Decizie importantă, pronunțată de către Curtea Constituțională

18 feb. 2021
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
519 views
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Conform comunicatului de presă din data 17 februarie 2021[1], Curtea Constituțională a României a constatat că sintagma „cu excepția împrejurărilor care privesc existența infracțiunii” din cuprinsul dispozițiilor art. 52 alin. (3) din Codul de procedură penală este neconstituțională. Curtea Constituțională a constatat că dispoziția legală nu este în concordanță cu cerințele de calitate ale legii (claritate, precizie și previzibilitate) și contravine principiului securității raporturilor juridice și principiului autorității de lucru judecat.

Decizia Curții Constituționale prezintă o importanță teoretică și practică deosebită, având în vedere problema centrală de drept supusă dezlegării jurisdicției de contencios constituțional, și anume posibilitatea ca o chestiune prealabilă, tranșată definitiv printr-o hotărâre judecătorească pronunțată de o instanță civilă (lato sensu), să fie repusă în discuție, în cadrul unui proces penal ulterior.

Motivarea deciziei va permite un comentariu mai amplu asupra soluției Curții Constituționale și a impactului său. Prin această decizie, Curtea Constituțională a soluționat două excepții de neconstituționalitate care au fost conexate, având în vedere identitatea parțială de obiect a acestora.

Societatea Civilă de Avocați STOICA & Asociații l-a reprezentat pe unul dintre autorii excepțiilor de neconstituționalitate în fața Curții Constituționale, prin domnul prof. univ. dr. Valeriu Stoica (Founding Partner), iar din cadrul echipei care a pregătit argumentele de drept au mai făcut parte av. Veronica Dobozi (Partner), av. Andreea Micu (Partner) și av. Constantin Pintilie (Senior Associate). De asemenea, echipa de avocați STOICA & Asociații a colaborat îndeaproape cu domnul av. Călin Toma, care a redactat cererea de sesizare a Curții Constituționale.


Decizie importantă, pronunțată de către Curtea Constituțională was last modified: februarie 18th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter