Deputaţii moldoveni cer retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

21 iul. 2017
Vizualizari: 819

Incendiile de vegetație din întreaga Europă din ultima săptămână, au fost urmate ieri de un cutremur foarte puternic în apropierea insulei Kos din Grecia.

„Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6,7 a zguduit vineri dimineață mai multe orașe turistice din zona Mării Egee, anunță The Guardian, citând oficiali greci și turci. (…) Aproximativ 200 de persoane au fost rănite, iar două au murit. Dintre răniți, cel puțin 120 sunt din Kos, iar 70 în Turcia. Cele două victime ale seismului din Grecia sunt un turc și un suedez”, anunță Cotidianul. Cutremurul s-a simțit și pe coasta turcă la Bodrum.

„Alte 120 de persoane au fost rănite pe insulele elene, dintre care patru sau cinci sunt în stare gravă. (…) Aproximativ 70 sau 80 de oameni au fost răniți în Turcia, în timp ce fugeau din clădiri, speriați de seism. Cutremurul a provocat un tsunami de mici dimensiuni, care a inundat mai multe străzi din Kos și a avariat magazine din Bodrum. Epicentrul a fost la 10 kilometri sud de stațiunea Bodrum și la 16 kilometri nord-est de Kos”, mai scrie Cotidianul.

În România se dovedește că nu trece o zi, fără un eveniment pe calea ferată.

„Ziua și incidentul la CFR. Trenul IR 1585 București-Constanța, blocat în câmp din cauză că s-a rupt pantograful locomotive”, titrează azi, Mediafax.

Mediafax mai arată că: „Trenul InterRegio 1585 s-a oprit vineri din parcursul București-Constanța în zona localității Pasărea, după ce pantograful de alimentare al locomotivei s-a rupt. Trenul va întârzia câteva zeci de minute, precizează CFR Călători”.

În lumea bancară românească se anunță o tranzacție foarte importantă, despre care se vorbea încă de la începutul anului.

„OTP, cel mai mare creditor independent din Europa Centrală, a ajuns la un acord privind achiziționarea subsidiarei din România a grupului elen National Bank of Greece – Banca Românească – au declarat vineri pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul”, scrie Agerpres.

„Suntem foarte aproape de anunțarea unui cumpărător pentru Banca Românească (subsidiara NBG din România). Vânzarea va fi finalizată în următoarele luni și va majora capitalul și nivelul lichidităților grupului”, a afirmat Leonidas Fragiadakis, adăugând că tranzacția este consiliată de Credit Suisse. (…) Pe lângă achiziționarea băncii, cumpărătorul va rambursa și un împrumut de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească l-a luat de la NBG, ceea ce va majora nivelul lichidităților grupului”, mai notează Agerpres.

Mediafax scrie azi despre o realitate dramatică a acestor zile: „200.000 de români au plecat din țară în 2016. Economia României pierde încă 2 miliarde euro pe an din plecările în străinătate ale românilor”.

„Peste 200.000 de români au plecat din România în 2016, în contextul în care în ultimii ani companiile au fost nevoite să majoreze salariile pentru a reține o parte dintre angajați, pe fondul deficitului tot mai accentuat de personal”, menționează Mediafax.

Parchetul General încearcă să facă lumină în dosarele Revoluției și Mineriadei. Întâlnirea de azi a procurorului general pare să deschidă calea spre aflarea adevăratei istorii a României post-decembriste.

„Procurorul general Augustin Lazăr și directorul Arhivelor Naționale, Ioan Drăgan, au avut joi o întâlnire de lucru, în cadrul căreia s-a discutat despre oportunitatea întăririi colaborării interinstituționale, având în vedere nevoia procurorilor de a se documenta, în contextul soluționării cauzelor istorice”, notează Agerpres.

Trecem granița în Moldova, acolo unde Parlamentul Republicii Moldova a adoptat vineri, cu votul a 61 de deputați, o declarație privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării.

„Inițiativa a fost susținută de facțiunile Partidului Democrat (PDM), Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Liberal (PL) și Grupului Popular European, în timp ce comuniștii au lipsit, iar socialiștii au părăsit sala de ședințe în semn de protest”, informează timpul.md, citat de TVR.

„Constatând, cu regret, că astăzi, la aniversarea a 25 de ani de la încetarea ostilităților de pe Nistru, nerespectarea întocmai a prevederilor Acordului privind principiile soluționării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Parlamentul declară că staționarea continuă a trupelor Federației Ruse (…) constituie încălcări ale prevederilor constituționale, în special privind independența, suveranitatea și integritatea permanente ale Republicii Moldova”, scrie în declarația semnată de o parte dintre deputați”, potrivit portalului Deschide.md, mai scrie TVR.

Reacția președintelui Dodon a fost imediată.

„Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a condamnat vineri după-amiază declarația abrobată de parlamentarii moldoveni, prin care se cere finalizarea retragerii trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria. Liderul socialist a explicat că asemenea acțiuni „au ca scop înrăutățirea relațiilor cu Federația Rusă”, notează Adevărul.

„Această provocare face parte dintr-o serie de acțiuni din partea majorității parlamentare sub conducerea Partidului Democrat privind tensionarea situației în regiune și, în primul rând, în relația cu Rusia în ajunul vizitei vicepremierului Federației Ruse, Dmitrii Rogozin, în Moldova. Voi aminti doar despre unele dintre asemenea acțiuni: expulzarea diplomaților ruși, lupta cu așa-numita propaganda rusă, refuzul de a participa în activitățile structurilor CSI”, a declarat președintele moldovean într-un mesaj postat în limba rusă pe Facebook, citat de Adevărul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Întreaga Europă este cu ochii pe Moldova.

Seară frumoasă!

Deputații moldoveni cer retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova was last modified: iulie 21st, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: