Decizii de admitere pronunțate de ÎCCJ (Complet DCD/P) în luna iunie 2016

30 iun. 2016
Vizualizari: 1203

 

Decizia ÎCCJComplet ÎCCJActul normativArticolSumar
Decizia nr. 16/2016Complet DCD/PLegea nr. 656/2002
(M. Of. nr. 702 din 12 octombrie 2012; cu modif. ult.)
Art. 29 alin. (1) lit. a), b) și c)– Acțiunile enumerate în cuprinsul art. 29 alin. (1) lit. a), b) și c) din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului, respectiv schimbarea sau transferul, ascunderea ori disimularea, dobândirea, deținerea sau folosirea sunt modalități alternative ale elementului material al infracțiunii unice de spălare a banilor.
– Subiectul activ al infracțiunii de spălare a banilor poate fi și subiect  activ al infracțiunii din care provin bunurile.
– Infracțiunea de spălare a banilor este o infracțiune autonomă, nefiind condiționată de existența unei soluții de condamnare pentru infracțiunea din care provin bunurile.

 

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul ÎCCJ (www.scj.ro), în luna iunie 2016, a fost pronunțată o hotărâre privind dezlegarea unei chestiuni de drept în materie penală.

Vă prezentăm, în continuare, dispozitivul respectivei decizii:

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 16/2016

 

Prin Decizia nr. 16/2016, ÎCCJ (Complet DCD/P) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Alba-Iulia – Secția Penală, în Dosarul nr. 5230/97/2013* privind pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept și, în consecință, a stabilit că:

1. Acțiunile enumerate în cuprinsul art. 29 alin. (1) lit. a), b) și c) din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului, respectiv schimbarea sau transferul, ascunderea ori disimularea, dobândirea, deținerea sau folosirea sunt modalități alternative ale elementului material al infracțiunii unice de spălare a banilor.

2. Subiectul activ al infracțiunii de spălare a banilor poate fi și subiect activ al infracțiunii din care provin bunurile.

3. Infracțiunea de spălare a banilor este o infracțiune autonomă, nefiind condiționată de existența unei soluții de condamnare pentru infracțiunea din care provin bunurile.

👍Vezi și: Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 16/2016 (comunicat): Art. 29 alin. (1) lit. a), b) și c) din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului
Decizii de admitere pronunțate de ÎCCJ (Complet DCD/P) în luna iunie 2016 was last modified: iunie 29th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.