Demisii în administraţia şi politica românească

3 iun. 2019
Vizualizari: 595

Luna iunie debutează, nu numai cu fenomene meteo extreme, dar și cu o serie de demisii în administrație și politică.

„Darius Vâlcov a demisionat luni din funcția de consilier de stat al premierului după o discuție care a avut loc luni dimineață și care a fost convocată de premierul Viorica Dăncilă, anunță G4Media.ro citând surse guvernamentale”, scrie News.ro.

Și la Ministerul Finanțelor și CNAS se fac schimbări.

„Conform deciziilor publicate luni în Monitorul Oficial, Mihaela Triculescu a fost eliberată din funcția de șef al ANAF, fiind înlocuită de Mirela Călugăreanu, care revine astfel la conducerea instituției. Adriana Cotel este revocată de la conducerea Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, atribuțiile sale urmând să fie exercitate de vicepreședintele Răzvan Teohari Vulcănescu. De asemenea, Vâlcov este eliberat la cerere din funcția de consilier de stat la Cancelaria premierului”, scrie News.ro.

„În luna mai, Teodorovici a declarat că ANAF trebuie să-și eficientizeze activitatea și să aducă la buget venituri mai ridicate decât cele prevăzute în buget”, mai arată News.ro.

Presa mai scrie azi că Partidul Național Liberal a depus plângere penală împotriva ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, pentru modul cum au fost organizate alegerile europarlamentare în Diaspora.

„Președintele organizației PNL Diaspora, domnul senator Viorel Badea, a depus la Parchetul General denunț penal împotriva ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu. Ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 26 mai este incalificabil și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, trebuie să răspundă penal pentru fapta cu premeditare săvârșită de acesta și de toți cu responsabilități în organizarea alegerilor în secțiile de votare din străinătate, fapta cu premeditare de împiedicare a exercitării a dreptului de vot al cetățenilor români”, a declarat Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL vineri, într-o conferință de presă.

Alegerile europarlamentare au adus PNL nu numai un scor fără precedent în istoria partidului, dar și o serie de discuții legate de rezultatele mai slabe obținute de unele filiale. Rezultatele slabe de la București au generat o serie de demisii.

„Cristian Bușoi a anunțat, luni, că va demisiona din funcția de președinte al PNL București. El a declarat, luni, că singura demisia a organizației pe care încă nu o are este a președintelui PNL Sector 2, respectiv a Ancăi Boagiu”, scrie Ziarul Financiar.

„Rareș Bogdan a declarat, luni, că e pregătit să preia filiala PNL București, cu condiția să vină cu propriul secretar general și ca cei șase președinți ai organizațiilor liberale de sectoare să fie numiți tot de el. O altă condiție a acestuia este crearea propriei echipe. El vrea să vină cu propriul secretar general. Surse din interiorul partidului au declarat, pentru MEDIAFAX, că dacă Rareș Bogdan va prelua filiala PNL București, Florin Roman ar obține funcția de secretar general”, mai notează Ziarul Financiar.

Presa scrie că Răzvan Sava, președintele demisionar al PNL Sector 4, i-a cerut demisia lui Ludovic Orban în ședința conducerii liberalilor, pe motiv că liderul național ar fi „sub scorul partidului“, potrivit unor surse din PNL.

„Fostul președinte al PNL Sector 4 a precizat, în ședința conducerii PNL, că nu e normal ca liderii de filiale să-și dea demisiile, iar Ludovic Orban să rămână în fruntea partidului. Motivul: Ludovic Orban ar avea o intenție de vot sub scorul partidului. Propunerea lui Sava a fost supusă la vot, dar aceasta nu a avut nicio șansă să treacă, fiind respinsă cu un vot covârșitor”, notează Adevărul.

Viorica Dăncilă a anunțat că Executivul va modifica legislația pentru a reveni la votul uninominal la alegerea președinților de Consilii Județene. Premierul a precizat că a înțeles dorința cetățenilor de a avea un rol mai important în desemnarea președinților de Consilii Județene. Șeful Executivului a spus că revenirea la votul uninominal „va crește legitimitatea, reprezentativitate și stabilitatea președințiilor de CJ.

„Revenirea la votul uninominal va crește legitimitatea, reprezentativitate și stabilitatea președințiilor de Consilii Județene, cei care, împreună cu primarii și consilierii, pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităților locale. Președintele CJ nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide, ci trebuie să reprezinte voința cetățenilor din fiecare județ exprimată prin vot. Legitimitatea dată prin vot este esențială pentru fiecare președinte de CJ, pentru că îl responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetățenii i-au dat votul”, a mai afirmat premierul Dăncilă, scrie Cotidianul.

Proiectul de ordonanță de urgență vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale și modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Seară frumoasă!

 

Demisii în administrația și politica românească was last modified: iunie 3rd, 2019 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: