Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 6/2020 (comunicat): Art. 228 alin. (1) raportat la art. 229 alin. (1) lit. e) din Codul Penal

18 feb. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1.242

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia ÎCCJ

Original Black Friday pe UJmag.ro!
Complet ÎCCJActe normativeArticoleSumar
Decizia ÎCCJ  nr. 6/2020Complet RILC. pen. Art. 228 alin. (1); art. 229 alin. (1) lit. e)  

Fapta de furt săvârșită prin scoaterea/ruperea sistemului de siguranță plasat pe bun întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 228 alin.(1) raportat art. 229 alin. (1) lit. e) din Codul Penal.

 

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința din 17 februarie 2020, Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate mai multe sesizări privind soluționarea unor recursuri în interesul legii, între care și aceea referitoare la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 228 alin. (1) raportat la art. 229 alin. (1) lit. e) din Codul Penal.

Astfel, Înalta Curte a stabilit că fapta de furt săvârșită prin scoaterea/ruperea sistemului de siguranță plasat pe bun întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 228 alin. (1) raportat art. 229 alin. (1) lit. e) din Codul Penal.

 

Obiectul recursului în interesul legii

 

Art. 228 alin. (1) – „Furtul” din Codul penal

„(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Art. 229 alin. (1) lit. e) – „Furtul calificat” din Codul penal

„(1) Furtul săvârșit în următoarele împrejurări:

(…)

(e) prin scoaterea din funcțiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

Conferintele Video Universul Juridic
Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 6/2020

 

Prin Decizia nr. 6/2020, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel București și de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a stabilit că: „În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 228 alin. (1) raportat la art. 229 alin. (1) lit. e) din Codul Penal, fapta de furt săvârșită prin scoaterea/ruperea sistemului de siguranță plasat pe bun întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 228 alin. (1) raportat art. 229 alin. (1) lit. e) din Codul Penal”.

 

Sursa informației (www.scj.ro)

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 6/2020 (comunicat): Art. 228 alin. (1) raportat la art. 229 alin. (1) lit. e) din Codul Penal was last modified: februarie 18th, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter