Dentons oferă soluții de conformitate pentru asistență în implementarea unui sistem de raportare a încălcărilor legislației UE

19 nov. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
26 views

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Directiva UE privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii impune tuturor companiilor cu peste 50 de angajați să includă în planul de afaceri un serviciu destinat raportării încălcării dreptului Uniunii. Prin intermediul serviciului și sub protecția legii, persoanele care raportează astfel de încălcări vor putea semnala nereguli dintr-o sferă largă, ce cuprinde: concurența neloială, corupția, evaziunea fiscală, infracțiunile contra patrimoniului, GDPR, securitatea rețelelor de comunicații, licitațiile publice, ajutorul de stat și multe altele.

Avocații Dentons din București și din birourile internaționale sunt pregătiți să ofere companiilor consiliere juridică și informații referitoare la legislația din România și UE, în vederea elaborării unor proceduri eficiente de raportare. Dentons a organizat recent și primul eveniment din România ce a tratat noua Directivă a UE. Conferința a fost realizată în parteneriat cu Institutul Național de Control Intern din România (INCIR) și Fredel Governance. Printre invitați s-au numărat unii dintre cei mai importanți experți în raportarea infracțiunilor, cum ar fi Brad Birkenfeld, cel mai cunoscut raportor al unor încălcări la nivel mondial; Raul Mihu, coordonator al echipelor de concurență, confidențialitatea datelor și conformitate din cadrul Dentons România; Martyn Birchall, președinte al Fredel Governance; Christian Schefold, partener Dentons Berlin; Cosmin Șerbănescu, președintele INCIR.

Discuțiile din cadrul evenimentului s-au axat pe identificarea oportunităților și a riscurilor cheie asociate noii directive:

− Raportarea încălcărilor va oferi cel mai probabil prilej de raportare unui număr limitat de angajați nemulțumiți;

− Un număr relativ scăzut de rapoarte privind încălcările au ca rezultat o anchetă oficială;

− Instrumentul poate funcționa numai dacă angajații au cunoștință de existența sa și, în general, sunt au cunoștință de reglementările aplicabile și de eventualele încălcări ale acestora de către companiile lor;

− Interacțiunea dintre sistemele de raportare publice existente (cum ar fi cel implementat de Comisia Europeană pentru încălcări ale legii concurenței) și sistemele private, care urmează să fie implementate de companii;

− Dentons consideră că programele riguroase de instruire și sistemele de raportare internă sunt esențiale în gestionarea riscurilor;

− Provocarea majoră pentru corporațiile globale – aplicarea unei abordări generale și centralizate vs. respectarea cerințelor particulare fiecărei legislații naționale;

− Reducerea costurilor operaționale prin prevenirea și expunerea infracțiunilor economice sau comerciale.

Nerespectarea obligației de a crea un sistem eficient de raportare poate duce la:

− amenzi semnificative aplicate companiilor;

− în funcție de legile în vigoare – răspundere civilă și sancțiuni penale, inclusiv închisoare, pentru membrii din conducerea companiilor;

− afectarea reputației și prejudiciu de imagine adus companiilor.

Dentons oferă un instrument comparativ online pentru a analiza cerințele legale privitoare la raportarea încălcărilor și protecția persoanelor care fac aceste raportări în peste 30 de țări din America de Nord, Marea Britanie, Europa, America Latină, Australia, Asia Pacific, Africa și Orientul Mijlociu. Instrumentul este gratuit și disponibil online la adresa www.whistleblowerguidelines.com. Acest instrument comparativ a fost realizat de grupul global de conformitate al Dentons, care include peste 200 de avocați din întreaga lume și reprezintă mai multe domenii de practică.

„România trece de la o economie caracterizată prin costuri reduse, reglementată superficial în ceea ce privește guvernanța, către una nevoită să devină competitivă pe măsură ce intră într-un mediu de afaceri cu valoare adăugată mai mare. . Prin urmare, companiile care operează pe piața locală trebuie să dea dovadă de o mai mare atenție în ceea ce privește guvernanța corporativă dacă își doresc să atragă investiții, să tranzacționeze și să rețină personal”, a declarat Martyn Birchall, președinte al Fredel Governance, o companie care furnizează sisteme și servicii dedicate persoanelor care raportează încălcări .

 

 

 

„Conformitatea nu trebuie privită ca un cost, ci mai degrabă ca o investiție și, în același timp, ca o oportunitate pentru companii de a deveni mai competitive și de a se diferenția pe piață”, a adăugat Raul Mihu, partener Dentons Romania, coordonator al departamentelor de concurență, confidențialitatea datelor și conformitate.

 

 

„Directiva UE impune anumite obligații legale, atât organizațiilor publice, cât și celor private, în scopul protejării persoanelor care raportează încălcări ale aspectelor de conformitate împotriva concedierilor, retrogradărilor sau a altor forme de retorsiune, prin asigurarea unor canale de comunicare dedicate și securizate, precum integrity hotlines (linii de asistență privind integritatea profesională) Implementarea unui sistem robust și eficient de semnalare a neregulilor ajută organizațiile nu numai să respecte prevederile Directivei UE, ci și să înțeleagă și să gestioneze mai bine riscurile specifice cu privire la conformitate și să consolideze mediul de control intern”, a declarat Cosmin Șerbănescu, președintele Institutului Național de Control Intern din România (INCIR).

***

Despre Dentons

Dentons, cea mai mare firmă de avocatură din lume, îmbină talentul și experiența cu provocările și oportunitățile globale din peste 75 de țări. Soluțiile juridice și de afaceri pe care Dentons le oferă, au la bază conexiunea profundă cu comunitățile locale și o abordare recunoscută și premiată pentru serviciile oferite clienților inclusiv Nextlaw, platformă Dentons ce oferă servicii de consultanță strategică și inovare. Abordarea policentrică a Dentons și orientarea spre soluții, angajamentul față de incluziune și diversitate, precum și talentul de clasă mondială confruntă status quo-ul pentru a promova interesele clienților și comunităților, în contextul noilor dinamici.

Dentons oferă soluții de conformitate pentru asistență în implementarea unui sistem de raportare a încălcărilor legislației UE was last modified: noiembrie 19th, 2020 by Universul Juridic

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter