Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 25/2015 (comunicat ÎCCJ): Art. 213 („Calea de atac împotriva măsurii controlului judiciar dispuse de procuror”) și art. 215^1 alin. (5) („Durata controlului judiciar”) Cod procedură penală

8 dec. 2015
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2686

Despre

  • 7 decembrie 2015
  • Decizia ÎCCJ (Complet RIL)
  • Art. 213 şi 2151 alin. (5) Cod procedură penală

Decizia ÎCCJComplet ÎCCJActul normativArticolSumar
Decizia nr. 25/2015 Complet RILCodul de procedură penalăArt. 213 și 2151 alin. (5) Încheierea prin care judecătorul de drepturi și libertăți soluționează plângerea formulată de inculpat împotriva ordonanței procurorului prin care s-a luat ori s-a prelungit măsura preventivă a controlului judiciar este definitivă

 

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul ÎCCJ (www.scj.ro), în ședința din 7 decembrie 2015, ÎCCJ s-a reunit pentru a dezbate cu privire la interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 213 și  2151 alin. (5) din Codul de procedură penală.

 

Obiectul recursului în interesul legii

Art. 213 („Calea de atac împotriva măsurii controlului judiciar dispuse de procuror”) Cod procedură penală

(1) Împotriva ordonanței procurorului prin care s-a luat măsura controlului judiciar, în termen de 48 de ore de la comunicare, inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța căreia i-ar reveni competența să judece cauza în fond.

(2) Judecătorul de drepturi și libertăți sesizat conform alin. (1) fixează termen de soluționare în camera de consiliu și dispune citarea inculpatului.

(3) Neprezentarea inculpatului nu împiedică judecătorul de drepturi și libertăți să dispună asupra măsurii luate de procuror.

(4) Judecătorul de drepturi și libertăți îl ascultă pe inculpat atunci când acesta este prezent.

(5) Asistența juridică a inculpatului și participarea procurorului sunt obligatorii.

(6) Judecătorul de drepturi și libertăți poate revoca măsura, dacă au fost încălcate dispozițiile legale care reglementează condițiile de luare a acesteia.

(7) Dosarul cauzei se restituie procurorului în termen de 48 de ore de la pronunțarea încheierii”.

Art. 2151 alin. (5) („Durata controlului judiciar”) Cod procedură penală

Împotriva ordonanței procurorului prin care, în condițiile prevăzute de alin. (2) și (3), s-a prelungit măsura controlului judiciar, inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța căreia i-ar reveni competența să judece cauza în fond, dispozițiile art. 213 aplicându-se în mod corespunzător”.

 

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 25/2015 

Prin Decizia nr. 25/2015, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de către procurorul general al PÎCCJ.

Original Black Friday pe UJmag.ro!

ÎCCJ a stabilit faptul că în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 213 și  2151 alin. (5) din Codul de procedură penală încheierea prin care judecătorul de drepturi și libertăți soluționează plângerea formulată de inculpat împotriva ordonanței procurorului prin care s-a luat ori s-a prelungit măsura preventivă a controlului judiciar este definitivă.

 

Pentru a vedea minuta Deciziei nr. 25/2015, vizitați site-ul ÎCCJ (www.scj.ro).

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 25/2015 (comunicat ÎCCJ): Art. 213 („Calea de atac împotriva măsurii controlului judiciar dispuse de procuror”) și art. 215^1 alin. (5) („Durata controlului judiciar”) Cod procedură penală was last modified: decembrie 7th, 2015 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter