Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 21/2019 (M. Of. nr. 872/29.10.2019): Art. 11 alin. (1) din anexa nr. VII din Legea-cadru nr. 284/2010 – intervalul de timp cuprins între data acordării gradului militar şi data absolvirii instituţiei militare de învăţământ se ia în calcul la stabilirea de gradaţii

30 oct. 2019
Vizualizari: 1191

Decizia ÎCCJ

Complet ÎCCJAct normativArticol

Sumar

Decizia nr. 21/2019

(M. Of. nr. 872 din 29 octombrie 2019)

Complet RILLegea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publiceArt. 11 alin. (1) din anexa nr. VII

Intervalul de timp cuprins între data acordării gradului militar și data absolvirii instituției militare de învățământ se ia în calcul la stabilirea de gradații, în măsura în care, anterior începerii studiilor sau în timpul desfășurării acestora, a fost acordat un grad militar în condițiile legii.

 

În M. Of. nr. 872 din 29 octombrie 2019, s-a publicat Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 21/2019 referitoare la interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 11 alin. (1) din anexa nr. VII – Familia ocupațională de funcții bugetare «Apărare, ordine publică și siguranță națională» la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Astfel, Înalta Curte a stabilit că în interpretarea și aplicarea respectivelor dispoziții, intervalul de timp cuprins între data acordării gradului militar și data absolvirii instituției militare de învățământ se ia în calcul la stabilirea de gradații, în măsura în care, anterior începerii studiilor sau în timpul desfășurării acestora, a fost acordat un grad militar în condițiile legii.

 

Obiectul recursului în interesul legii

 

Art. 11 alin. (1) din anexa nr. VII din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice

 

„(1) În raport cu timpul servit în calitate de personal militar, polițist sau funcționar public cu statut special din sistemul administrației penitenciare, personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare au dreptul la 1-7 gradații, care se acordă din 3 în 3 ani. Intervalul de timp cuprins între data acordării gradului militar și data absolvirii instituției militare de învățământ se ia în calcul la stabilirea de gradații. Perioada modulului instruirii individuale nu se ia în calcul la stabilirea de gradații”.

 

Jurisprudența instanțelor naționale în materie  

 

În ceea ce privește modul în care instanțele judecătorești au înțeles să interpreteze și să aplice dispozițiile ce formează obiectul recursului în interesul legii, se remarcă existența practicii neunitare, sens în care au fost identificate două orientări jurisprudențiale divergente, astfel:

– potrivit unuia dintre punctele de vedere exprimate, s-a decis recunoașterea intervalului de timp cuprins între data acordării gradului militar și data absolvirii instituției militare de învățământ pentru a fi luat în calcul la stabilirea de gradații;

– conform celei de-a doua orientări jurisprudențiale, competența în materie aparține tribunalului civil, s-a apreciat că, în conformitate cu dispozițiile art. 11 alin. (1) din anexa nr. VII la Legea-cadru nr. 284/2010, perioada care se ia în calcul la stabilirea de gradații începe la momentul acordării gradului militar, din modul de formulare a normei legale rezultând că aceasta vizează ipoteza în care gradul militar este acordat înainte de începerea studiilor, rațiunea normei fiind aceea ca pe durata studiilor să se păstreze drepturile conferite de gradul militar acordat anterior, din această perspectivă fiind lipsită de relevanță asimilarea perioadei studiilor cu vechimea în muncă, mai exact cu stagiul de cotizare pentru stabilirea dreptului de pensie ori a altor drepturi de asigurări sociale.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Punctul de vedere al PÎCCJ

 

În opinia Procurorului general al PÎCCJ, prima orientare jurisprudențială este în litera și spiritul legii, având în vedere faptul că art. 11 din cap. II din anexa nr. VII la Legea-cadru nr. 284/2010 reglementează două feluri de gradații, corespunzătoare a două situații diferite, și anume gradația în raport cu timpul servit în calitate de personal militar, polițist sau funcționar public cu statut special din sistemul administrației penitenciare în activitate – art. 11 alin. (1)-(2), respectiv gradația pentru vechimea în serviciu avută/stagiul de cotizare realizat, pentru persoanele chemate, rechemate în activitate și rezerviști concentrați, adică cei proveniți din viața civilă și reactivați ca personal militar, polițiști sau lucrători în sistemul penitenciar – art. 11 alin. (3)-(6).

 

Jurisprudența Curții Constituționale

 

La nivelul Curții Constituționale, nu a fost identificată jurisprudență relevantă în cauză.

 

Raportul asupra recursului în interesul legii  

 

Potrivit raportului întocmit în cauză, în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 11 alin. (1) din anexa nr. VII la Legea-cadru nr. 284/2010, intervalul de timp cuprins între data acordării gradului militar și data absolvirii instituției militare de învățământ se ia în calcul la stabilirea de gradații, în măsura în care, anterior începerii studiilor sau în timpul desfășurării acestora, a fost acordat un grad militar în condițiile legii.

 

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 21/2019

 

Prin Decizia nr. 21/2019, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Brașov și, în consecință, stabilește că „în interpretarea și  aplicarea unitară a dispozițiilor art. 11 alin. (1) din anexa nr. VII – Familia ocupațională de funcții bugetare «Apărare, ordine publică și siguranță națională» la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, intervalul de timp cuprins între data acordării gradului militar și data absolvirii instituției militare de învățământ se ia în calcul la stabilirea de gradații, în măsura în care, anterior începerii studiilor sau în timpul desfășurării acestora, a fost acordat un grad militar în condițiile legii”.

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 21/2019 (M. Of. nr. 872/29.10.2019): Art. 11 alin. (1) din anexa nr. VII din Legea-cadru nr. 284/2010 – intervalul de timp cuprins între data acordării gradului militar și data absolvirii instituției militare de învățământ se ia în calcul la stabilirea de gradații was last modified: octombrie 30th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.