Decizii de admitere pronunțate de Curtea Constituțională în luna septembrie 2016

10 oct. 2016
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1124
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

 

Decizia CCRActul normativArticolSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 14 septembrie 2016Codul de procedură penalăArt. 25 alin. (5) și art. 16 alin. (1) Dispozițiile art. 25 alin. (5) din Codul de procedură penală, cu referire la dispozițiile art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală, sunt neconstituționale.
D.C.C. pronunțată în ședința din 14 septembrie 2016Legea privind aprobarea O.U.G. nr. 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilorArt. unic pct. 2Dispozițiile art. unic pct. 2 [referitor la art. 2 alin. (11)] din Legea privind aprobarea O.U.G. nr. 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor sunt neconstituționale

 

Summer Black Friday pe UJmag.ro

Potrivit comunicatelor de presă publicate pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în luna septembrie 2016, au fost pronunțate două decizii de neconstituționalitate.

În  continuare, vom prezenta dispozitivul respectivelor decizii.

D.C.C. pronunțată în ședința din 14 septembrie 2016

Prin Decizia pronunțată în ședința din 14 septembrie 2016, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 25 alin. (5) din Codul de procedură penală, cu referire la dispozițiile art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală, sunt neconstituționale în ceea ce privește lăsarea ca nesoluționată a acțiunii civile de către instanța penală, în cazul încetării procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

Pentru pronunțarea acestei soluții, Curtea a reținut că textele de lege criticate încalcă dreptul la un proces echitabil al persoanei vătămate sau al succesorilor acesteia, care se constituie parte civilă în procesul penal, contravenind, în acest fel, dispozițiilor art. 21 alin. (3) din Constituție și art. 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
👍Vezi și: Neconstituționalitate (comunicat CCR): Dispozițiile art. 25 alin. (5) din Codul de procedură penală, cu referire la dispozițiile art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală
D.C.C. pronunțată în ședința din 14 septembrie 2016

Prin Decizia pronunțată în ședința din 14 septembrie 2016, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile articolului unic pct. 2 [referitor la art. 2 alin. (11)] din Legea privind aprobarea O.U.G. nr. 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor.

Curtea a reținut că dispozițiile articolului unic pct. 2 [referitor la art. 2 alin. (11)] din legea menționată reglementează o majorare salarială aplicabilă numai personalului din cadrul Ministerului Transporturilor cu 23 de clase de salarizare succesive față de clasa deținută.

Curtea a stabilit că o asemenea soluție legislativă consacră, sub aspectul salarizării personalului din Ministerul Transportului, un privilegiu în raport cu celelalte categorii de personal din alte ministere, contrar art. 16 alin. (1) din Constituție.

👍Vezi și: Neconstituționalitate (comunicat CCR): Dispozițiile articolului unic pct. 2 din Legea privind aprobarea O.U.G. nr. 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor
Pentru a vedea respectivele comunicate, vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

Decizii de admitere pronunțate de Curtea Constituțională în luna septembrie 2016 was last modified: octombrie 7th, 2016 by Redacția ProLege
0 Shares

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter