Declarația unică pentru persoanele fizice

2 apr. 2018
Vizualizari: 1868

OPANAF nr. 888/2018 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și d egestionare a formularului (212) „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (*intrare în vigoare: 30 martie 2018, M. Of. nr. 279/29 mar. 2018)

Prin acest ordin se aprobă modelul și conținutul formularului (212) „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.

1. Destinația formularului

Acest formular va fi utilizat pentru:

a) declararea venitului realizat din România și/sau străinătate în anul 2017;

b) declararea impozitului pe venit estimat/norma de venit pentru venituri realizate din România în anul 2018;

c) declararea venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuții sociale;

d) declararea contribuțiilor sociale obligatorii datorate pentru anul 2018 (dacă este cazul).

Formularul se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri, dar își exprimă opțiunea pentru plata CASS. De asemenea, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri din activități independente și din activități agricole, silvicultură și piscicultură, care sunt scutite de la plata impozitului pe venit, au obligația depunerii declarației unice.

2. Termen de depunere. În cazul declarării veniturilor realizate în anul 2017, din țară și din străinătate (Capitolul I), termenul de depunere este 15 iulie 2018.

În cazul declarării venitului estimat/normei de venit pentru anul 2018 (în vederea stabilirii contribuțiilor sociale pentru anul 2018 – Capitolul II), termenul de depunere este 15 iulie 2018.

Contribuabilii care încep activitatea în cursul anului fiscal depun declarația în 30 zile de la acest eveniment. Persoanele fizice care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal (altele decât veniturile din arendare), depun declarația în termen 30 zile de la înregistrarea contractului.

Se poate depune declarație rectificativă ori de câte ori informațiile actuale nu corespund celor declarate anterior.

Notă. În cazul declarării venitului realizat în anul 2018 și a venitului estimat pentru anul 2019, termenul de depunere este 15 martie 2019 (formularul va fi actualizat în mod corespunzător).

3. Modalități de depunere. Declarația unică poate fi depusă:

a) în format hârtie, la registratura organului fiscal sau prin poștă, prin scrisoare rcomandată cu confirmare de primire;

b) prin mijloace electronice de transmitere la distanță fie pe siteul e-guvernare.ro, fie prin serviciul „Spațiu privat personal” (formularul electronic nu este încă disponibil).

4. Completarea declarației. Declarația se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul/curatorul fiscal al acestuia, pe surse și categorii de venit. În cazul în care au fost realizate venituri din mai multe surse sau categorii, se va completa câte o secțiune pentru fiecare din acestea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Declarația unică pentru persoanele fizice was last modified: aprilie 17th, 2018 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: