Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 17/2018 (comunicat): Dispoziții din NCPC și din L. nr. 304/2004. Necompetenţa materială procesuală a secţiei/completului specializat

18 sept. 2018
Vizualizari: 4639
Decizia ÎCCJComplet ÎCCJAct normativArticoleSumar
Decizia nr. 17/2018Complet RILNCPCArt. 129 alin. (2) pct. 2, art. 129 alin. (3), art. 130 alin. (2) și (3), art. 131, art. 136 alin. (1), art. 200 alin. (2)Necompetența materială procesuală a secției/completului specializat este de ordine publică
Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară

 

Art. 35 alin. (2) și art. 36 alin. (3)

 

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința din 17 septembrie 2018, ÎCCJ s-a reunit în cadrul completului care judecă recursurile în interesul legii pentru a soluționa mai multe cauze, printre care și cea referitoare la  „Interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 129 alin. (2) pct. 2, art. 129 alin. (3), art. 130 alin. (2) și (3), art. 131, art. 136 alin. (1), art. 200 alin. (2) Cod procedură civilă, în sensul de a stabili dacă necompetența materială procesuală a secției/ completului specializat este o excepție de ordine publică sau privată”.

Obiectul recursului în interesul legii

Art. 129 („Excepția de necompetență”) alin. (2) pct. 2 și alin. (3) NCPC

„(2) Necompetența este de ordine publică

(…)

2. în cazul încălcării competenței materiale, când procesul este de competența unei instanțe de alt grad;”.

„(3) În toate celelalte cazuri, necompetența este de ordine private”.

Art. 130 (Invocarea excepției) alin. (2) și (3) NCPC

„(2) Necompetența materială și teritorială de ordine publică trebuie invocată de părți ori de către judecător la primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate în fața primei instanțe.

(3) Necompetența de ordine privată poate fi invocată doar de către pârât prin întâmpinare sau, dacă întâmpinarea nu este obligatorie, cel mai târziu la primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate în fața primei instanțe”.

Art. 131 („Verificarea competenței”) NCPC

„(1) La primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate în fața primei instanțe, judecătorul este obligat, din oficiu, să verifice și să stabilească dacă instanța sesizată este competentă general, material și teritorial să judece pricina, consemnând în cuprinsul încheierii de ședință temeiurile de drept pentru care constată competența instanței sesizate. Încheierea are caracter interlocutoriu.

(2) În mod excepțional, în cazul în care pentru stabilirea competenței sunt necesare lămuriri ori probe suplimentare, judecătorul va pune această chestiune în discuția părților și va acorda un singur termen în acest scop”.

Art. 136 („Dispoziții special”) alin. (1) NCPC

„(1) Dispozițiile prezentei secțiuni privitoare la excepția de necompetență și la conflictul de competență se aplică prin asemănare și în cazul secțiilor specializate ale aceleiași instanțe judecătorești, care se pronunță prin încheiere”.

Art. 200 („Verificarea cererii și regularizarea acesteia”) alin. (2) NCPC

„(2) În cazul în care cauza nu este de competența sa, completul căruia i-a fost repartizată cererea dispune, prin încheiere dată fără citarea părților, trimiterea dosarului completului specializat competent sau, după caz, secției specializate competente din cadrul instanței sesizate. Dispozițiile privitoare la necompetență și conflictele de competență se aplică prin asemănare”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 35 alin. (2) din Legea nr. 304/2004

„(2) În cadrul curților de apel funcționează secții sau, după caz, complete specializate pentru cauze civile, cauze penale, cauze comerciale, cauze cu minori și de familie, cauze de contencios administrativ și fiscal, cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale, precum și, în raport cu natura și numărul cauzelor, secții maritime și fluviale sau pentru alte materii”.

Art. 36 alin. (3) din Legea nr. 304/2004

„(3) În cadrul tribunalelor funcționează secții sau, după caz, complete specializate pentru cauze civile, cauze penale, cauze comerciale, cauze cu minori și de familie, cauze de contencios administrativ și fiscal, cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale, precum și, în raport cu natura și numărul cauzelor, secții maritime și fluviale sau pentru alte materii”.

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 17/2018

Prin Decizia nr. 17/2018, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Suceava.

Înalta Curtea a stabilit faptul că în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 129 alin. (2) pct. 2, art. 129 alin. (3), art. 130 alin. (2) și (3), art. 131, art. 136 alin. (1), art. 200 alin. (2) din Codul de procedură civilă și ale art. 35 alin. (2) și art. 36 alin. (3) din Legea nr. 304/2004, necompetența materială procesuală a secției/completului specializat este de ordine publică.

 

Pentru a vedea minuta respectivei decizii, dar și alte decizii pronunțate de ÎCCJ, în ședința din 17 septembrie, vizitați site-ul oficial (www.scj.ro).

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 17/2018 (comunicat): Dispoziții din NCPC și din L. nr. 304/2004. Necompetența materială procesuală a secției/completului specializat was last modified: septembrie 18th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.