTS); documentul original se restituie pe loc, după confruntarea copiei cu acesta.

b) schița imobilului sau a spațiului unde este amplasat poligonul de tragere;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

c) proiectul în detaliu al poligonului de tragere în care vor fi prezentate amenajările stabilite în normele tehnice de siguranță privind construcția și amenajarea poligoanelor de tragere, precum și caracteristicile tehnice ale materialelor de construcție ce vor fi utilizate;

d) procesul verbal de recepție la terminarea lucrării de construcție;

e) dovada achitării taxei prevăzute de lege pentru prestarea serviciului solicitat.

Termenul pentru eliberarea acestuia este de 30 de zile.

Odată obținut certificatului de conformitate care atestă că sunt îndeplinite normelor tehnice de siguranță pentru construcția și amenajarea poligoanelor de tragere, putem considera finalizată partea a doua a obținerii de documente (…).

Materialul integral este disponibil aici.

Deschiderea unui poligon privat – care sunt pașii? was last modified: martie 23rd, 2022 by Adrian Zamfir

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice