Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 19/2019 (Comunicat): Art. 268 alin. (1) lit. c) din CM, art. 211 lit. c) din L. dialogului social nr. 62/2011 și art. 2526 („Dreptul la acţiunea în executarea prestaţiilor succesive”) din NCC

4 iun. 2019
Vizualizari: 6658
Decizia ÎCCJComplet ÎCCJActul normativArticolSumar
Decizia nr. 19/2019, pronunțată în ședința din 3 iunie 2019Complet RILCodul munciiArt. 268 alin. (1) lit. c)

 

Actul de control efectuat de Curtea de Conturi sau de un alt organ cu atribuții de control, prin care s-a stabilit în sarcina angajatorului obligația de a acționa pentru recuperarea unui prejudiciu produs de un salariat ori rezultat în urma plății către acesta a unei sume de bani necuvenite, nu marchează începutul termenului de prescripție extinctivă a acțiunii pentru angajarea răspunderii patrimoniale a salariatului
Legea dialogului social nr. 62/2011Art. 211 lit. c)
Codul civilArt. 2526

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința din 3 iunie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a reunit în cadrul completului pentru judecarea recursului în interesul legii pentru a stabili interpretarea și aplicarea unitară a prevederilor art. 268 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, art. 211 lit. c) din Legea dialogului social nr. 62/2011 și art. 2526 din Codul civil.

Obiectul recursului în interesul legii 

Art. 268 alin. (1) lit. c) din Codul muncii

„(1) Cererile în vederea soluționării unui conflict de muncă pot fi formulate:

c) în termen de 3 ani de la data nașterii dreptului la acțiune, în situația în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum și în cazul răspunderii patrimoniale a salariaților față de angajator;”

Art. 211 lit. c) din Legea dialogului social 

„Cererile pot fi formulate de cei ale căror drepturi au fost încălcate după cum urmează:

(…)

c) plata despăgubirilor pentru pagubele cauzate și restituirea unor sume care au format obiectul unor plăți nedatorate pot fi cerute în termen de 3 ani de la data producerii pagubei.”

Art. 2526 („Dreptul la acțiunea în executarea prestațiilor succesive”) din Codul civil 

„Când este vorba de prestații succesive, prescripția dreptului la acțiune începe să curgă de la data la care fiecare prestație devine exigibilă, iar dacă prestațiile alcătuiesc un tot unitar, de la data la care ultima prestație devine exigibilă.”

 

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 19/2019

Prin Decizia nr. 19/2019, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța și a stabilit că în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 268 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, raportat la art. 8 și 12 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripția extinctivă, republicat, și a dispozițiilor art. 211 lit. c) din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările ulterioare, respectiv a art. 2526 din Codul civil, actul de control efectuat de Curtea de Conturi sau de un alt organ cu atribuții de control, prin care s-a stabilit în sarcina angajatorului obligația de a acționa pentru recuperarea unui prejudiciu produs de un salariat ori rezultat în urma plății către acesta a unei sume de bani necuvenite, nu marchează începutul termenului de prescripție extinctivă a acțiunii pentru angajarea răspunderii patrimoniale a salariatului.

Sursa informației

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 19/2019 (Comunicat): Art. 268 alin. (1) lit. c) din CM, art. 211 lit. c) din L. dialogului social nr. 62/2011 și art. 2526 („Dreptul la acțiunea în executarea prestațiilor succesive”) din NCC was last modified: iunie 4th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.