Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 19/2018 (Comunicat): Art. 3 teza I, ref. la dispoziţiile art. 26 alin. (1) lit. a) şi d) din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice

16 oct. 2018
Vizualizari: 3148

 

Decizia ÎCCJComplet ÎCCJAct normativArticolSumar
Decizia ÎCCJ nr. 19/2018Complet RILLegea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publiceArt. 3, art. 26 alin. (1) lit. a) și d)Există obligația de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când adunările urmează să se desfășoare în piețe ori pe căile publice (drum public, parte carosabilă și trotuar) sau în alte locuri prevăzute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 60/1991, situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat

 

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), la data de 15 octombrie 2018, ÎCCJ s-a reunit în cadrul Completului privind recurs în interesul legii, pentru a soluționa mai multe chestiuni de drept, printre care și cea cu privire la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 3 prima teză din Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, cu referire la dispozițiile art. 26 alin. (1) lit. a) și d) din aceeași lege.

Obiectul recursului în interesul legii

Art. 3 Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice

„Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum și cele care se desfășoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile dețin indicii sau date că desfășurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori că ar putea să ducă la manifestări violente, au obligația să solicite din timp primarilor, unităților de jandarmi competente teritorial și poliției locale sprijin de specialitate”.

 

Art. 26 alin. (1) lit. a) și d) Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice

„(1) Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să întrunească elementele constitutive ale unor infracțiuni: 

a) organizarea și desfășurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise; 

(…)

d) participarea la adunări publice nedeclarate sau interzise și urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfășurare a acestora, la avertizările și somațiile organelor de ordine făcute potrivit legii; (…)”.

 

 

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 19/2018

Prin Decizia nr. 19/2018, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel.

Înalta Curtea a stabilit faptul că în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 3 prima teză din Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, cu referire la dispozițiile art. 26 alin. (1) lit. a) și d) din aceeași lege, există obligația de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când adunările urmează să se desfășoare în piețe ori pe căile publice (drum public, parte carosabilă și trotuar) sau în alte locuri prevăzute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 60/1991, situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

 

Sursa informației

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 19/2018 (Comunicat): Art. 3 teza I, ref. la dispozițiile art. 26 alin. (1) lit. a) și d) din Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice was last modified: octombrie 16th, 2018 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.