Decontarea navetei școlare pe bază de abonament – neconstituțională

18 oct. 2019
Vizualizari: 720

Deschidem Revista din această seară cu un eveniment care a avut loc ieri la Bruxelles: Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în marja Consiliului European. „O întâlnire foarte bună cu președintele ales al Comisiei Europene”, a scris Iohannis pe Twitter, notează Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat joi nemulțumit cu privire la Cadrul Financiar Multianual, arătând că România nu sprijină reducerile de fonduri pentru Politica Agricolă și pentru Politica de Coeziune.

„Vom avea mâine o discuție pe așa-numitul MFF – Cadrul Financiar Multianual – și pot să vă spun că am nemulțumiri aici. Președinția noastră a făcut progrese, cu bună credință, cu parteneri, împreună s-au făcut progrese pe acest Cadru Financiar Multianual. Acum, Președinția (Consiliului UE – n.r.) mi se pare că nu procedează corect, fiindcă, practic, au solicitat să se restabilească situația inițială, respectiv, dinaintea Președinției noastre, și au venit cu niște propuneri pe care nu le agreez și pe care nu le sprijin sub nicio formă. Nu pot să fiu de acord să avem reduceri pe Politica Agricolă și pe Politica de Coeziune, aceste lucruri mi se par greșite. Este o abordare pe care nu o susține România și acest lucru îl voi spune foarte clar,  când ajungem la acest capitol”, a spus Iohannis înainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, mai scrie Agerpres.

Pentru liderul USR, Dan Barna, campania electorală debutează cu o    anchetă jurnalistică a Rise Project.

„Rise Project a anunțat joi că proiectele de incluziune socială pe bani europeni, care implică și firma lui Dan Barna, sunt verificate acum de Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă. Două dintre ele au intrat în cercetări preliminare, în timp ce al treilea se află deja sub investigația DLAF, mai subliniază jurnaliștii Rise Project”, scrie Adevărul.

„USR arată, într-o postare pe Facebook, că a luat notă de «încă o verificare a contractelor pe care firma, în care a fost partener președintele Dan Barna, le-a derulat cu fonduri europene». Conform sursei citate, acestea au mai fost verificate de organismele intermediare și de autoritățile de management, care nu au găsit niciun fel de nereguli financiare sau de oricare altă natură. Contractele au fost în regulă, așa cum a demonstrat rambursarea integrală a fondurilor, fără corecții financiare. «Orice verificare și re-verificare a activității mele este binevenită. Am fost și rămân deschis și transparent, ca întotdeauna», a declarat Dan Barna, candidatul USR-PLUS, la Președinție”, mai notează Adevărul.

„USR mai arată că «apreciază răspunsul rapid al DLAF – o instituție din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea Primului-Ministru Viorica Dăncilă – în aceeași zi cu solicitarea de informații a Rise Project». Departamentul de Luptă Antifraudă anunță că face verificări în legătură cu trei proiecte pe fonduri europene în care este implicat Dan Barna, informația regăsindu-se într-un răspuns transmis jurnaliștilor de la Rise Project, care au făcut o investigație pe acest subiect”, mai arată Adevărul.

Presa mai scrie azi că președintele USR, Dan Barna, candidat la Președinție, cere ca Departamentul de Luptă Antifraudă să trimită la DNA documentele referitoare la proiectele cu fonduri europene în care a fost implicat și despre care a relatat Rise Project.

„Îmi este foarte clar astăzi că obiectivul campaniei pe care PSD o desfășoară împotriva mea este să mă înfățișeze ca pe un politician cu probleme cu legea asemeni lor. Au început cu contractele cu statul, apoi cu paginile false de pe Facebook, iar acum folosesc articolul „Rise” ca să implice DLAF – un organism aflat în coordonarea directă a contracandidatei mele, Viorica Dăncilă. Dar finalul nu este aici. S-a ieșit din dezbaterea asupra unei anchete jurnalistice legitime. Intuiesc acum că următorul pas al campaniei lor este să mă ducă la DNA. Doar că eu am multă încredere în DNA, o instituție care, fără a fi perfectă, și-a demonstrat de multe ori profesionalismul și independența. De aceea, solicit DLAF să trimită de urgență documentele la DNA, pentru că știm că asta e comanda politică pe care au primit-o”, scrie Barna pe Facebook, notează News.ro.

De asemenea, potrivitNews.ro Dan Barna „face apel la membrii USR și la simpatizanți să nu mai atace jurnaliștii de la Rise Project, pentru că adeversarul este vechea clasă politică și partidele care încearcă să blocheze oameni noi să candideze”.

Curtea Constituțională a admis, în unanimitate, că decontarea navetei școlare pe bază de abonament este neconstituțională.

Concret, CCR precizează că sintagma «pe bază de abonament» dintr-un articol prevăzut în Legea educației este neconstituțională. Astfel, articolul declarat neconstituțional de către CCR prevede: «Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației Naționale, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă»”, notează Cotidianul.

„CCR precizează că decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței de judecată care a sesizat Curtea de Apel Brașov”, mai scrie Cotidianul.

 

Seară frumoasă!

Decontarea navetei școlare pe bază de abonament – neconstituțională was last modified: octombrie 18th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: