Decizie ÎCCJ (Complet DCD) nr. 61/2024 (M. Of. nr. 1274/18.12.2024): Art. 43 şi art. 90 din Legea nr. 567/2004, art. 8^1 şi 10^1 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 181/2007 şi art. 31 alin. (8) din Legea-cadru nr. 153/2017
Decizia ÎCCJ |
Complet ÎCCJ | Act normativ | Sumar |
Decizia ÎCCJ nr. 61/2024
(M. Of. nr. 1274 din 18 decembrie 2024) |
Complet DCD | Art. 43 și art. 90 din Legea nr. 567/2004
Art. 8^1 și 10^1 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 181/2007 Art. 31 alin. (8) din Legea-cadru nr. 153/2017 |
Personalul auxiliar de specialitate care a absolvit studii superioare juridice, studii superioare de administrație publică sau studii de licență în arhivistică poate participa la examenul pentru promovarea din funcția de grefier arhivar cu studii medii în cea de grefier arhivar cu studii superioare, în cadrul aceleiași instanțe sau aceluiași parchet (inclusiv al celor militare).
Organizarea examenului de promovare din funcția de grefier arhivar cu studii medii în cea de grefier arhivar cu studii superioare, în cadrul aceleiași instanțe sau aceluiași parchet, poate avea loc doar în măsura în care bugetul întocmit și aprobat în condițiile legii acoperă cheltuielile corespunzătoare drepturilor salariale aferente funcției în care urmează să aibă loc promovarea. Drepturile salariale corespunzătoare noii funcții se acordă de la data numirii în postul de grefier arhivar cu studii superioare. |
În M. Of. nr. 1274 din data de 18 decembrie 2024 s-a publicat Decizia ÎCCJ nr. 61/2024 în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile privind interpretarea dispozițiilor art. 43 și art. 90 din Legea nr. 567/2004, ale art. 8^1 și 10^1 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 181/2007, precum și ale art. 31 alin. (8) din Legea-cadru nr. 153/2017.
Obiectul dezlegării chestiunii de drept
Art. 43 și art. 90 din Legea nr. 567/2004
„Art. 43
Promovarea în funcții de execuție se face prin concurs sau examen, în funcția imediat superioară.
Art. 90
Prevederile prezentei legi se aplică și personalului auxiliar de specialitate de la instanțele și parchetele militare, precum și de la Secția militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari ai Direcției Naționale Anticorupție”.
Art. 8^1 și 10^1 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 181/2007
„Art. 8^1
Poate participa la examenul pentru promovarea din funcția de grefier cu studii medii în cea de grefier cu studii superioare, în cadrul aceleiași instanțe sau aceluiași parchet, personalul auxiliar de specialitate care a absolvit studii superioare juridice”.
„Art. 10^1
(1) Dispozițiile art. 8^1-10 se aplică în mod corespunzător și în cazul examenului pentru promovarea din funcția de grefier statistician cu studii medii în cea de grefier statistician cu studii superioare, din funcția de grefier documentarist cu studii medii în cea de grefier documentarist cu studii superioare, din funcția de grefier arhivar cu studii medii în cea de grefier arhivar cu studii superioare și din funcția de grefier registrator cu studii medii în cea de grefier registrator cu studii superioare.
(2) Poate participa la examenul pentru promovarea din funcția de grefier statistician cu studii medii în cea de grefier statistician cu studii superioare, în cadrul aceleiași instanțe sau aceluiași parchet, personalul auxiliar de specialitate care a absolvit studii superioare economice sau studii superioare juridice.
(3) Poate participa la examenul pentru promovarea din funcția de grefier documentarist cu studii medii în cea de grefier documentarist cu studii superioare, în cadrul aceleiași instanțe sau aceluiași parchet, personalul auxiliar de specialitate care a absolvit studii superioare juridice, studii superioare de administrație publică sau filologice.
(4) Poate participa la examenul pentru promovarea din funcția de grefier arhivar cu studii medii în cea de grefier arhivar cu studii superioare și din funcția de grefier registrator cu studii medii în cea de grefier registrator cu studii superioare, în cadrul aceleiași instanțe sau aceluiași parchet, personalul auxiliar de specialitate care a absolvit studii superioare juridice, studii superioare de administrație publică sau studii de licență în arhivistică”.
Art. 31 alin. (8) din Legea-cadru nr. 153/2017
„Art. 31
Încadrarea și promovarea unor categorii de personal
(8) Ordonatorii de credite pot aproba demararea procedurilor privind promovarea pe funcții, grade sau trepte profesionale a personalului numai cu condiția încadrării în cheltuielile de personal aprobate în buget”.
Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 61/2024
Prin Decizia nr. 61/2024, ÎCCJ (Complet DCD) a admis, sesizarea formulată de Tribunalul București – Secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale, în Dosarul nr. 7.802/2/2023, și a stabilit că: „În interpretarea dispozițiilor art. 43 și art. 90 din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 81 și 101 din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului ori examenului pentru definitivare în funcție, promovare în grade sau trepte profesionale superioare ori din funcția de grefier cu studii medii în cea de grefier cu studii superioare, în cadrul aceleiași instanțe sau aceluiași parchet, precum și în funcții de execuție a personalului auxiliar de specialitate la instanțe și parchete superioare, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 181/2007:
– personalul auxiliar de specialitate care a absolvit studii superioare juridice, studii superioare de administrație publică sau studii de licență în arhivistică poate participa la examenul pentru promovarea din funcția de grefier arhivar cu studii medii în cea de grefier arhivar cu studii superioare, în cadrul aceleiași instanțe sau aceluiași parchet (inclusiv al celor militare).
Totodată, în interpretarea dispozițiilor art. 31 alin. (8) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale regulamentului aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 181/2007, cu modificările și completările ulterioare, stabilește că:
– organizarea examenului de promovare din funcția de grefier arhivar cu studii medii în cea de grefier arhivar cu studii superioare, în cadrul aceleiași instanțe sau aceluiași parchet, poate avea loc doar în măsura în care bugetul întocmit și aprobat în condițiile legii acoperă cheltuielile corespunzătoare drepturilor salariale aferente funcției în care urmează să aibă loc promovarea. Drepturile salariale corespunzătoare noii funcții se acordă de la data numirii în postul de grefier arhivar cu studii superioare”.