Decizie finală în „Gala Bute”

6 iun. 2018
Vizualizari: 681

Presa scrie astăzi despre decizia finală din Dosarul „Gala Bute”.

„Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a condamnat-o definitiv, marți, pe fostul ministru Elena Udrea la 6 ani de închisoare în dosarul «Gala Bute» pentru luare de mită și abuz în serviciu. Un complet de cinci judecători de la instanța supremă a respins apelul declarat de Udrea și de către ceilalți inculpați, fiind menținută sentința dată de instanța de fond”, scrie Agerpres

Fostul șef al Federației Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Potrivit Agerpres, „celelalte pedepse în dosar sunt: Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana, deținute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare; Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an și șase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere; Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții – trei ani de închisoare cu suspendare, și Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani și șase luni cu suspendare. Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, este achitat pentru acuzațiile de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite”.

„Curtea Constituțională a decis, marți, să sesizeze Comisia de la Veneția, secretarul general al Consiliului Europei și președintele Conferinței Curților Constituționale Europene în legătură cu atacurile împotriva CCR, după decizia care o vizează pe Kovesi”, scrie azi Mediafax.

Și tot Mediafax redă și o declarație a fostului președinte CCR, Augustin Zegrean, în legătură cu acest demers al CCR.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, pentru Mediafax, „situația este foarte gravă dacă Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că trebuie să sesizeze Comisia de la Veneția legat de amenințările la care este supusă, comparând situația actuală cu anul 2012”.

Pe ordinea de zi a Curții Constituționale s-a aflat ieri o sesizare a președintelui țării cu privire la trecerea Monitorului Oficial de sub autoritatea Guvernului sub cea a Camerei Deputaților.

„Curtea Constituțională a României (CCR) a respins marți sesizarea președintelui Klaus Iohannis referitoare la trecerea Monitorului Oficial de sub autoritatea Guvernului sub cea a Camerei Deputaților. Potrivit unui comunicat al CCR, obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României a fost respinsă cu majoritate de voturi”, scrie Agerpres.

Tot Curtea Constituțională s-a pronunțat și în legătură cu vârsta la care un salariat poate cere dreptul la pensie.

Potrivit unui comunicat de presă al CCR, citat de Cotidianul, „Plenul Curții Constituționale s-a pronunțat asupra excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii și ale art. 53 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”. 

„Pentru a decide astfel, Curtea a apreciat că încetarea de drept a contractului individual de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât cea a bărbatului poate dobândi valențe discriminatorii pe criterii de sex și încalcă dreptul la muncă al femeii, atât timp cât nu rămâne o opțiune a acesteia să înceteze raporturile de muncă la o vârstă mai mică decât bărbatul, respectiv la vârsta când poate solicita deschiderea dreptului la pensie. Prin urmare, la vârsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă până la vârsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă și pentru bărbați, respectiv 65 de ani, potrivit ipotezei art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003”, se precizează în comunicatul CCR, menționat de Cotidianul.

O delegație condusă de ministrul Tudorel Toader a participat ieri la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizată la Luxemburg.

Potrivit unui comunicat de presă, postat pe site-ul Ministerului Justiției și citat de către Agerpres„în cadrul unei sesiuni comune, miniștrii Justiției și Afacerilor Interne au avut o dezbatere de orientare referitoare la obținerea probelor electronice pe baza celor două propuneri legislative formulate recent de Comisia Europeană. O primă concluzie a dezbaterii a fost continuarea negocierilor asupra propunerii de regulament privind ordinele de furnizare și conservare în forma propusă de Comisie, în ceea ce privește întinderea domeniului de aplicare, urmând ca, în paralel, Comisia să continue analiza la nivel de experți cu privire la oportunitatea extinderii domeniului de aplicare. […] O a doua concluzie a fost susținerea unei abordări comune a UE în relația cu SUA, în materia obținerii probelor electronice”.

Presa externă anunță azi un incendiu în jurul fostei centrale de la Cernobîl.

„Un important incendiu a izbucnit marți în zona de excludere din jurul centralei accidentale de la Cernobîl, au anunțat autoritățile ucrainene, dând asigurări că nu s-a detectat vreo creștere periculoasă a nivelului radițiilor, relatează AFP. Incendiul s-a propagat până la mai puțin de zece kilometri de centrală, pe iarba uscată din zona puternic radioactivă, după care s-a extins la o zonă împădurită, se arată în comunicate separate ale acestei instanțe și ale serviciului de stat pentru situații de urgență. Aproximativ 130 de salvatori, două avioane și un elicopter luptau împotriva flăcărilor, potrivit serviciului de stat pentru situații de urgență”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Decizie finală în „Gala Bute” was last modified: iunie 6th, 2018 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: