Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 17/2019 (comunicat): Art. 513 („Procedura de judecată”) alin. (6) NCPC – Admisibilitatea recursului împotriva hotărârii prin care a fost soluţionată cererea de revizuire întemeiată pe art. 509 alin. (1) pct. 8

21 mai 2019
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2189

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia ÎCCJComplet ÎCCJActe normativeArticoleSumar
Decizia ÎCCJ  nr. 17/2019 (pronunțată în ședința din 20 mai 2019)Complet RILCodul de procedură civilăArt. 513 RRecursul formulat împotriva hotărârii prin care a fost soluționată cererea de revizuire întemeiată pe motivul prevăzut de art. 509 alin. (1) pct. 8 din același cod este admisibil, indiferent dacă hotărârea atacată cu revizuire are sau nu caracter definitiv.

 

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința din 20 mai 2019, Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate mai multe sesizări privind recursuri în interesul legii, între care și aceea referitoare la interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 513 alin. (6) din Codul de procedură civilă.

Astfel, Înalta Curte a stabilit că recursul formulat împotriva hotărârii prin care a fost soluționată cererea de revizuire întemeiată pe motivul prevăzut de art. 509 alin. (1) pct. 8 din C. proc. civ. este admisibil, indiferent dacă hotărârea atacată cu revizuire are sau nu caracter definitiv.

 

Obiectul recursului în interesul legii

 

Art. 513 alin. (6) („Procedura de judecată”) din Codul de procedură civilă

„(6) Dacă revizuirea s-a cerut pentru hotărâri potrivnice, calea de atac este recursul. În cazul în care revizuirea a fost soluționată de una dintre secțiile Înaltei Curți de Casație și Justiție, recursul este de competența Completului de 5 judecători” .

Art. 509 („Obiectul și motivele revizuirii”) alin. (1) pct. 8 din Codul de procedură civilă

„Revizuirea unei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă:

(…)

8. există hotărâri definitive potrivnice, date de instanțe de același grad sau de grade diferite, care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri; (…)”.

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 17/2019

 

Prin Decizia nr. 17/2019, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și, în consecință, a stabilit că: „în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 513 alin. (6) din Codul de procedură civilă, recursul formulat împotriva hotărârii prin care a fost soluționată cererea de revizuire întemeiată pe motivul prevăzut de art. 509 alin. (1) pct. 8 din același cod este admisibil, indiferent dacă hotărârea atacată cu revizuire are sau nu caracter definitive”.

Conferintele Video Universul Juridic

 

Sursa informației

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 17/2019 (comunicat): Art. 513 („Procedura de judecată”) alin. (6) NCPC – Admisibilitatea recursului împotriva hotărârii prin care a fost soluționată cererea de revizuire întemeiată pe art. 509 alin. (1) pct. 8 was last modified: mai 21st, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter