Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 16/2018 (comunicat): Art. 207 („Verificarea măsurilor preventive în procedura de cameră preliminară”) alin. (1) și (2) NCPP. Natura termenului „cu cel puţin 5 zile înainte de expirarea duratei acesteia”

18 sept. 2018
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 3636

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia ÎCCJComplet ÎCCJAct normativSumar
Decizia nr. 16/2018Complet RILArt. 207 alin. (1) și (2)  NCPPNatura termenului prevăzut de art. 207 alin. (1) NCPP și consecințele nerespectării acestuia

 

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința din 17 septembrie 2018, ÎCCJ s-a reunit în cadrul completului care judecă recursurile în interesul legii pentru a soluționa mai multe cauze, printre care și cea referitoare la natura termenului prevăzut de art. 207 alin. (1) Cod procedură penală și consecințele nerespectării acestuia.

 

Obiectul recursului în interesul legii

Art. 207 („Verificarea măsurilor preventive în procedura de cameră preliminară”) alin. (1) și (2) NCPP

 „(1) Când procurorul dispune trimiterea în judecată a inculpatului față de care s-a dispus o măsură preventivă, rechizitoriul, împreună cu dosarul cauzei, se înaintează judecătorului de cameră preliminară de la instanța competentă, cu cel puțin 5 zile înainte de expirarea duratei acesteia.

(2) În termen de 3 zile de la înregistrarea dosarului, judecătorul de cameră preliminară verifică din oficiu legalitatea și temeinicia măsurii preventive, înainte de expirarea duratei acesteia, cu citarea inculpatului”.

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 16/2018

ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel București.

Înalta Curte a stabilit faptul că, în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 207 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală termenul „cu cel puțin 5 zile înainte de expirarea duratei acesteia” este un termen peremptoriu, iar încălcarea sa atrage decăderea procurorului din dreptul de a formula cereri privind măsurile preventive și nulitatea actului făcut  în acest sens peste termen, precum și imposibilitatea judecătorului de cameră preliminară de a verifica din oficiu legalitatea și temeinicia măsurii preventive înainte de expirarea duratei acesteia.

 

Pentru a vedea minuta respectivei decizii, dar și alte decizii pronunțate de ÎCCJ, în ședința din 17 septembrie, vizitați site-ul oficial (www.scj.ro).

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 16/2018 (comunicat): Art. 207 („Verificarea măsurilor preventive în procedura de cameră preliminară”) alin. (1) și (2) NCPP. Natura termenului „cu cel puțin 5 zile înainte de expirarea duratei acesteia” was last modified: septembrie 18th, 2018 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter