Deschiderea şcolilor – o ecuaţie cu multe necunoscute

2 sept. 2020
Vizualizari: 515

Toată lumea se întreabă cum vor decurge orele de curs anul acesta. Premierul Orban vine azi să lămurească oarecum cadrele didactice în legătură cu modul în care vor ține orele anul acesta. „Cadrele didactice trebuie să se adapteze astfel încât să poată să predea și pentru copiii din clasă și pentru cei care urmăresc lecțiile online”, a declarat, miercuri, prim-ministrul Ludovic Orban, notează Agerpres.

„E necesară o adaptare, cadrele didactice trebuie să înțeleagă faptul că situația în care ne găsim este o situație în care trebuie să punem pe primul plan sănătatea copiilor și că trebuie să se adapteze, astfel încât să poată să predea și pentru copiii din clasă și pentru copiii care urmăresc lecțiile online. Este foarte important acest lucru și sunt convins că marea majoritate a cadrelor didactice au înțeles acest lucru, mulți au participat la toate programele de training organizate pe perioada verii. Zeci de mii de cadre didactice au participat la astfel de programe care au fost organizate, fie de Casele corpului didactic, fie de organizații neguvernamentale care au fost acreditate să deruleze astfel de cursuri de creștere a competențelor digitale și, permanent, trebuie să învețe”, a spus Ludovic Orban, la sediul PNL.

Părinții vor afla abia pe 10 septembrie în ce scenariu din cele trei se încadrează școala copilului. Nelu Tătaru, ministrul sănătății, a anunțat că DSP va face o evaluare pe 7 septembrie, iar școlile vor transmite pe 10 septembrie scenariul ales.

„Plecăm de la premisa că anul școlar trebuie să înceapă. Pe 7 septembrie, INSP va face public evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ teritorială. Pe 10 septembrie, Consiliile de administrație ale unităților școlare vor prezenta DSP-urilor și inspectoratelor scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul școlar. Libertatea acordată unităților de învățământ este o descentralizare. Vrem ca fiecare unitate să înceapă anul școlar”, a declarat ministrul sănătății în cadrul unei conferințe de presă, scrie Libertatea.

„De asemenea, ministrul sănătății a mai subliniat că elevii din clasele primare vor purta mască de protecție. În conferința de presă susținută de Nelu Tătaru, alături de Monica Anisie, ministrul educației, aceștia au anunțat ce reguli vor fi impuse odată cu începerea anului școlar. Printre acestea se numără: distanța de un metru între elevi, circuite separate și orare diferențiate pentru elevii din clasele primare”, mai notează Libertatea.

Ministerul Afacerilor Interne anunță înființarea unei noi structuri, care ar urma să asigure mai multă siguranță în școli.

„Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Bogdan Despescu a anunțat, marți, înființarea unei noi structuri în cadrul Poliției Române – «Poliția Siguranță Școlară» – care se va ocupa de prevenirea și combaterea delincvenței și a bullyingului în unitățile de învățământ. Noua structură va avea 266 de polițiști. (…) Oficialul MAI a promis «o prezență mult mai mare» a polițiștilor în mediul școlar și în procesul educațional, el arătând că polițiștii vor avea legături permanente cu reprezentanții școlilor, ONG-urilor și autorităților locale”, scrie News.ro.

„Ministrul Afacerilor Interne a luat decizia înființării unei structuri distincte în cadrul Poliției Române. Această structură va îmbunătăți parteneriatul MAI-școală-autorități locale în vederea dezvoltării unui proces educațional antiinfracțional și antivictimal”, a declarat Despescu, mai arată News.ro.

Din presa de astăzi mai aflăm că fermierii afectați de secetă pot cere ajutoare de stat. Guvernul a aprobat, pe 24 august, o ordonanță privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă.

„A fost adoptată ordonanța pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de efectele secetei. Vorbim despre o schemă de ajutor de stat cu un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri și o suprafață afectată de aproximativ 1,6 milioane de hectare. Valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul aceste scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar pentru suprafețele afectate de secetă”, anunța la acel moment șeful Cancelariei premierului, Ional Dancă, scrie Agerpres.

Ordonanța de Urgență prin care fermierii afectați de secetă pot cere ajutoare de stat a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Fermierii vor avea la dispoziție zece zile pentru a transmite cererile de despăgubire.

„Imediat cu publicarea ordonanței, orice fermier se poate adresa Ministerului Agriculturii și structurilor Ministerului Agriculturii. În termen de zece zile trebuie să formuleze solicitarea, iar Ministerul Agriculturii trebuie să transmită despăgubirile către fermierii afectați”, a precizat premierul Orban, mai notează Agerpres.

După eșecul moțiunii PSD, vin excluderile din partid.

„Patru parlamentari care au absentat luni de la dezbaterea și votul moțiunii de cenzură au fost excluși din PSD. Decizia a fost luată de Consiliul Politic Național al social democraților. Cei care au fost dați afară sunt Cătălin Rădulescu, Adrian Todor, Dan Ciocan și Roxana Pațurcă. De la ședința comună a celor două camere a lipsit și Carmen Dan. În cazul ei nu s-a luat deocamdată o decizie de excludere, forul de conducere urmând să analizeze actele medicale transmise de fostul ministru de Interne”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Deschiderea școlilor – o ecuație cu multe necunoscute was last modified: septembrie 2nd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: