Delegaţia Comisiei de la Veneţia, în vizită la Bucureşti

11 iun. 2018
Vizualizari: 725

Ministrul justiției s-a întâlnit astăzi cu o delegație a Comisiei de la Veneția.

„Ministerul Justiției transmite luni, la finalul întâlnirii dintre ministrul Tudorel Toader și membrii delegației Comisiei de la Veneția, că aceștia au discutat despre parcursul legilor justiției și stadiul lor actual, precum și despre modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. Toader a prezentat, în cadrul întâlnirii, detalii despre procesul de modificare a legilor, despre obligația părților implicate în acest proces, răspunzând apoi la întrebările delegației”, relatează News.ro.

„Delegația Comisiei de la Veneția, aflată de luni în România, este formată din Thomas Markert – secretar al Comisiei de la Veneția, Hanna Suchocka – președinte de onoare al Comisiei de la Veneția, Artemiza Chisca – șeful Diviziei Instituții Democratice a Comisiei de la Veneția, Kaarlo Tuori – membru al Comisiei de la Veneția (Finlanda), Nicolae Esanu – membru supleant al Comisiei de la Veneția (Republica Moldova), domnul Jean-Claude Scholsem – membru supleant al Comisiei de la Veneția (Belgia). Din partea ministerului, au fost prezenți la întâlnire secretarul de stat Marieta Safta, director, Direcția Elaborare Acte Normative – Alina Rădoi, consilier juridic, Direcția Elaborare Acte Normative – Ileana Petre, consilier de afaceri europene, Direcția Afaceri Europene și Drepturile Omului – Andreea Petcu, precum și, consilier diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe – Adina Vasile”, mai scrie News.ro.

Și tot ministrul justiției, Tudorel Toader, a susținut astăzi că Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) nu i-a răspuns dacă declarațiile șefului structurii anticorupție din cadrul acesteia, Drago Kos, pe tema deciziei Curții Constituționale a României (CCR) în cazul șefei Direcției Naționale Anticorupție, au fost făcute în numele OECD sau nu.

„OECD nu a răspuns la întrebarea dacă declarațiile atribuite domnului Kos au fost făcute în nume personal sau în numele organizației. Voi reveni cu aceeași întrebare!”, a notat ministrul Tudorel Toader, pe Facebook, scrie Agerpres.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, anunță că i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a procurorului Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT”, menționează News.ro.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) solicită Inspecției Judiciare să verifice, din perspectiva potențialului de afectare a independenței sistemului judiciar, afirmațiile făcute de președintele PSD, Liviu Dragnea, la tv.

„Urmare a afirmațiilor făcute în spațiul public, în data de 10 iunie 2018, de către domnul Nicolae-Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, în temeiul art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004, republicată, Secția pentru procurori s-a sesizat din oficiu și, pe cale de consecință, a solicitat Inspecției Judiciare – Direcția de inspecție pentru procurori, efectuarea de verificări cu privire la afirmațiile prezentate, din perspectiva potențialului de afectare a independenței sistemului judiciar”, a transmis azi, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, relatează Agerpres.

Mediafax scrie astăzi că „Alina Bica a formulat o plângere împotriva procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, în care o acuză de represiune nedreaptă și cercetare abuzivă în dosarul în care fosta șefă DIICOT e cercetată alături de omul de afaceri Horia Simu, după cum a anunțat avocatul acesteia la instanța supremă”.

În viitorul apropiat, românii se vor putea împrumuta mult mai greu decât în prezent. Un proiect al Băncii Naționale a României (BNR) stipulează scăderea, pentru prima oară de la aderarea la Uniunea Europeană, a gradului de îndatorare maxim în cazul creditelor ipotecare și de consum, atât în lei, cât și în valută.

„Astfel, la împrumuturile imobiliare cu dobândă fixă, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi, de la 1 iulie, 50% la creditele în lei și 35% la cele în valută. La cele cu dobândă variabilă, nivelul maxim va fi de 40% la lei și 30% la valută. În ceea ce privește creditele de consum, nivelul maxim pentru împrumuturile cu dobândă fixă în lei va fi de 30%, iar pentru cele în valută, de 20%. Pentru creditele cu dobândă variabilă, nivelul maxim de îndatorare va fi 25% la lei și 15% la valută. Gradul de îndatorare reprezintă procentul din venitul disponibil (venitul total al unei familii, din care se scad cheltuielile de subzistență pentru toți membrii familiei), care poate reprezenta rata la un credit. În prezent, gradul de îndatorare ajunge, în funcție de bancă, și la 60-70%. Deocamdată, proiectul BNR nu este supus dezbaterii publice și, în consecință, data avansată pentru intrarea în vigoare a acestor noi niveluri maxime să se amâne”, arată Cotidianul.

Seară frumoasă!

Delegația Comisiei de la Veneția, în vizită la București was last modified: iunie 11th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: