Deschiderea proiectului „Învață să fii student” – ediția a IV-a

28 sept. 2016
Vizualizari: 1663

👍Vezi și: ASD organizează cea de-a IV-a ediție a proiectului „Învață să fii student” – Interviu cu organizatorii

În data de 27 septembrie, la Palatul Facultății de Drept din cadrul Universității din București, a avut loc deschiderea celei de-a IV-a ediție a proiectului „Învață să fii student”, organizat de Asociația Studenților în Drept (ASD).

„Bobocii” au răspuns invitației ASD de a face cunoștință cu viața de student și au venit în număr mare la deschiderea evenimentului, atât de mare încât Amfiteatrul 2 a devenit neîncăpător, motiv pentru care manifestările s-au mutat în cea mai importantă sală a Facultății, Aula Magna.

Reprezentații ASD le-au urat bun-venit noilor lor colegi și i-au invitat să se uite foarte bine unii la alții pentru că este foarte probabil ca unii dintre cei lângă care stau să devină cei mai buni prieteni ai lor.

Vă prezentă, în continuare, discursurile prof. univ. dr. Flavius A. Baias, Decanul Facultății de Drept și av. Iulian Popescu:

Discursul Decanului Facultății, domnul prof. univ. dr. Flavius A. Baias

Mulțumesc. Dar ce mulți, disciplinați, cuminți sunteți. Sunt uimit. Văd că îi ascultați pe reprezentanții celor mai mari decât dumneavoastră, Asociația Studenților în Drept, mai mult decât constat că ne ascultă dânșii pe noi, profesorii.

Aș vrea să învețe de la dumneavoastră lucrurile bune, ca acesta de mai înainte, și nu să învățați dumneavoastră lucrurile rele. Deși în viață, e lucru dovedit, un lucru rău se învață mult mai ușor decât un lucru bun. Sigur că nu e vorba de lucruri rele aici; e, mai mult sau mai puțin, o figură de stil. Vă felicit pentru rezultatul la admitere, îi felicit pe colegii dumneavoastră din Asociația Studenților în Drept pentru această inițiativă, despre care am aflat și eu într-un târziu că este la a patra ediție. Noroc cu absența prodecanilor Romeo Popescu și Claudiu Buglea, pentru că probabil altfel nu m-ar fi invitat.

Dar sunt convins că Romeo și Claudiu ar fi făcut o treabă mai bună decât mine și că vi s-ar fi părut mai simpatici decât mine la final. Acum să vedem cât de simpatici o să vă părem la sfârșitul fiecărui an de studiu, în care veți face ore cu noi. Și mă gândesc, în absență, mai ales la dl Claudiu Buglea. Colegii dumneavoastră știu de ce.

Vă felicit încă o dată pentru reușită. Sigur știți că ați reușit la cea mai prestigioasă facultate de Drept a țării. Unele lucruri pe care vi le spun acum o să le repet și pe data de 3 octombrie la ora 10.30, moment în care vă invit în mod oficial, în numele Facultății de Drept, să participați la deschiderea festivă a anului universitar într-un număr cel puțin la fel de impresionant ca acela pe care-l văd astăzi în aulă.

N-am de gând să vă vorbesc nici despre prestigiul Facultății de Drept – veți avea prilejul să auziți și să învățați multe despre asta. Eu am convingerea că veți învăța să construiți, să mențineți în continuare și să sporiți acest prestigiu alături de colegii dumneavoastră mai mari și de corpul profesoral, un corp profesoral de elită, care asigură prin – cu un termen care nu-mi place – prestația serviciilor educaționale oferite de facultate, un lucru foarte important pentru dumneavoastră, respectiv asimilarea materiei, pregătirea dumneavoastră pentru profesia de jurist – o profesie care este, așa cum bine știți – de asta vă aflați aici – o profesie extrem de importantă pentru sănătatea și mersul înainte, progresul unei societăți.

E adevărat că noțiunea de progres îmi aduce aminte de Aldous Huxley, un autor englez – sunt convins că unii dintre dumneavoastră ați auzit despre el ; spunea, prin anii ’70, că progresul este mecanismul care ne ajută să constatăm cât de mult regresăm. Dar eu sunt convins că dumneavoastră înțelegeți adevăratul sens al cuvântului progres, la construcția căruia, pornind de la dumneavoastră personal, de la cei din jur, la Facultatea de Drept, continuând cu societatea românească, sunt convins, veți contribui dumneavoastră înșivă.

O să vi se pară greu la început; cel puțin unora dintre dumneavoastră. După cum spuneau strămoșii noștri latini – unii dintre dumneavoastră ați făcut latina în liceu, alții va trebui, vrând-nevrând, să învățați adagiile latinești, de care încă Dreptul este foarte legat – sunt convins că unii dintre dumneavoastră știu că latinii spuneau: Ad astra per asper. Adică, dacă vrem să ajungem la astre avem de parcurs un drum greu, aspru. Este ca în legenda lui Hercule – nu știu câți dintre dumneavoastră ați citit Legendele Olimpului, sunt mai multe variante. Dar, în orice caz, în ceea ce privește legenda lui Hercule este o scenă la care ar trebui să vă gândiți tot timpul: Pornind în viață și întâlnindu-se la o răscruce cu două femei, una dintre ele prezentându-i o direcție, spunându-i: Aici dacă vei merge, vei avea parte numai de bucurii, de plăceri, viață ușoară, bogății etc.; cealaltă arătându-i că dacă o ia pe celălalt drum va avea o viață grea, plină de încercări, la sfârșitul căreia, însă, va trăi satisfacții pe care mergând pe celălalt drum nu le-ar trăi. Și, după cum iarăși cred că știți, Hercule a luat-o pe drumul pavat cu greutăți, a trebuit să săvârșească toate cele 12 munci, pentru care a rămas celebru, dar a ajuns să dobândească la sfârșit, potrivit legendei, statura de semizeu.

Sigur că nu ne așteptăm ca fiecare dintre noi să trecem prin asemenea aventuri. Și sunt convins că nu vă așteptați ca Facultatea de Drept să fie la fel de grea precum muncile lui Hercule. Dar nu este o facultate ușoară. Și trebuie să porniți de la bun început cu acest gând. Ce veți face și veți reuși să faceți în facultate va depinde în primul rând de dumneavoastră și de dorința dumneavoastră de a ajunge, la sfârșitul acestui drum, la obținerea diplomei de jurist și la începerea unei cariere profesionale la care sunt convins că visați de pe acum.

Colegii dumneavoastră mai mari, profesorii, vă pot ajuta. Dar nu pot să facă munca pe care o presupune calitatea de student, poziția de student, statura foarte importantă de student la Facultatea de Drept din București, în locul dumneavoastră. Asta vă revine dumneavoastră. O să vă fie greu, veți avea momente în care veți regreta, poate, că ați dat la această facultate, vor fi momente în care unii – aș vrea să fie cât mai puțini – vor renunța, dar se întâmplă și asta. La sfârșit, însă, sunt convins că veți spune că a meritat. Și vă veți aminti cu plăcere de această perioadă în care acum v-au chemat colegii dumneavoastră să învățați să fiți studenți. Eu îmi aduc aminte că am învățat această meserie „furând-o” de la colegii mai mari, fără asemenea aranjamente mai mult sau mai puțin oficiale, mai mult sau mai puțin festive, dar lumea a evoluat și e foarte bine că acești colegi ai dumneavoastră mai mari organizează astfel de activități. Veți vedea că aceste eforturi ale lor vor continua.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Am să închei spunându-vă următorul lucru și cu speranța că tot ceea ce v-am spus până acum nu v-a speriat foarte tare. Nu păreți speriați, ca să fiu sincer. Poate puțin îngrijorați unii dintre dumneavoastră. Depinde tot de dumneavoastră să găsiți justa cale de mijloc. Este la dumneavoastră, în mâna dumneavoastră măsura care vă va permite, pe de o parte, să vă pregătiți pentru profesia de jurist, la care visați, dar în același timp să trăiți la intensitate maximă din toate punctele de vedere viața de student. Eu sunt ultimul care v-aș spune că trebuie să sacrificați această viață în vederea atingerii scopului despre care vorbeam. Nu. Trebuie să existe în toate, în viața noastră, în viața dumneavoastră de acum, în viața dumneavoastră viitoare – de fapt e un semn sub care se va desfășura viața dumneavoastră profesională – o justă balanță; o justă cale de mijloc. Și dacă veți ști să țineți balanța drept, veți putea, pe de o parte, să ajungeți niște juriști exemplari, așa cum sunt majoritatea absolvenților noștri, dar veți putea să le povestiți – astăzi părinților, prietenilor, mai târziu copiilor, nepoților – cât de minunată a fost viața de student la Facultatea de Drept a Universității din București.

Eu vă doresc să reușiți ambele aceste lucruri pe care le-am menționat mai înainte. Succes!

Aplauze.

Vă mulțumesc foarte mult și pentru îngăduința pe care înțeleg că mi-o acordați în alb, ca să zic așa, de a mă retrage, pentru că am alte activități pe care trebuie să le desfășor alături de colegii mei, profesorii dumneavoastră. Încă o dată, succes!

Discursul domnului Iulian Popescu, avocat în cadrul societății Mușat & Asociații

Bună ziua. Îmi pare bine să vă văd aici. Bine ați venit în lumea juridică – cum am fost prezentat, un avocat din cadrul firmei Mușat și Asociații (pe asociați îi uită toată lumea).

 Mă gândesc acum la primii mei ani de studenție și la ce aud aici că aveți ca informații. Ați intrat într-o lume nouă, o lume foarte frumoasă și foarte complexă. Sigur, va trebui să fiți atenți pe parcursul celor 4 ani de studii, iar examenul final o să-l aveți în momentul în care vă veți alege cariera profesională. Aveți o paletă largă, este o materie complexă, este un domeniu foarte important. O să găsiți aspecte ajutătoare pe care o să le învățați în anii de studii pe tot parcursul vieții. Fie că veți alege magistratură sau avocatură sau orice alt domeniu, pentru că în realitate absolvenții facultății de Drept se găsesc în toate domeniile economice importante și în general au poziții de decizie. De ce? Facultatea de Drept deschide foarte multe perspective. În primul rând aici o să dobândiți uneltele necesare pentru a înțelege lumea economică din jurul vostru. Și foarte riguros să o puteți înțelege și să o puteți folosi în interesul vostru. Desigur, îmi aduc aminte când eram eu anul I, dacă-mi povestea cineva la ce o să-mi folosească, aș fi zis: Trebuie să mă lăsați în pace acum, să văd cum o să fie. Anul I este un an de acomodare, un an în care va trebui să învățați cum să învățați și cum să fiți cei mai eficienți în ceea ce o să faceți. Anul II și III – ani grei, tehnici. Anul IV – veți sumariza.

Anul I e foarte important. O să aveți materii cu care o să vă loviți după 5 ani de practică. O să vă întoarceți la principiile Dreptului roman, principii cu care eu lucrez în fiecare zi. Vă dau un exemplu concret: Acolo unde legislația nu este clară, acolo unde problema juridică este foarte spinoasă, întotdeauna te întorci la bază și vezi care a fost linia de gândire de la bazele Dreptului, pe care eu o pot crea acum și pot găsi soluții care chiar nu se găsesc în legislație.

Deci asta înseamnă primul an – bazele. După care veți acumula, vor fi niște ani foarte frumoși, în care va trebui să învățați, va trebui să vă distrați, va trebui să vă manageruiți timpul foarte frumos și foarte bine, și asta se vede la sfârșit. În momentul când absolvenții de Drept vin și vor să intre să lucreze în domeniul avocaturii; pe care-l știți din filme. Dacă mă întreba cineva acum 10 ani: Este avocatura ca în filme? I-aș fi răspuns că nu, nu este ca în filme. Dacă m-ar întreba cineva acum, aș spune că din ce în ce mai mult ca în filme. Nu știu câți ați prins seriale gen Ally McBeal, dar sigur toți ați prins seriale tip Suits. Vă spun că din ce în ce mai mult seamănă cu ce e în filme. De ce? Nu toți o să faceți instanță – fie că sunteți pe partea magistraturii, fie a avocaturii. Mulți o să faceți avocatură de consultanță sau veți face consultanță în altă formă. Iar acolo veți vedea că există o lume în lumea juridică. Fiecare arie, fiecare domeniu are o lume deschisă.

În avocatură vă pot spune așa: Noi suntem o societate cu 100 de avocați. Este o viață întreagă într-o astfel de societate, o viață în care înveți, în care evoluezi, crești, ajungi sus, cazi, te ridici și tot așa. Este competitivă, un astfel de mediu este menit pentru cei care au învățat să se organizeze și au învățat să învețe, pentru că în materia Dreptului învățarea este continuă. Eu provin dintr-o familie de avocați – ambii părinți avocați – și pe ambii îi vedeam cu Codul de procedură civilă în mână în fiecare zi. Erau avocați de instanță. Dar de ce, că totuși e o cărticică nu foarte groasă și te gândești că cei de la Medicină au mult mai mult de citit. Da, pentru că propozițiile și frazele de acolo au atâta înțeles și atâta substrat, încât poți găsi valențe noi în fiecare zi și poți să le folosești în diferite structuri, în fiecare zi. O să vedeți. Când am dat examenul de intrare în profesia de avocat și examenul de definitivat eram ferm convins că Codul de Procedură Civilă este cea mai importantă carte din lume. Orice întrebare ai, dacă te uiți atent, vei găsi răspunsul acolo.

Acum m-am mai temperat cu astfel de gândiri, dar probabil că veți ajunge și voi să gândiți la fel. Mie personal mi-au plăcut materiile, toate, în fiecare an. Am găsit utilitate chiar și acolo unde nu era aparentă – Teoria generală a Dreptului o să fie o piatră de încercare pentru mulți dintre voi, o să spuneți „pentru ce ne trebuie?” Ca în poezia aceea: „Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?” Așa este și în Teoria generală a Dreptului; și veți folosi în fiecare an și în cadrul fiecărei materii elemente din Teoria generală a Dreptului. Iar când veți ajunge să faceți pasul spre avocatură, fie că veți practica independent sau veți practica într-o formă asociativă, cum sunt și societățile de avocați, veți folosi elemente din anul I și veți crește pe elemente de anul II, III și IV.

Vă urez încă o dată bine ați venit în profesie și vreau să văd că rămâneți interesați și faceți performanță. Interesul este foarte important; dacă vi-l păstrați, aveți toate șansele să reușiți, toate șansele să vă împliniți visul, iar visul se va contura în cei 4 ani de facultate spre o opțiune sau alta. Iar dacă veți alege profesia de avocat, vă garantez că o să vă umple toată viața și o să fie o profesie de suflet, în care puteți ajuta oameni și în care veți avea mult feed-back din partea lor. Veți lucra cu oamenii și vi se vor întoarce mulțumiri, rezolvări, fericire din viața lor. Și asta va umple și viețile voastre. Iar dacă veți alege să fiți membri ai unei forme asociative, cum e Mușat și Asociații, o să vi se deschidă în față o lume ca în filme.

Așa că vă urez mult succes și multă insistență, pentru că răsplata va fi una mare, atât sufletească, cât și de orice altă natură, cum bine vă puteți închipui. Și vreau să vă văd pe cei mai mulți dintre voi că terminați facultatea de Drept și intrați în examenele draconice de la barou.

Mult succes!

Deschiderea proiectului „Învață să fii student” – ediția a IV-a was last modified: septembrie 28th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: