Declinări reciproce de competență. Stabilirea competenţei de soluţionare a cauzei având ca obiect somaţie de plată (NCPC, VCPC)

23 mai 2019
Vizualizari: 608
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 9/2019

VCPC: art. 583; NCPC: art. 158 alin. (1)

Cu privire la litigiul care a generat declinările reciproce de competență se observă că acesta are ca obiect somație de plată.

Se constată însă că deși Judecătoria Iași, prin încheierea de declinare a competenței în favoarea Judecătoriei Roman, a susținut că a procedat la refacerea înscrisurilor dosarului în raport de prevederile art. 583 C. proc. civ. de la 1865, la dosar nu există cererea de chemare în judecată în materialitatea sa.

Obiectul cererii deduse judecății rezultă din referatul întocmit la 26 februarie 2018, potrivit căruia dosarul nr. x/2006, având ca obiect somație de plată, are introdusă în sistemul ECRIS doar soluția pe scurt, respectiv cea de admitere a excepției necompetenței teritoriale a Judecătoriei Iași și de declinare în favoarea Judecătoriei Roman, fără a exista o motivare a adoptării unei atare soluții.

Astfel, se reține că Judecătoria Iași nu a furnizat elemente care să justifice dezînvestirea sa în favoarea Judecătoriei Roman sau care să permită verificarea competenței de către instanța de judecată căreia i s-a declinat competența.

În aceste condiții, ale nejustificării elementelor care au determinat declinarea, conform art. 158 alin. (1) C. proc. civ. și, în mod corelativ, a imposibilității verificării competenței de către instanța de trimitere, se constată că a avut loc o greșită dezînvestire de către prima instanță, cu consecința ca acesteia îi rămâne competența de soluționare a cauzei.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte urmează a stabili competența de soluționare a cauzei având ca obiect somație de plată în favoarea Judecătoriei Iași.

Sursa informației: www.scj.ro.

Declinări reciproce de competență. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei având ca obiect somație de plată (NCPC, VCPC) was last modified: mai 22nd, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.