Deputatul PSD, Gabriel Vlase – aviz favorabil în Comisia de control a SIE

3 iul. 2018
Vizualizari: 707

Modificările aduse de Parlament abuzului în serviciu au determinat o serie de reacții din partea procurorilor și a ONG-urilor.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis, luni, că procurorii au analizat impactul pe care îl vor avea modificările aduse abuzului în serviciu stabilind că numeroase dosare vor fi închise ca urmare a intervenirii prescripției. Modificările «aduc o atingere semnificativă valorilor sociale ocrotite de lege», susțin procurorii care afirmă că o largă categorie de fapte vor fi dezincriminate”, scrie News.ro.

APADOR-CH consideră că în noua variantă adoptată luni, în Comisia parlamentară comună, infracțiunea de abuz în serviciu va deveni aproape imposibil de dovedit în practică.

Prin modificările adoptate luni de Comisia Iordache, a fost introdusă, la propunerea Ministerului Justiției, o condiție suplimentară pentru existența infracțiunii de abuz în serviciu, și anume condiția ca abuzul/încălcarea legii să aibă ca scop obținerea unui folos material necuvenit doar pentru autorul abuzului sau pentru cineva din familia sa. Deci, dacă s-a urmărit un folos material necuvenit, dar nu pentru autor sau familia sa, ci pentru o altă persoană (prieten, cunoscut etc.) fapta nu constituie infracțiune. Deci, folosul material necuvenit este «penal» doar în familie, nu și pentru prieteni. Ceea ce, în practică, va duce la obținerea de foloase materiale necuvenite pentru prieteni sau cunoscuți, fără ca fapta să constituie infracțiune, ceea ce reprezintă nu o «portiță», ci un adevărat defileu deschis pentru eludarea infracțiunii de abuz în serviciu, în noua variantă”, explică reprezentanții APADOR-CH, scrie News.ro.

Din Parlament, de pe băncile Puterii lucrurile se văd altfel.

Președintele Comisiei speciale privind modificarea legilor justiției, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, luni, că modificările aduse Codului penal pun accent pe respectarea legii și pe «diminuarea abuzurilor». Acesta a repetat că stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu și redefinirea infracțiunii nu a fost o miză pentru majoritatea parlamentară”, mai notează News.ro.

Comisia specială pentru modificarea legilor justiției a decis, luni, cu 12 voturi „pentru” și două abțineri abrogarea art. 298 din Codul penal privind neglijența în serviciu.

News.ro redă textul art. 298 din Codul penal privind neglijența în serviciu, abrogat de comisia din Parlament: „Încălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Comisia Europeană a deschis un nou caz împotriva Poloniei din cauza schimbărilor de la Curtea Supremă despre care criticii spun că subminează independența justiției și a statului de drept, scrie azi Reuters, citat de News.ro.

Comisia este de părere că aceste măsuri subminează principiul independenței judiciare, inclusiv inamovibilitatea judecătorilor”, se arată într-un comunicat al Comisiei. Polonia are la dispoziție o lună pentru a răspunde, ceea ce înseamnă că procedura nu va opri intrarea în vigoare a legii, marți”, mai arată News.ro.

Cu 5 voturi „pentru” și unul „împotrivă” (al reprezentantului USR) deputatul PSD, Gabriel Vlase, a primit luni, în Comisia de control al SIE, aviz favorabil pentru a ocupa funcția de director al Serviciului de Informații Externe.

Cotidianul scrie care ar fi obiectivele viitorului director SIE.

Nu pot să spun că am obiective majore în sensul că trebuie făcute schimbări radicale începând de a doua zi. Sunt situații care trenează de ceva ani în ceea ce privește armonizarea legislației pentru că legislația este destul de veche, iar legislația este la 20 de ani de la apariția legii. Exact 20 de ani sunt. Între timp, România a devenit membru NATO, cu responsabilități și în spațiul european, și în spațiul nord-atlantic. În primul rând, chestiunea cu armonizarea legislației. În al doilea rând, situațiile specifice din aparat, pentru că și acolo sunt probleme în ceea ce privește încadrarea, beneficiile, dacă vreți partea în care privește partea angajaților din serviciu”, a arătat deputatul Vlase, scrie Cotidianul.

În finalul Revistei scriem despre o expoziție excepțională deschisă la Leopold Museum din Viena.

Austria comemorează anul acesta centenarul a patru mari personalități ale artei internaționale: pictorii Egon Schiele și Gustav Klimt, arhitectul Otto Wagner și designer-ul Koloman Moser.

Expoziția Gustav Klimt. Artist of the century, de la Leopold Museum, deschisă până în 4 noiembrie, urmărește etapele fundamentale ale vieții, formației și stilului lui Klimt (Baumgarten, 1862 – Vienna, 1918). Printre promotorii Secession-ismului vienez, Klimt s-a format la Școala de Arte Decorative, fază care i-a influențat stilul, ca și călătoria la Ravenna din 1903 care i-a permis să descopere arta bizantină. Culori strălucitoare, figuri cu contururi sinuoase și folosirea foiței de aur i-au adus faima internatională”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Deputatul PSD, Gabriel Vlase – aviz favorabil în Comisia de control a SIE was last modified: iulie 3rd, 2018 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: