Declarația Unică (FORMULARUL 212)

9 ian. 2025
Vizualizari: 471

Ordinul președintelui ANAF nr. 7.015/2024 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului 212 „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”. (M. Of. nr. 1327 din 31 decembrie 2024)

Intrare în vigoare 31 decembrie 2024

Prin acest ordin se modifică formularul aprobat prin OPANAF nr. 6/2024, cu referire, în principal, la următoarele aspecte:

1. Capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate”:

– introducerea unor rubrici pentru îndeplinirea, de către succesorii persoanelor care și-au încetat existența, a obligațiilor fiscale aferente perioadei în care persoana a avut calitatea de subiect de drept fiscal.

– introducerea unor rubrici privind depunerea declarației după anularea rezervei verificării ulterioare potrivit
art. 105 alin. (6) C. proc. fisc.

– introducerea unor câmpuri pentru rectificarea declarației unice ca urmare a unei notificări de conformare.

– eliminarea categoriei de venit „cedarea folosinței bunurilor calificată în categoria venituri din activități independente”de la secțiunea 1 „Date privind impozitul pe veniturile realizate din România”, subsecțiunea 1 „Date privind impozitul pe veniturile realizate din România, impuse în sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli”.

– Secțiunea 3 „Date privind contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate” Subsecțiunea 2 „Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată”: o se introduc câmpuri pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale anuale reprezentând CASS datorată de persoanele fizice care au realizat
venituri din activități independente din una sau mai multe surse, începând cu anul fiscal 2024, potrivit legii,

o se elimină pct.1.1. „venituri din activități independente”din Tabelul de la pct. 1 „Venituri realizate pentru încadrarea ca plătitor de CASS”.

– redenumirea Secțiunii 4, modificarea acesteia în vederea stabilirii impozitului anual datorat pe veniturile din activități independente, impuse în sistem real, precum și introducerea unor subsecțiuni distincte privind stabilirea CAS și CASS deductibile pentru calculul impozitului pe venit.

– eliminarea rubricilor referitoare la stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili, pentru indemnizațiile prevăzute de O.U.G. nr.132/2020 (în urma încetării aplicabilității dispozițiilor acesteia) de la Secțiunea 5.

– introducerea rubricilor referitoare la stabilirea impozitului anual datorat pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, impuse în sistem real, precum și a unei subsecțiuni distincte privind stabilirea CAS deductibile pentru calculul impozitului pe venit la Secțiunea 5.

– introducerea Secțiunii 6 pentru stabilirea impozitului aferent diferenței de CASS rezultate în urma recalculării
potrivit art. 147 alin. (7) C. fisc.

– restructurarea Secțiunii „Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă”, care devine Secțiunea 7, prin:

o sintetizarea obligațiilor stabilite în plus/în minus cu titlu de impozit pe venit, CAS și CASS, în declarația
curentă;

o eliminarea câmpurilor privind obligațiile fiscale datorate de contribuabili potrivit O.U.G. nr. 132/2020, precum și a celor privind contribuțiile sociale reținute la sursă de plătitorii de venit, conform art. LXI alin. (3) din O.U.G. nr.115/2023;

o introducerea unei subsecțiuni „Obligații fiscale de plată/de restituit”, pentru evidențierea sumelor care
trebuie plătite de contribuabil sau a sumelor care trebuie restituite acestuia.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

– eliminarea secțiunii privind direcționarea sumei reprezentând până la 3,5 % din impozitul datorat pe venitul net/câștigul net anual impozabil, ca urmare a abrogării dispozițiilor legale;

2. Se elimină prevederile din Capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza
în România și contribuțiile sociale datorate pentru anul …..” referitor la declararea impozitului pe veniturile estimate și a
contribuțiilor sociale datorate în cursul anului fiscal.

3. Se introduce Capitolul „Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice care optează pentru plata contribuției pentru anul 2025” pentru persoanele fizice care optează în cursul anului 2025 pentru plata CASS.

4. Se actualizează în mod corespunzător Instrucțiunile de completare a declarației unice.

Declarația Unică (FORMULARUL 212) was last modified: ianuarie 9th, 2025 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: