Decizii fără precedent

17 ian. 2017
Vizualizari: 2906

Deschidem Revista de dimineață cu o știre așteptată de toți românii care au credite în franci elvețieni și în euro.

DC News notează: „Curtea Constituțională (CCR) a publicat motivarea privind decizia de neconstituționalitate a legii dării în plată luată de Curte în data de 25 octombrie 2016, ca răspuns la cele 33 de excepții de neconstituționalitate ridicate de șase bănci împotriva Legii nr. 77/2016”.

DC News mai scrie că: „Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, a spus că avem de-a face cu o motivare istorică a CCR care va revoluționa toate contractele, nu doar pe cele bancare, fiind o soluție salvatoare și pentru oamenii care au credite în euro”.

„Motivarea de zilele trecute a CCR, fără nicio exagerare, E UNA ISTORICĂ! Pur și simplu revolutionează relațiile contractuale între clienți și furnizorii de servicii (deci nu numai contractele bancare!), prin motivarea impreviziunii. Pentru toți cei care nu sunt familiarizați cu terminologia, impreviziunea se aplică în cazul în care a apărut un eveniment excepțional și exterior voinței părtilor, ce nu putea fi prevăzut în contract, cresterea cursului valutar încadrându-se perfect în această situație”, mai scrie DC News

Potrivit DC News, în motivarea deciziei CCR din 25 octombrie 2016 se arată că CCR „obligă părțile la renegocierea contractelor, iar renegocierea trebuie să fie una EFECTIV RAPORTATĂ LA NOUA REALITATE, care să permită executarea contractului prin reechilibrarea prestațiilor. Intervenția asupra contractului e obligatorie și trebuie să fie efectivă, fie în sensul încetării, fie în cel al adaptării la noile condiții”.

La Parchetul General, seria audierilor din Dosarul „Mineriadei”, care s-a derulat pe parcursul săptămânii trecute, a continuat luni, 16 ianuarie, cu audierea fostului președinte, Ion Iliescu.

România Liberă scrie că: „Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a REFUZAT să dea declarații de inculpat la Parchetul General în dosarul „Mineriadei”. A cerut amânare pentru consultarea dosarului”.

România Liberă a consemnat și o declarație a avocatului Andrei Georgescu, apărătorul fostului președinte Ion Iliescu: „Nu a dat nicio declarație. A fost începută acțiunea penală împotriva dumnealui (n.n. Ion Iliescu). A căpătat o calitate nouă, aceea de inculpat. Urmează să pregătim apărarea. Acest dosar a fost redeschis în 2014. Este o ordonanță de redeschidere dată de fostul procuror general Nițu. Trebuie să o evaluăm, să vedem ce este acolo și să vedem materialul de la dosar”, a afirmat avocatul Andrei Georgescu.

Agerpres oferă detalii despre ultimele anunțuri ale Agenției Naționale de Integritate (ANI) privind incompatibilitatea unor aleși locali: „Agenția Națională de Integritate a anunțat, luni, că a constatat în cazul a șapte actuali și foști aleși locali, printre care trei primari, starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă sau indicii privind existența conflictului de interese de natură penală”.

În timp ce guvernul Grindeanu face pași importanți în aplicarea tuturor măsurilor sociale din Programul de guvernare PSD-ALDE, președintele PSD, Liviu Dragnea anunță că prin proiectul de buget pentru 2017 se reduc bugetele unor instituții publice importante.

Agerpres notează că „Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, că instituții precum Camera Deputaților, Senatul, SRI, SIE, Curtea de Conturi vor avea în acest an un buget mai mic cu 19-20% față de cel de anul trecut”.

„Eu am pus deja pe site proiectul de buget pentru Cameră, cu 19,7 % mai puțin. Limitele de buget le vor primi toate aceste instituții”, a spus Dragnea la Antena 3, notează Agerpres.

Ministrul Finanțelor, Ștefan Viorel, se arată optimist în legătură cu Bugetul pe 2017 și declară că nu se pune problema unui nou împrumut FMI.

Mediafax redă în acest sens o declarație a ministrului finanțelor: „Am avut o primă evaluare a finanțării serviciului public, dar după ce terminăm etapa cu bugetul ne vom apleca mai mult pe această chestiune, să vedem cum vom optimiza acest sistem, astfel încât să se reflecte într-o scădere de sarcină pe cheltuielile cu dobânzile în bugetul nostru. Trendul este bun, dobânzile sunt în scădere. Cu FMI nu avem nicio obligație”.

Mediafax mai scrie că ministrul Viorel Ștefan a anunțat că va veni săptămâna viitoare o echipă a Fondului Monetar Internațional (FMI), cu care „vom discuta în termeni de curtoazie, nicio altfel de discuție”.

Deocamdată, o echipă FMI care a vizitat Polonia a acordat acestei țări un nou împrumut.

Agerpres notează: „Consiliul de Administrație al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat, vineri, o nouă linie flexibilă de credit pe doi ani pentru Polonia, cu o limită de împrumut de 6,5 miliarde DST (8,24 miliarde euro), informează un comunicat de presă al instituției financiare internationale”.

Revenim la declarațiile ministrului român al finanțelor. Referindu-se la absorbția fondurilor europene în 2017, ministrul finanțelor a declarat la Antena 3: „Fondurile europene au fost un eșec total în anul 2016, dar avem garanția că 2017 va însemna intrarea a 21 de miliarde de lei din fonduri europene, atât pe proiectele fazate din exercițiul financiar precedent, cât și din încasările exercițiului curent”. Declarația ministrului este citată și de Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Mediafax oferă o informație utilă pentru contribuabili, acum, la mijlocul lunii ianuarie: „Declarațiile fiscale se pot depune în continuare la sediile administrațiilor fiscale, deși fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș, anunțase că formatul de hârtie va fi complet eliminat de la începutul acestui an”.

Universul Juridic publică un interesant și foarte util studiu comparativ între noile și vechile standarde minimale pentru evoluția în cariera universitară în domeniul Științelor Juridice.

Prima pagină a presei externe este ținută de un interviu acordat de noul președinte al SUA, celebrului cotidian The Times, în care sunt prezentate nu numai intențiile noului președinte american, dar și modul în care acesta privește conflictele în care a fost implicată SUA în ultimii ani.

„Președintele american, ales, Donald Trump, va propune ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei în schimbul unui acord pentru reducerea arsenalului nuclear încheiat cu președintele rus Vladimir Putin”, a spus Trump într-un interviu acordat The Times, citat de News.ro.

News.ro scrie că în interviul acordat ziarului The Times, președintele Trump „a criticat vehement politica externă americană din ultimii ani, descriind invazia din Irak drept cea mai gravă eroare din istoria SUA, fiind similară cu „aruncatul cu pietre într-un stup de albine”.

„În interviul publicat duminică, Trump a criticat intervenția rusă în războiul civil din Siria. Această intervenție, combinată cu ajutor oferit de Iran, a înclinat balanța în favoarea președintelui Bashar al-Assad. (…) Trump a avertizat că intervenția Moscovei a dus la o „situație umanitară îngrozitoare”. (…) Războiul s-a soldat cu moartea a peste 300.000 de oameni și a dus la cea mai gravă criză a refugiaților din lume. În plus, organizația teroristă Statul Islamic a fost consolidată în urma vidului de putere”- scrie News.ro.

Ultima știre vine din Republica Moldova. Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a început seria vizitelor oficiale. Prima vizită oficială o face la Moscova, așa cum a promis alegătorilor săi.

Cotidianul scrie: „Dodon a dat câteva detalii despre vizită pe pagina sa de Facebook: „Astăzi, începe prima mea vizită oficială în străinătate, care, după cum am promis anterior, va avea loc la Moscova. Este prima vizită oficială a Președintelui Republicii Moldova în Federația Rusă, din ultimii 9 ani”.  Cotidianul mai notează că din delegația  Republicii Moldova mai face parte și Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

„De asemenea, am convenit să mă întâlnesc cu bunii mei prieteni – președintele Consiliului de Administrare al companiei „Gazaprom”, Aleksei Miller, cu ex-ministrul economiei al Rusiei, președintele Consiliului de Administrare al „Sberbank”-ului, Gherman Gref, și cu ex-campionul mondial la șah, Anatoli Karpov”, mai scrie președintele Dodon în postarea de pe Facebook, prezentată de Cotidianul. Despre rezultatele acestei vizite vom afla probabil în zile următoare.

Bună dimineața!

Decizii fără precedent was last modified: ianuarie 16th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: