Demisiile

29 iul. 2019
Vizualizari: 756

Cazul adolescentelor de la Caracal, omorâte cu bestialitate, a ținut în acest weekend prima pagină a presei românești și a fost relatat și de principalele agenții de presă  internaționale.

Reuters, citată de Adevărul, titrează: „Șeful Poliției Române, demis în urma unei intervenții tardive; o fată de 15 ani a murit”.

„Agenția de presă relatează cazul fetei de 15 ani din Caracal, care a sunat de trei ori la 112, dar autoritățile au avut un răspuns întârziat. «Autoritățile au avut dificultăți să localizeze sursa apelurilor și au așteptat obținerea unui mandat de percheziție, deși nu era nevoie din punct de vedere legal. După ce au obținut mandatul, au așteptat ore întregi până să pătrundă pe proprietate». […] La fața locului, poliția a găsit ceea ce păreau a fi rămășițe umane într-un butoi și bijuterii. Poliția suspectează că rămășițele sunt ale victimei de 15 ani și ale unei fete de 18 dintr-un sat din apropiere, care a fost dată dispărută în aprilie. Medicii legiști încearcă să identifice rămășițele”, mai scrie Adevărul, citând Reuters.

„Ministrul de Interne, Nicolae Moga, l-a demis pe șeful Poliției Române, după ce oamenii legii au avut nevoie de 19 ore ca să localizeze și să intervină pentru salvarea victimei, care a cerut ajutor la 112 de trei ori, spunând că a fost bătută și violată de un bărbat care a luat-o cu mașina, la ocazie, în timp ce se îndrepta spre satul natal. AP scrie și despre decizia premierului român, Viorica Dăncilă, de «a analiza posibilitatea organizării unui referendum pentru pedepse mai mari pentru infracțiuni grave, ca omorul, violul și pedofilia, ca urmare a violului și uciderii unei fete de 15 ani, care a șocat țara»”, scrie Associated Press, citată de Adevărul.

Relatarea Associated Press a fost preluată de numeroase publicații de pe glob, inclusiv Toronto City News, Washington Post, Kyiv Post.

Șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Sorinel Vasilca, a demisionat din funcție, luni, spunând că a făcut acest lucru „pentru a nu afecta prestigiul instituției”.

„Potrivit unui comunicat de presă, Ionel Sorinel Vasilca și-a înaintat demisia din funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale președintelui României, începând cu 29 iulie. El precizează că «demisia nu a fost depusă ca urmare a existenței unei sincope, inadvertențe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăție în exercitarea funcției de preluare și localizare a apelurilor de urgență 112 de către STS, a neglijenței mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităților care privesc datoria mea și a tuturor angajaților de a garanta funcționarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare și a celor pe linia 112»”, scrie News.ro.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a solicitat „celeritate și fermitate” în efectuarea verificărilor dispuse în cazul fetei dispărute de la Caracal.

„Ana Birchall i-a solicitat procurorului general al României să dispună efectuarea de verificări imediate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei, după ce presa a relatat că au existat anumite disfuncționalități în aplicarea legii”, scrie Agerpres.

„Totodată, ministrul (n.n Justiției) a cerut Direcției de Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiției să evalueze legislația în domeniu, atât în ceea ce privește percheziția domiciliară, protecția victimelor și realizarea acțiunii de prindere în flagrant, precum și să propună de urgență măsuri de modificare a legislației, astfel încât asemenea situații să fie evitate pe viitor”, mai scrie Agerpres.

Secția de anchetare a magistraților a anunțat vineri că s-a autosesizat din oficiu în legătură cu modul în care organele de urmărire penală au acționat în cazul celor două adolescente dispărute în județul Olt.

„Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările și condițiile în care organele de urmărire penală au acționat/nu au acționat în noaptea de 25/26 iulie 2019, în contextul cercetărilor care s-au derulat în cauza privind dispariția a două persoane de sex feminin din județul Olt”, se arată într-un comunicat al SIIJ, citat de Agerpres.

Reacția Inspecției Judiciare vine după ce președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a cerut Inspecției Judiciare (IJ) și Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) să verifice modul în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a supervizat percheziția domiciliară din Caracal.

„Față de informațiile semnalate de mass-media cu privire la cauza penală privind decesul unei tinere din județul Olt, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecției Judiciare și Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție efectuarea tuturor verificărilor necesare cu privire la împrejurările și modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a exercitat supravegherea activității de cercetare penală în cauză și a coordonat activitatea de efectuare a percheziției domiciliare, precum și cu privire la modul de soluționare a cererilor înregistrate pe rolul Judecătoriei Caracal în această cauză”, a transmis CSM, într-un comunicat de presă, citat de Cotidianul.

„Premierul Viorica Dăncilă a anunțat sâmbătă, la Palatul Victoria, referindu-se la cazul Caracal, că analizează posibilitatea organizării unui referendum de consultare a românilor «pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol și pedofilie». Ulterior, Dăncilă a venit cu precizări pe Facebook legat de intenția sa, spunând că ar putea fi vorba despre un referendum care are în vedere pedepse mai mari pentru criminali, violatori și pedofili, cum ar fi închisoarea pe viață sau castrarea chimică. Viorica Dăncilă le-a transmis o scrisoare liderilor filialelor PSD pentru a le propune să amâne Congresul din 3 august, în contextul crimei de la Caracal”, mai scrie Cotidianul.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, vineri, în cazul de la Caracal, anunțând că va cere o anchetă completă, în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Șeful statului a transmis că «este profund îndurerat de tragedia petrecută la Caracal și este revoltat de faptul că, din cauza unor disfuncționalități, autoritățile responsabile nu au reușit să salveze o adolescentă care și a pierdut viața în condiții dramatice». Președintele României va solicita în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 30 iulie a.c., o anchetă completă privind modul în care a acționat în acest caz fiecare instituție responsabilă”, a transmis Administrația Prezidențială, scrie Libertatea.

Comisia Europeană a decis să lanseze procedurile pentru nerespectarea obligațiilor de către mai multe state membre, printre care și România, privind numărul de urgență 112.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Comisia Europeană a decis, in această săptămână, să lanseze procedurile de constatare privind neîndeplinirea obligațiilor mai multor state membre, între care și România, în ceea ce privește numărul de urgență 112. România nu a furnizat informații cu privire la operatorii de servicii esențiale identificați în temeiul legislației UE privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice (Directiva (UE) 2016/1148)”, se arată într-o postare, sâmbătă, pe pagina de Facebook a Reprezentanței Comisiei Europene, scrie Cotidianul.

„Comisia Europeană a alocat în 2017 României 300 de milioane de euro pentru mai multe proiecte, printre care și modernizarea sistemului de urgență 112”, mai notează Cotidianul.

Președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, Alexandru Cumpănașu, unchiul fetei ucise la Caracal, a depus luni la Parchetul General o plângere penală împotriva instituțiilor care au acționat în acest caz, respectiv Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Parchetele din Olt și Dolj.

„Am venit să depun plângere penală, un memoriu-plângere, pe numele tuturor instituțiilor care au acționat în acest caz și al persoanelor care nu și-au făcut datoria. Am aflat astăzi, nici măcar cu bucurie, cu resemnare, că nemernicul care a condus Serviciul de Telecomunicații Speciale și-a dat demisia, după ce i-am cerut-o zile întregi. Mă bucur că a făcut-o, pentru că Parchetul poate să facă acum o cercetare mult mai corectă, mult mai normală a modului în care au acționat acești oameni. Cât timp era în funcțiune, era foarte greu ca această anchetă să fie una independentă. (…) Este vorba de STS, MAI, Ministerul Public, respectiv Parchetul Olt, Parchetul Craiova. Este vorba de judecătorul care a dat acel mandat în cauză și toți cei care au acționat la nivel mai jos. Sunt toate instituțiile implicate în acest demers”, a spus Cumpănașu, la sediul Parchetului General, scrie Agerpres.

„Curtea Constituțională a României a admis, luni, sesizările formulate de USR, PNL și de președintele Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal și Codului de procedură penală”, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

„Sesizările se referă la Legea pentru modificarea și completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii 78/2000 pentru prevenirea și sancționarea faptelor de corupție, dar și la Legea pentru modificarea și completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară”, mai scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Demisiile was last modified: iulie 29th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: