„Deciziile pe termen mediu și lung trebuie stabilite proactiv, dar cu o bine-venită precauție”. Interviu cu prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

23 aug. 2021
Vizualizari: 212

Luni, 23 august 2021, pe site-ul prouniversitaria.ro a fost publicat un amplu interviu cu rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, cu titlul „Deciziile pe termen mediu și lung trebuie stabilite proactiv, dar cu o bine-venită precauție”.

Redăm, în continuare, câteva fragmente interesante din interviul Domniei Sale:

„Putem avea cât de curând o nouă paradigmă de finanțare a cercetării științifice în universități, care să răspundă mai bine realităților prezentului și care să asigure o evoluție sănătoasă a inovării în mediul academic românesc. Această nouă paradigmă implică atât o creștere substanțială a fondurilor alocate cercetării științifice la nivel național, cât și un mecanism transparent de finanțare a activităților de cercetare derulate în universități, bazat pe criterii obiective și predictibile în concordanță cu clasamentele internaționale de prestigiu.”

 

„O selecție transparentă, bazată pe meritocrație și pe calitatea planurilor manageriale a membrilor în forurile de conducere a instituțiilor menționate, poate fi realizată numai printr-o decizie la nivel guvernamental.”

 

„Clasificarea universităților românești și ierarhizarea programelor de studii trebuie realizate pe baza unei metodologii care să stimuleze excelența academică. O astfel de metodologie, care să includă criterii aliniate bunelor practici internaționale privind evaluarea universitară, necesită un dialog amplu între Ministerul Educației, instituțiile de învățământ superior, studenți, absolvenți, angajatori etc.”

 

„Experiența dobândită până acum ne arată că trebuie să punem accent pe valorificarea optimă a resurselor online și adaptarea procesului educațional la noile cerințe tehnologice, impuse de pandemia COVID-19. Cred că politica pașilor mărunți, dar siguri, este cea mai potrivită, în asemenea circumstanțe.”

Interviul integral poate fi accesat pe site-ul Pro Universitaria.

 

Născut la 25 martie 1960, în localitatea Vulturu, județul Vrancea, prof. dr. univ. Tudorel Toader a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în 1986. Obține, 12 ani mai târziu, în 1998, titlul de doctor în Științe juridice la aceeași unitate de învățământ superior. Tot aici a activat ca prodecan (1995-2003) și decan al Facultății de Drept (2004-2016).

Din februarie 2016 și până în prezent, este rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o întrerupere în perioada februarie 2017-aprilie 2019, când a exercitat funcția de ministru al justiției. Judecător la Curtea Constituțională a României (CCR) în perioada 2006-2016, membru în Comisia de la Veneția din 2014 și până în prezent. Este membru în AIDP – Asociația Internațională de Drept Penal și corespondent național al CCR pe lângă Asociația Curților Constituționale care utilizează parțial limba Franceză (ACCPUF).

Opera de specialitate pe care și-a pus semnătura prof. dr. univ. Tudorel Toader reprezintă o colecție bibliografică de referință, care ajută profesioniști și neprofesioniști să asimileze noțiuni și subtilități ale unor texte legislative fundamentale. A publicat (în calitate de autor sau coautor) numeroase articole, studii, lucrări, dintre care enumerăm: Codul penal și Codul de procedură penală. Hotărâri CEDO, decizii ale Curții Constituționale, recursuri în interesul legii (nouă ediții); Constituția României. decizii ale Curții Constituționale, hotărâri CEDO, hotărâri CJUE, legislație conexă (patru ediții); Constituția României reflectată in jurisprudența Curții Constituționale (2011); Dicționarul personalităților juridice (2008); Codul penal și legile speciale – doctrina, jurisprudența, decizii ale Curții Constituționale, hotărâri CEDO (2007).

Distins cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de „Cavaler”, conferit de către președintele României (2012), și cu Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, conferit de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Doctor Honoris Causa la Universitatea din Craiova și la Universitatea „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Republica Moldova.

Revista Pro Universitaria cuprinde și o broșură, care este gratuită, „Admiterea în anul universitar 2021-2022”, ca prefață la respectivul an de studii. Această premieră editorială are menirea de a-i informa, corect și într-o manieră destinsă, pe toți cei interesați de programele de licență și masterat, cu privire la aspectele utilitare care țin de alegerea și înscrierea într-o universitate de stat sau privată.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Pro Universitaria.

„Deciziile pe termen mediu și lung trebuie stabilite proactiv, dar cu o bine-venită precauție”. Interviu cu prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași was last modified: august 24th, 2021 by Universul Juridic
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: